Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna: L´associació APAEMA celebra deu anys fomentant l´agricultura ecològica, por Miquel Serra

L´Associació de Productors d´Agricultura Ecològica de Mallorca, APAEMA, compleix 10 anys. Una gran notícia per al sector agrícola en general i per a l´ecològic en particular, perquè indica interès i futur del producte de qualitat fet a la nostra illa. En concret, la demanda i producció d´aliments ecològics no ha fet més que augmentar: les inscripcions de terra al Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica de socis a APAEMA, o la bona salut de mercats de productes eco com el de Ciutat a la Plaça dels patins o de Santa Maria, en són bons indicadors, i més tenint en compte la situació socioeconòmica dels darrers anys.

Els inicis del sector eco començaren amb la tasca pionera del GAE, Grup d´Agricultura Ecològica, als anys vuitanta, qui feu d´introductor a l´illa de la preocupació per una agricultura altament contaminant. Les primeres xerrades, assajos, provenen d´aquell temps i rondava molt desconeixement aleshores.

Avui dia, el sector eco està consolidat a la nostra comunitat, ha deixat de ser una línia marginal i de cada vegada la seva presència és més grossa. La Comissió Europea de continu inclou mesures que beneficien els productors ecològics, el consumidor és més coneixedor, les cadenes comercials n´augmenten la presència, etc. Tot perquè són indubtables els seus avantatges en matèria de seguretat alimentària, preservació de la fertilitat del sòl, afinitat amb el manteniment dels recursos ambientals, entre molts d´altres aspectes dirigits a assegurar un entorn respectat als que ens precediran.

El sector ecològic a Mallorca és custodiat per dues entitats: el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica, que certifica el producte i vetla pel segell; i APAEMA que el promou i representa. Les funcions de l´associació engloben qualsevol aspecte que pugui ser rellevant per a la producció eco: fomenta el seu consum i coneixement, la formació, l´assessorament tècnic a peu de finca, la demanda de tot el suport que per part de les institucions mereix, la creació de xarxa entre socis, productors i consumidors, etc.

Algunes de les línies més recents impulsades per APAEMA són el projecte de promoció "ME ecològic de Mallorca" que vol corregir la indefensió crònica dels ramaders locals; l´aplicació mòbil Eco-Llonja, que cerca millorar la xarxa entre majoristes i productors eco de l´illa, o el projecte "Nous albercoquers", que, junt amb l´ajuntament de Porreres, cerca potenciar el cultiu de fruita dolça eco feta aquí. Potser la cita més rellevant per l´associació sigui la Diada d´Agricultura Ecològica que cada inici de primavera organitza a Porreres. No és només una fira de mercaders, sinó que és una data rodejada d´esdeveniments d´actual transcendència la qual productors, simpatitzants i consumidors se donen cita obligada.

APAEMA compta a l´actualitat amb més de 250 socis, professionals agraris i no professionals, però amb el nexe comú de la il·lusió per treballar la terra de forma diferent. Destacar que l´entitat va rere el premi Eco-Elabora 2014 per la seva labor en la transmissió i divulgació del coneixement en agricultura ecològica.

* Tècnic de L´Associació de Productors d´Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA)

Compartir el artículo

stats