Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

D´adolescents

No hi ha (segurament) adolescència. Hi ha adolescents. Les tres lectures que comentam avui són molt distintes en intensitat i ambició literària. Exemplifiquen tres maneres de passar per aquesta etapa essencial de la vida

D´adolescents

Peter Cameron presenta a Algun dia aquest dolor et servirà una molt íntima i reflexiva forma de ser adolescent. James ha de definir-se en una Nova York encara sacsejada per l´atemptat terrible que marcà l´inici real del segle XXI. Intel·ligent, "massa pel que li convé", diu qualcú, hipersensible, culte i mordaç no sap encara qui vol ser. Ni si accepta la seva identitat sexual. El text és cru, i alhora d´una gran tendresa. Hi ha tanta confusió en James! I on hi ha intel·ligència, sempre hi ha humor. És una llàstima que la novel·la hagi de ressenyar-se només en aquesta secció. Inoblidable quan la terapeuta toca suaument en James. El conjunt de personatges secundaris -tots eixelebrats, excepte la padrina- és d´una gran versemblança: pateixen i descriuen una ciutat i un mode de vida.

El nen que va xatejar amb Jack Sparrow, de Francesc Puigpelat, és una narració més simple i breu, i més propera. No es desenvolupa a Nova York, tot i que acabarem a Los Ángeles. És en un entorn immediat, d´aquí mateix. Els protagonistes poden ser els nostres veïns. Un il·lustrador que ha de partir per trobar feina, una mare lligada a una hipoteca metafòrica, un adolescent nou de trinca que ha de resoldre positivament la situació (i altres). "La brúixola apunta cap el que més desitges", afirma Jack Sparrow. La ficció utilitza molt bé el personatge del famós pirata (capità pirata, ens corregiria ell) i el de l´actor Johnny Depp. Essencial és un quart personatge, un aspirant a guionista de Hollywood. El relat és optimista.

I molt divertit és Kamal i els alfabetistes, francament. L´autor, Àngel Burgas, ens porta a Berlin i Istanbul. Els seus herois són turcs immigrats a Alemanya, i una nina adoptada d´origen indi, i un alemany malsofrit que porta el mal nom de Hitler, i una dona convertida en fera (tal com sona), i un anarquista, i un obsés sexual amb un lleuger retard mental, i un nin jueu, de nom Salomon, que ja és mort i que viu, però, com un fantasma... Amb moments hilarants, la novel·la és trencadora, i no perd mai el ritme. Els alfabetistes són membres d´un grup entre esotèric i sectari, i Kamal ho és sense saber-ho. En té la marca de naixement. Quan ho sap, comencen els seus problemes: "Això que em toca transcriure ara sí que és al·lucinant. Més al·lucinant que la transformació de la meva tieta en monstre pelut de quatre potes i que la resurrecció d´en Salomon". La tropa que es reuneix amb l´objectiu de salvar el món és digna d´una antologia de la comèdia, i una mostra de la més preciosa i entranyable diversitat humana. La composició de l´obra, esplèndida.

ÀNGEL BURGAS

Kamal i els alfabetistes

EDEBÉ, 248 PÀGINES, 9,20 €

PETER CAMERON

Algun dia aquest dolor et servirà

SEMBRA, 224 PÀGINES, 14,50 €

FRANCESC PUIGPELAT

El nen que va xatejar amb Jack Sparrow

BROMERA, 160 PÀGINES, 8,95 €

Compartir el artículo

stats