Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

Cabrera t´espera per fer història

El puerto de Cabrera con el castillo al fondo. Lluís Amengual

Enguany l'arxipèlag de Cabrera es vesteix de festa. Fa 25 anys que es va aprovar la llei que el declarava parc nacional, el primer i únic parc d'aquesta importància de les Balears. I la declaració va marcar un canvi de rumb a la seva història, passant de ser un lloc estratègic per a maniobres militars, a tenir com a prioritat la conservació dels hàbitats i espècies únics al Mediterrani. La seva és una història totalment lligada al mar.

I qui és que no ha estat mai a Cabrera? Segurament tots els que ara llegiu aquesta pàgina teniu la vostra pròpia història a explicar sobre Cabrera. Jo en record una de nina, l'any que es va declarar parc, amb el veler Rafel Verdera quan ens va aplegar un temporal. I sinó la teniu, què esperau? El fet d'arribar-hi només per mar, a 10 milles des de Mallorca, el seu gran port natural, la vista del castell, ja valen la pena. Però si ens endinsam en els seus valors naturals tenim que, essent només el 0,26 % de la superfície de les Balears, conté un 21 % dels seus endemismes vegetals, amb una subespècie de rotjeta (Rubia angustifolia ssp. caespitosa) que és endèmica exclusiva. A la mar, prop dels penyassegats litorals, veiem el virot petit, actualment l'espècie d'au més amenaçada d'Europa. Un tresor ocult, a la vista de tots, són els invertebrats que viuen en coves i llacs subterranis, amb nou espècies de crustacis endèmiques, com el Burrimysis. I si heu trepitjat l´illa, el primer que us haurà cridat l'atenció són les característiques sargantanes. Són 10 les subespècies pròpies de l´arxipèlag, això vol dir que n'hi ha quasi una en cada illot. És com tenir unes Galàpagos al Mediterrani.

Passats 25 anys de Parc, la mar és qui més ha notat els beneficis de la protecció i la regulació de la pesca artesanal. Així han proliferat moltes espècies com la nacra, que des que el fondeig està regulat es pot veure fàcilment al port. O l'emblemàtic anfós, que atreu ara a tants bucejadors d'arreu del món. Arribats a aquest punt, les 8.703 hectàrees marines protegides s'han quedat petites i els nombrosos estudis científics han revelat que més enllà dels límits actuals, hi ha llocs com el fort de'n Moreu a on trobam coralls mediterranis, gorgònies o fons de maërl i encara més endins hi ha un escarpament que arriba fins a un kilòmetre de profunditat, amb espècies de peixos raríssimes. A part, és un lloc potencial per crear un santuari per a la megafauna marina com dofins i balenes.

És per tot això que ara es demana la seva ampliació, perquè el següent quart de segle sigui el del respecte al mar. Es vol arribar fins a un total de 90.000 hectàrees protegides i ser així el parc marí més gran de l'Estat i el segon del Mediterrani.

Les Balears ja som un destí turístic consolidat. De tot Europa ve gent cada any atreta per la bellesa de la costa i ara ens toca tornar a explicar la història. Estam fent compatible el capital natural amb una indústria que de cada cop es fa més respectuosa amb l'entorn i que entén que per tal de seguir escrivint la nostra història cal ajudar entre tots a conservar l'entorn natural.

T'animam a tornar a Cabrera amb aquesta mirada, la de descobrir tresors naturals; a deixar-te captivar per la contemplació del fons marí, o a tenir la sort mentre navegues, d'albirar de lluny el salt d'un dofí. Els qui tenim la immensa sort d'haver nascut o haver triat per viure aquest paradís, tenim ara també el deure de cuidar-lo i d'explicar al món que la natura és la nostra riquesa i que Cabrera n'és la pedra més preciosa. Felicitar a tots els qui teniu la vostra pròpia història lligada a Cabrera i agrair a que ajudeu a que es conservi per molts més anys.

(*) Directora General d´Espais Naturals i Biodiversitat Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Compartir el artículo

stats