Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Assaig

Un arxiduc proper

Pocs posarien en dubte que l´arxiduc Lluís Salvador, s´Arxiduc per antonomàsia, entre altres coses perquè no en tenim d´altre, anostrat a la mallorquina amb un article, ves per on!, vengut de fora, com ell mateix, és una de les grans personalitats de la cultura illenca

Carme Riera, al costat de Vicente Molina Foix, a les Converses de Formentor.

Amb tota seguretat, una de les més ben acceptades i valorades amb un ampli consens, fet que no es dóna en altres casos; Gabriel Alomar, per massa roig; Miquel dels Sants Oliver per massa moderat; no parlem dels germans Villalonga. Els mallorquins, a tots i a tothom, qualque tara hi trobam.

La figura i l´obra de l´Arxiduc ha generat, tal com es mereix, una bibliografia extensa i, sobretot, polièdrica. Per a un servidor, tant fa si els anys que duu a damunt li puguin pesar massa, encara ara un dels treballs més assenyats i assaonats sobre la figura de l´Arxiduc és la biografia de Bartomeu Ferrà. Passa que certs personatges reals, perquè fan o són protagonistes de gestes i fets que són vedats als simples mortals, passen als arxius immensos i intemporals de la llegenda, amb els perills que, sovint, aquest procés representa. No es diria que sobre l´Arxiduc hi hagi una llegenda negra, tot i que, de ganes, no n´hagin mancat, de bastir-ne alguna.

El volum de Carme Riera L´Arxiduc dins l´imaginari illenc és, justament, un recorregut, assossegat i mesurat, sobre la gènesi de la tradició llegendària de l´Arxiduc, tant des del punt de vista popular com culte (Rubén Darío, Santiago Rusiñol, Mario Verdaguer, Llorenç Villalonga). És un text que té una evident voluntat divulgadora, escapolint-se de l´empremta de l´erudició tant com sigui possible, aturant-se en els aspectes més sobresortints dels interessos intel·lectuals, del tarannà personal i en alguns focus de l´anecdotari més conegut del personatge. Per a això, l´autora procura allunyar-se de les visions diguem-ne truculentes de l´Arxiduc, que en voldrien fer una persona d´una notòria lubricitat, i traçant-ne un retrat, a part d´algunes petites excentricitats que, en principi, no faríem per a una persona noble, que l´encasellarien dins la tipologia d´una persona normal i corrent, amb les llums i les ombres de qualsevol fill de veí.

La intenció de fer un llibre de rerefons pedagògic es veu en un dels trets d´estil que el caracteritzen: a les dades diguem-ne objectives, s´hi barregen records i elements autobiogràfics diversos de l´autora. Una dada en sobresurt; afirma que tot el relat llegendari que sobre l´Arxiduc va viure i escoltar va tenir sempre un matís positiu, cosa que a Mallorca és, ahir i avui, ben difícil d´aconseguir. L´Arxiduc de Carme Riera és una persona propera, de tracte fàcil, que va saber connectar i fer-se estimar per les gents del tros de Mallorca en què va viure.

Carme Riera recala, de manera clara i directa, en els caires profunds de la biografia de l´Arxiduc (l´amor a la natura, el projecte científic), quan hi ha dubtes no els amaga (els motius reals de la venguda a les Balears), precisa detalls (Die Balearen és una obra col·lectiva), recrea les presumptes rareses del personatge, perfila la seva forma de ser. Era una persona que, per a la seva nissaga, era descurat en el vestir, força generós a l´hora d´agraciar la gent senzilla; va ser, per damunt de tot, un entusiasta i defensor de la naturalesa; diu que gratificava qui salvava de la tala els arbres de les finques de la seves propietats. No hi falta, és clar, la referència als famosos, i feroços, cans que tenia a lloure per S´Estaca (i que varen donar peu a la divertidíssima presència de s´Arxiduc a Mort de dama) i al voltor de Miramar, que permet a Riera fer una petita anàlisi de precisa comparativa literària en analitzar la figura de l´animal en poemes de Gabriel Alomar, Miquel dels Sants Oliver i Joan Alcover.

Qui no coneix l´Arxiduc, té en el llibre de Carme Riera una ocasió immillorable d´esmenar tal mancança.

CARME RIERA

L´Arxiduc dins l´imaginari illenc

JOSÉ J. DE OLAÑETA (LA FORADADA, 136),

91 PÀGINES, 17 €

Compartir el artículo

stats