Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

Aventures

Joan Josep Cerdà entra en el món de la literatura per als més joves i ho fa bé. Molt bé

Aventures

Ell és, de professió, físic i químic, i doctor i professor universitari. Publica densos articles en les revistes científiques de la seva especialitat. Hom ens ho explica en la contraportada del llibre L´enigma de l´U-755B, la seva primera novel·la. Què l´ha empès a fer-ho? Ha escrit aquesta narració per desentumir o refrescar un poc el seu cervell, sens dubte ocupat en altres dèries molt més transcendents, al menys en aparença?

No importen els motius: la novel·la (guardonada amb el premi Cifre de Colonya de 2014) és entretinguda, dinàmica, ben pensada i ben escrita, bona de llegir, i sobretot, està ambientada en llocs i moments que els nostres lectors podran identificar molt bé. Una ambientació, però, que no limita l´interès als lectors mallorquins o balears. En qualsevol cas, L´enigma de l´U-755B demostra que els nostres autors poden escriure aquesta mena de llibres, abundants en els llibreries dels països del nord europeu. I el llibre, a més, acaba amb la promesa de noves aventures dels seus joves protagonistes, i ens deixa amb qualque pregunta sense resposta... De moment.

Pau, madur ja, Mercè, discreta, Felip, entremeliat, Cati, sempre agosarada i intuïtiva, i el ca Duc, un poc bàmbol a dir ver, més juganer que baralladís, si tenim una imatge idealitzada dels pastors alemanys. Vet aquí els aventurers: no dubten a bussejar en derelictes, a fer front a la malèvola senyora Klapp i als seus durs sequaços Claire i Colm -dos individus temibles, per cert-, a endinsar-se en galeries i túnels subterranis i voreres de rius misteriosos que menen fins a... Fins a on menen tots els túnels subterranis: un tresor del qual encara en volem saber més dades. Especialment, quan el vertader tresor, ho diu l´antagonista enrabïada, és un llibre amb un contingut secret, d´importància no mesurable. Hi ha una misteriosa Organització al darrera. Lectura servida.

El cap de Formentor, el Port de Pollença, les festes d´Agost i l´Alborada, la costa brava de la banda d´es Colomer, de Punta Topina, de cala Castell. La nostra mar, les nostres cales. Aventures marineres: un submarí desapareix l´any 1944, enfonsat en un tram d´aquesta costa. No falten tempestes, situacions complicades, moments límit. L´U-755B porta quelcom d´enigmàtic en missió secreta. Un padrí vell i un pescador veterà seran part essencial de l´acció i col·laboradors generosos. No podem demanar res pus. O només que l´autor, Joan J. Cerdà, que ha començat bé, es posi a escriure ja la segona part anunciada o decebrà els teus lectors.

JOAN J. CERDÀ

L´enigma de l´U-755B

Premi Guillem Cifre de Colonya

LA GALERA, 144 PÀGINES, 9,95 €

Compartir el artículo

stats