Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Ta, ta, tatá

Conta la llegenda que Beethoven, ja resignat a la pèrdua de l´oïda, estava un dia assegut al pati de casa seva quan algú va tocar les baules de la la porta fent un so en forma de "ta, ta, tatà" que el compositor va percebre. "És el destí que em crida! És el destí que toca a la meva porta!", exclamà. I més que satisfet al comprovar que encara era capaç de destriar sons va posar-se a compondre una simfonia, el primer moviment de la qual començaria amb aquest rítmic motiu de quatre notes.

Se non è vero è ben trovato, que dirien els italians. Certa o no la història, la realitat és que la Quinta beethoveniana ha esdevingut una de les obres més populars de la història de la música i una de les més versionades i, fins i tot, parodiades, convertint-se en una icona de la música clàssica. La Filharmònica de Nova York per exemple (i altres formacions menors) la tocà en el seu concert inaugural el 1842

Anit, la nostra Orquestra Simfònica interpretarà aquesta obra atrevida i rompedora en el seu concert de temporada a l´Auditòrium de Palma (20h), obra que anirà acompanyada d´altres peces per a soprano i orquestra també de Beethoven i Franz Schubert, a les quals posarà veu la cantant sueca Lisa Larsson, una reconeguda artista que han recolzat directors com Colin Davis o Claudio Abbado.

En el programa hi figura l´ària de Beethoven Ah! Perfid.o, escrita sobre uns textos de Metastasio i que recorda els modes tonals i melòdics d´una cançó anterior, Bella mia fiamma, de Mozart.

Compartir el artículo

stats