Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinión

e=mc2

L'equació més bella, per simple. L'equació més profunda, pel que expressa. L'equació més complexa, per la dificultat d'entendre-la. L'equació més famosa, per la seva transformació en una icona del segle XX. L'energia és proporcional a la massa. Després d'Einstein l'energia i la massa es poden estudiar de la mateixa manera. Quines coses!

Aleshores on situam Newton quan expressava que és la força la que és proporcional a la massa? No té validesa la fórmula newtoniana després d'Einstein? Si un diu que és la força la proporcional a la massa i l'altre diu que és l'energia, què passa doncs? Com quedam, Newton o Einstein? Doncs tots dos són vàlids, Einstein no desmenteix Newton. El que passa és que cada una de les igualtats és vàlida segons siguin les condicions en les quals les apliquem.

La Ciència té això, amplitud de mires, la qual cosa fa que canviant les condicions o observant amb més o menys detall un procés sigui necessari retocar les fórmules que l'expliquen. En la vida quotidiana les pomes cauen per la gravetat però quan ens movem a velocitats grans, semblants a la de la llum, les pomes segueixen altres trajectòries. Aquests fets engrandeixen la Ciència, sens dubte.

Avui, 25 de novembre, fa 100 anys que Einstein presentà a l'Acadèmia Prussiana de les Ciències un article que revolucionaria el concepte tradicional del Temps i la seva relació amb l'Espai. La Relativitat és una teoria revolucionària, conseqüència, no només de l'enorme tasca intel·lectual de l'autor sinó també fruit del seu esperit intuïtiu.

La Relativitat, com la filosofia, en els seus inicis sorgí per tal de contestar preguntes. Fou el científic britànic Francis Crick qui va dir, mig en broma mig seriosament, que "l'únic filòsof de la història que havia triomfat en vida era Albert Einstein". Einstein filòsof! La física i la filosofia juntes, fisicosofia!

I també hi podríem juntar la Música ja que Einstein era un gran violinista, millor intèrpret que molts professionals. Amant sobretot de Mozart i Beethoven, escriví que "Beethoven creà la Música, però Mozart la descobrí".

Celebrem avui l'efemèride d'una troballa que va més enllà de la física, la química i les matemàtiques. Celebrem la troballa d'un concepte que també és filosòfic. Com abans ho foren els sorgits de les ments de Pitàgores, Descartes o Leibniz. I pensar que els plans d'estudi pretenen eliminar la història del pensament!

Compartir el artículo

stats