Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

No són neutres els neutrins

El darrer Premi Nobel de Física fou concedit a dos investigadors, Takaaki Kajita i Arthur Bruce McDonald, que demostraren que els neutrins tenen massa, molt petita però en tenen. Fet que fa que, en certa mesura, es puguin detectar, ja que no tenen ni color ni càrrega elèctrica. Neutrí, de neutre, però no de neutral.

Ara com ara, els neutrins són unes de les partícules més nombroses i les més petites de l´univers i tenen la característica que poden travessar qualsevol obstacle. Per ells i per la seva trajectòria no existeixen les barreres. Per això la comunitat científica els ha qualificat de "partícules fantasma".

Lucia Votano és una científica italiana que des de fa anys dedica la seva vida professional a l´estudi dels neutrins, majoritàriament en el laboratori del Gran Sasso a Itàlia, del qual en fou directora. Ella participà en l´experiment que com a primer resultat indicà que la velocitat de la llum es podia superar amb els neutrins. Resultat que, posteriorment i per la humilitat dels científics implicats, es demostrà erroni.

Votano és una de les grans. I reuneix el que pocs científics aconsegueixen reunir en una sola persona: rigor, senzillesa i modèstia. La Doctora Votano passà per Palma. Congregà al seu entorn persones lligades al món de la física i la ciència en general. Ella explicà les darreres propostes que tenen els neutrins com a protagonistes. Una d´elles, si no la més important sí una de les més importants, és la de la possible utilització dels neutrins per detectar, amb antelació, terratrèmols.

Defensà la recerca com a motor d´avanç. "La recerca, digué, és necessària perquè ens permet satisfer la curiositat de conèixer una mica més els que ens envolta però també pels efectes que els resultats poden tenir sobre la nostra vida diària" I continuà: "Qui li hauria dit al creador de la bombeta que inventaria un aparell revolucionari?" I té raó, sense recerca anam sempre a remolc.

Compartir el artículo

stats