Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

La qualitat de l´aire a les Illes Balears

La setmana passada me vaig assabentar de la publicació, a un conegut mitjà de comunicació de les nostres illes, d´un article amb l´alarmant títol de Tot l´aire balear està contaminat segons els estàndards de l´OMS. Al final de l´article el Sr. Mariano Reaño, de Ecologistas en Acción, conclou que en el Govern "no estan fent els deures". Arribats a aquest punt puc afirmar, amb un raonable marge de confiança, que tant el títol de l´article com la seva conclusió estan del tot equivocats. Per poder exposar els arguments que justifiquin tal afirmació hem de distingir entre dades, avaluacions i opinions.

Les dades, en general, són incontrovertibles. Les que maneja el Govern responen a mesures obtingudes per mètodes científics, venen suportades per la validació de mètodes i l´aplicació rigorosa de plans de manteniment i calibració d´equips. D´això vos puc assegurar que s´ocupa intensa i extensament el Laboratori de l´Atmosfera. Si voleu més informació disposau de les dades de les estacions de mesura de la qualitat de l´aire a la pàgina web http://atmosfera.caib.es.

La part d´avaluació és la que en primer lloc ens informa de la qualitat. Fa uns anys vaig tenir l´oportunitat d´assistir a un curs sobre qualitat en laboratoris, impartit pels acreditats experts Dr. Valcárcel i el Dr. Ríos, i varen fer una afirmació que, des de les hores, he tengut oportunitat d´aplicar-la a diverses facetes de la meva vida, a saber: "No hay calidad sin comparación". Tan important és obtenir unes bones dades, com escollir uns nivells de referència adequats per poder extreure conclusions que no duguin a engany. En aquest sentit, la Secció d´Atmosfera del Govern ha establert un índex de la qualitat de l´aire de les Illes Balears (IQAIB) que té en compte la legislació vigent (RD 102/2011) i és molt proper als criteris de la OMS (excepte per a SO2, en que és menys restrictiu).

Tota la informació respecte a l´avaluació de l´IQAIB la trobareu a la web ja esmentada. Els resultats d´aquestes avaluacions els trobareu als informes anuals, també publicats. Les conclusions són evidents per al que tengui un poc de seny. La qualitat de l´aire de la nostra Comunitat és, en general, bona. Això sí, es detecten problemes puntuals en zones i èpoques d´elevat trànsit, i principalment, en períodes anticiclònics i de poc vent, tal com era d´esperar.

En vistes a corregir el problemes detectats, la legislació preveu la possibilitat d´establir plans de millora. Com exemple d´això, el Govern, juntament amb el Consell de Mallorca i l´Ajuntament de Palma han elaborat el Pla de millora de la qualitat de l'aire de Palma 2011-2015. Les mesures a aplicar i el seguiment de resultats els podeu trobar publicats a la mateixa web de la Secció d´Atmosfera.

Quant a les opinions, al manco afirmar que són lliures i respectables, però més properes a la veritat quan estan fonamentades en dades objectives.

*Enginyer Químic IQS. Facultatiu Superior Químic de la CAIB

Compartir el artículo

stats