Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna: Dades objectives vers la ´memòria selectiva´ de Soler, per Sandra Espeja

Fa unes setmanes va aparèixer a n´aquest diari un article d´opinió de la meva antecessora al càrrec de consellera de Medi Ambient, la senyora Catalina Soler, amb unes afirmacions totalment falses i que fan necessari aquest escrit avui per respecte a la ciutadania i per evitar alarmismes.

Anem per parts. Totes les cendres derivades de la incineració s´emmagatzemen amb seguretat, sempre. Mentre es construeix el nou dipòsit, s´incrementarà l´alçada de l´actual perquè no es produeixi cap situació d´emergència.

És ben cert que no m´agrada haver de fer un dipòsit de cendres nou. Preferesc apostar per altres instal·lacions encaminades cap a la reducció, reutilització o reciclatge, com la planta de metanització. Però per davant les meves preferències sempre predomina la responsabilitat del càrrec de consellera. Mai he dit que no construiria un nou dipòsit de cendres, com diu la senyora Soler, perquè la realitat és que hi ha un sistema establert d´incineració i això provoca cendres que s´han d´emmagatzemar amb seguretat. És curiós, que ara, la senyora Soler se´n recordi del dipòsit de cendres perquè en el traspàs de carteres no hi va pensar gens ni mica, ni tampoc en el Pla Director Sectorial que va deixar aprovat inicialment i què era un despropòsit.

No vull pensar que fos un oblit intencionat encaminat a què ens explotés el problema a la cara. Afortunadament una gestió acurada i d´equip ho ha evitat. Sí és cert que si els tràmits administratius haguessin començat la passada legislatura no hauríem d´augmentar l´alçada de l´actual dipòsit de seguretat. No som jo qui mira cap a una altra banda, no som jo qui evita els problemes.

Ja és difícil impulsar un canvi de tendència en la gestió de residus, que m´enorgulleix poder dir que estem aconseguint amb la col·laboració de la ciutadania que ha permès l´augment de les dades de recollida selectiva i la baixada del percentatge de rebuig. A sobre, hem d´aguantar els retrets fora de lloc d´una ex consellera que ens va deixar més problemes a solucionar que coses ben fetes i que pareix que, tot i que és present a les meses de residus que convoquem, no escolta. Si escoltés sabria perfectament què ens costarà el dipòsit de cendres i com es pagarà, i no escriuria articles confonent la ciutadania. Dades, que per cert, també varen aparèixer als mitjans de comunicació.

Entenc la frustració de la senyora Soler. Dedicar quatre anys a importar residus per no res i veure com la teva successora aconsegueix el teu objectiu, abaixar tarifa, simplement mirant des d´altres punts de vista la fórmula, ho ha de ser frustrant. I ara es veu amb l´obligació de criticar la gestió actual del departament per intentar sortir amb dignitat del fet de ser recordada com la persona que va dur fems de fora a cremar a Mallorca, amb les seves conseqüents cendres, evidentment.

Tots aquests esforços nosaltres els hem dedicat a, no només baixar la tarifa de residus, que també, si no a canviar el funcionament de tot allò que no anava bé i que no estava encaminat a seguir les normatives europees. Vàrem apostar per ajudar amb un equip tècnic assessor als ajuntaments de Mallorca perquè augmentessin les seves dades de recollida selectiva, vàrem millorar la planta de triatge d´envasos lleugers per optimitzar el seu funcionament, hem autoritzat la fase II de la planta de metanització per poder tractar més matèria orgànica i llots, estam redactant un Pla Director Sectorial on s´hi veuran reflectides les conclusions del pla de participació que vàrem dur a terme amb tots els actors implicats, etc.

I això si parlem només de la Direcció Insular de Residus perquè també em sent molt orgullosa de la Direcció Insular de Medi Ambient on s´han aconseguit fites tan importants com l´elaboració d´una proposta de Llei de Camins Públics i Rutes d´Interès Excursionista, l´aprovació definitiva del Pla Especial que permetrà acabar la Ruta Artà-Lluc, ampliar la xarxa de refugis amb sa Coma d´en Vidal, impulsar el nou PRUG de sa Dragonera, obrir camins tancats des de feia dècades, etc.

La ciutadania, malauradament, ja està acostumada a les anades i vingudes de l´actual senadora, que un dia vota en contra d´augmentar el descompte de resident a Madrid i que, al dia següent, hi vota a favor a Mallorca. Ella que creu que les "illes són seves" se devia pensar que tenia el dret d´intentar convertir Mallorca en el femer d´Europa, en contra de tota l´opinió pública i sense arribar al seu objectiu d´abaixar tarifa. Una baixada que el nostre equip de residus ha aconseguit dos anys seguits, 5 euros/tona en total, i sense importar residus de fora. I és que no per més cridar es té raó. La raó la donen els fets.

Consellera executiva de Medi Ambient del Consell de Mallorca

Compartir el artículo

stats