Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna: Qui m´ho havia de dir..., per Sandra Espeja

Amb banyador, una mascareta i bosses de fems em vaig plantar fa uns anys davant el Parlament per evitar que Mallorca es convertís en el femer d´Europa. Poc després em vaig trobar asseguda a una taula decidint el full de ruta que va permetre paralitzar la importació de fems en només quatre mesos. D'activista a Consellera, qui m'ho havia de dir... I a poc a poc he pogut comprovar que sí que és podem canviar les coses des de les institucions. El problema és el ritme, els entrebancs burocràtics del sistema, allò que cridàvem als carrers de "no som antisistema, el sistema és anti nosaltres".

El temps passa de pressa i les coses van lentes. Queda un any i mig de legislatura i moltes coses a fer. Però també cal mirar cap enrere per sentir-nos orgulloses d´allò que hem aconseguit. L'aturada de la importació de residus com a primera acció semblava insuperable! Però any i mig després varem presentar la Llei de Camins, una llei ambiciosa i necessària. Els camins públics són una eina indispensable per conèixer la natura i estimar-la, i la seva obertura n´és una prioritat. Cal retornar a la gent allò que mai hauria d´haver perdut: els seus camins públics! Ha estat una fita poder obrir l'antic camí de Planícia i des Rafal, obrir trams de la ruta Pedra en Sec a Pollença, a Inca, l'antiga carretera de Pollença, la Vileta...

A més, ampliem la xarxa de refugis amb Sa Coma d´en Vidal. Una demanda històrica del poble d´Establiments i dels senderistes, després d´anys de promeses i abandonament aquest refugi ja està completament operatiu.

Potenciar la nostra cultura i oficis per mantenir viva la nostra identitat és una feina que no pot deixar de banda una institució pública. Per això fem valdre als margers amb accions concretes: jornades sobre la pedra en sec, recolzant la creació del Gremi de Margers, fent cursos d´iniciació, aconseguint que la pedra en sec sigui BIC i constituint una associació internacional de la Pedra en Sec.

La celebració dels 40 anys de l'ocupació de Dragonera ha estat una de les accions més emotives que he viscut, homenatjar a gent valenta que va aconseguir la paralització urbanística a l'illa i va permetre que ara sigui Parc Natural. Varen ser l'espurna del moviment ecologista a Mallorca, va ser un honor.

Pel que fa a la gestió de residus ens hem centrat a canviar inèrcies i rompre amb creences imposades. Aturar la importació de residus només va ser el primer pas per desmuntar en seguit de mentides que es varen dir per justificar-la. Sense importacions aconseguim baixar la tarifa de residus 4,5 euros, una baixada històrica. No m'agrada allò d´"això sempre s'ha fet així", i per això el nou Pla Director Sectorial de Residus serà diferent. Un any amb un procés participatiu obert, d'intercanvi d'informació i de debat, va donar lloc a les bases per enfocar un Pla adaptat a la realitat actual de l'illa escoltat al sector i a les persones implicades. Estem molt il·lusionades en la seva redacció. També varem prendre la decisió valenta d´acabar amb una encomana de recollida selectiva i ajudar als ajuntaments a autogestionar-se per millorar les taxes. El temps i els nombres ens ha demostrat que va ser una bona decisió.

Després de dos anys em segueixo sorprenent amb nova informació i maneres de fer. És interessant viure l'altra cara de la moneda, tot i que en realitat la vida és un dau amb moltes cares.

Sandra Espeja: Consellera executiva de Medi Ambient del Consell de Mallorca

Compartir el artículo

stats