Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Orgues amb història

L'orgue no ha mort, visca l'orgue!

I és ben cert, la música per a orgue no ha mort, és ben viva. Si bé l'instrument va viure una època d'esplendor durant el barroc i que després d'un cert període no tan fructífer durant el classicisme va retornar amb força en el romanticisme, la veritat és que el segle XX ha donat grans compositors que li han escrit partitures memorables. Messiaen, sense anar gens lluny, està a l'altura dels grans de temps anteriors. I no només el músic francès, el nostre entorn ha donat figures emblemàtiques que han convertit l'orgue en un referent.

Segurament part del mèrit aconseguit per autors illencs a l'hora de compondre per l'orgue el té la gran varietat de grans instruments històrics que tenim a l'illa. Moltes parròquies disposen d'orgues plens de sonoritat i registres que ja voldrien a altres indrets europeus.

És per això que, any rere any, hem d'elogiar la iniciativa d'organitzar una Setmana d'Orgues Històrics de Mallorca, que té lloc aquests dies a diferents esglésies i que arriba a la seva trenta vuitena edició.

Des del passat dilluns i fins dissabte els organistes Bartomeu Manresa, Pablo Taobada i Bartomeu Veny oferiran recitals a Porreres, Binissalem, Campanet, Santanyí i Palma.

Precisament anit, a l'església de Sant Nicolau (Palma, 20h), Mossèn. Veny i la Capella Mallorquina (dirigida per José M. Moreno), interpretaran obres de Bach, Rossini, Pedrell i Grieg.

Compartir el artículo

stats