Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

Es Canons: finca pública

Es Canons: finca pública

Artà no improvitza; en matèria de medi ambient té clar el que vol. Així ho ha consensuat i expressat en repetides sessions plenàries el seu govern municipal. El passat 31 d´Octubre de 2016, el Consistori aprovava per unanimitat la proposta conjunta de tots els partits presents a l´Ajuntament manco el regidor del PP, de sol·licitud al Govern Balear la Recuperació del Parc Natural de Llevant, al terme municipal d´Artà, a la seva extensió inicial. Recentment, el 31 de Juliol va aprovar amb la sola abstenció del regidor popular, el Pla d´Ordenació i Gestió Sostenible del Litoral d´Artà, amb la incorporació dels Acords del Subcomitè Xarxa Natura 2000 -òrgan de la Conselleria per a actuacions dins dels espais naturals XN-2000), un document pràctic, full de ruta per a la conservació del litoral.

Artà ha triat limitar, regular i restringir els usos (i abusos!) per protegir un dels pocs territoris verges i salvatges que queden a les Illes, i resistir. L´anunci del Govern de la compra de Els Canons per convertir-ho en finca pública ens està bé. Es tracta d´una reivindicació sentida i segurament lògica, després de la fallida urbanització de 2.000 places que va suposar 3.867.288,83 d´euros d´indemnització als promotors de diners públics (protegir surt a compte: en demanaven 35.064.059,75!!!). Si per protegir i conservar feia falta comprar és un altre debat, legítim i raonable, en el que avui no m´hi detindré.

El potencial de la titularitat pública d´aquesta finca és interessant i directament profitós per Artà i la seva ciutadania. Alguns dels potencials destacables serien -a part del seu tradicional ús dels artanencs com a zona d´esbarjo a la natura-, per exemple, la recuperació de l´heliport per a extinció d´incendis, la virtual entrada al Parc Natural de Llevant des de La Colònia de Sant Pere, Badia d´Alcúdia (LIC Badies d´Alcúdia i Pollença), la incorporació a la xarxa de refugis les Cases de Betlem per continuar fent-hi l´ús tradicional per estades, habilitar un espai-centre d´interpretació marina, oficina del mateix Parc... Podríem encetar també un vector de formació, ocupació i promoció social lligat a tasques d´aprofitament forestal, activitats agràries i manteniment de marges, entre d´altres moltes possibilitats.

Ara bé, no podem negar que algunes tenim una certa sensació agredolça. Tot el plantejament, la bona notícia, podria quedar en no res si el Govern no reverteix amb celeritat l´actual context de insuficiència de recursos humans i materials de la Conselleria de Medi Ambient, si no es donen les passes per a fer coincidir l´extensió de nostre Parc Natural amb l´extensió de Xarxa Natura 2000 (gairebé la versió original del Parc de 2001), si no se soluciona la situació de la finca pública de Sa Duaia inexplicablement fora del Parc.

Ens manquen també els Plans de gestió de les Zones d´Especial Conservació (LIC i ZEPA) de Na Borges i Muntanyes d´Artà, amb més de 10 anys de retard. En això, lentament, s´hi està fent feina i hi participam, i de veres que des d´Artà ho celebrem. Aplaudirem i celebrarem cada petit gest i cada gran esforç però recordau que Artà ha fet molt, ha invertit molts recursos, ha sacrificat potencials ingressos derivats d´explotar la natura quan, sense anar gens enfora, els municipis veïnats continuen "cremant" territori. Ho seguirem fent però necessitem compromisos fermes i recursos reals. Aquest és el moment!.

Compartir el artículo

stats