Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Narrativa

L´orgull dels vençuts

Els xuetes, en sengles novel·les dels ´poblers´ Miquel Segura Aguiló i Miquel López Crespí

L´orgull dels vençuts

Can Lleonard Muntaner ha publicat dues novel·les directament relacionades amb el fet xueta. Com és ben sabut, aquesta és una colossal falsificació: com que la pràctica totalitat dels mallorquins som d´ascendència jueva, es va decidir que només els titulars de quinze llinatges (els massacrats a les fogueres del 1691) fossin estigmatitzats com a tals. Discriminació que ha arribat gairebé fins als nostres dies. Per evitar sospites, ens hem dedicat amb entusiasme els darrers tres segles a menjar sobrassada i a ´fer dissabte´ justament el sàbat, per si de cas.

Els punts de vista d´aquestes dues narracions, però, resulten notablement distints, tot i que parlam de dos autors de sa Pobla i de la mateixa generació. Ben igual que a una novel·la anterior, Caterina Tarongí (2013), Miquel López Crespí traça un paral·lelisme entre la inhumana repressió contra els conversos i la no menys brutal persecució dels republicans al començament de la Guerra Civil. Es serveix d´un personatge, Caterina Tarongí, descendent homònima d´una de les víctimes de l´horror del 1691, i d´idees esquerranes. De fet, Temps de matera no és ben bé la continuació del títol precedent, però recupera ambientació i personatges per afegir-ne més episodis i situacions.

El viatge en el temps (i en la geografia) de Les cendres del rabí és molt més perllongat i es va desenvolupant entre la Mallorca del segle XVII i el Israel actual, passant per les monstruoses experiències de la ´Shoá´ o l´Holocaust, l´assassinat de milions de jueus pels nazis i els seus còmplices. Una recerca entre periodística i detectivesca el serveix de fil conductor. Ens trobam aquí amb una d´aquestes novel·les que, amb més pàgines i signada per qualque autor estranger, la trobaríem sens dubta a les llistes dels ´best sellers´ del moment.

MIQUEL SEGURA AGUILÓ

Les cendres del rabí

Premi Alexandre Ballester

LLEONARD MUNTANER, 223 P., 18 €

MIQUEL LÓPEZ CRESPÍ

Temps de matera

LLEONARD MUNTANER, 119 P., 13 €

Compartir el artículo

stats