Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Mitologies

L'aplaudiren

L'aplaudiren

En el discurs que féu només fa dues setmanes el president Mariano Rajoy davant el plenari del Senat que havia d´aprovar l´aplicació de l´article 155 de la Constitució sobre l´autonomia de Catalunya amb la finalitat de retornar-la al bon camí, afirmà contundent: "Estamos ante una violación palmaria y evidente de las leyes". Per què "palmaria y evidente"? Era necessari posar dos adjectius que gairebé volen dir el mateix rere la paraula "violación"? L´adjectiu "palmaria" també vol dir evident, i manifesta, i indubtable, i òbvia, i notòria. La repetició de dos adjectius només pot tenir una explicació: la voluntat d´intensificar un significat. Intensificar un significat denota, emperò, inseguretat. Si Rajoy va dir que la violació, a més de "palmaria" era "evidente" és, probablement, perquè no estava segur que "palmaria" fos suficient perquè el creguéssim.

Cert és que el discurs era ple d´afirmacions que explicitaven de manera palmària la mateixa idea: la violació de les lleis. Havia dit que s´havien ignorat les lleis, que s´havia aprovat una nova legalitat i menyspreat el tribunal Constitucional, que s´havia celebrat un referèndum il·legal... Era la primera vegada que reconeixia la celebració del referèndum que havia negat sempre. I havia dit que s´havien pres decisions antidemocràtiques contràries a la llei, que, si la llei es trenca, també es trenca la convivència, que s´havia fracturat lla societat i dividit les famílies, que tot això havia tingut unes conseqüències molt greus, que els inversors es resisteixen, que... havien fet la santa voluntat de la majoria.

Tot just aprovada l´aplicació de l´article 155, un aplec de fidels rodejaren el senyor Rajoy i l´aplaudiren. Ho vaig veure per televisió. Hi ha una fotografia de l´escena que ha rodat per les xarxes: un grup de senadors se li acosten i l´aplaudeixen somrients. He de dir que aquesta fotografia em va fer mal. S´aplaudeix, quan algú imposa un càstig? Podien aplaudir aquells prohoms l´aprovació d´un càstig? No diré què pens d´aquest càstig, però he de dir que ningú pot alegrar-se d´un càstig, que no és honest aplaudir la imposició d´un càstig, ni decent. On és la dignitat de l´home que aplaudeix un càstig? És clar que han aplicat l´article 155 pel bé de Catalunya. Us recordau d´aquell refrany tan pedagògic: "Qui et vol bé et farà plorar". Doncs, no vull que em vulguin bé, si m´han de fer plorar. Amb aquestes paraules es justificaren alguns assassinats , durant la guerra civil. Vaig conèixer un capellà que afirmava, i es referia a la Marededéu, que una mare a vegades galteja el seu fill o li fot clatellades, per tal de corregir-lo. Així, aquells assassinats, eren les clatellades de la Mare.

L´escena dels honorables senadors que aplaudien somrients el càstig que tot just acabaven de dispensar em va portar a una altra situació dramàtica de la nostra història, potser una de les més vergonyoses. La matinada del dia en què afusellaren Emili Darder, Alexandre Jaume, Antoni Mateu i Antoni M. Ques, molta gent acudí al cementiri de Ciutat a veure´ls matar. Després que l´escamot hagué acabat la seva feina, molta gent que assistia va rompre a aplaudir. Què aplaudien? Em produeix vergonya, només de pensar que alguns dels nostres avantpassats varen actuar de manera tan indigna. Se´m podria dir que no és comparable l´aplaudiment d´aquell grup de senadors amb els aplaudiments d´aquella gent que acabava de veure morir a tirs quatre homes honrats. Potser no és comparable, però alerta a l´hora de començar a aplaudir. Inicies els aplaudiments tot palmejant les fantasies del senyor president i no saps què acabaràs aplaudint.

Després, en iniciar-se l´aplicació del decret, l´ex-lehendakari Juan José Ibarretxe afirmà que un cosa d´aquestes només podia fer-la un estat venjatiu, que en sentia vergonya i tristesa. No es tracta de dos substantius que tinguin el mateix significat. A la vergonya que sentia hi afegí la tristesa. No són el mateix, però els situà en el mateix camp semàntic. Un camp que denota desconhort, tribulació i ràbia.

Compartir el artículo

stats