Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Entre les veus

Déu deu deu.- Deu és el títol del tercer disc del grup Entreveus, el tercer dels seus enregistraments després d'El joc de l'aigua (2007) i Mites dins la boca (2011).

Deu és fruit d'una evolució musical de la formació, que ha ampliat el nombre de components passant de trio vocal amb piano a quintet (sis membres si comptam el tècnic de so Ramon Canyelles, tan important en aquests tipus de grups). Ara formen Entreveus, Francesca Suau (veu i piano), Antònia Suau i Silke Hamann (veus), Christian Hoel (contrabaix) i Antoni Canyeles (bateria).

A Deu hi trobarem, tal com el subtítol indica, deu anys, deu versions, deu propostes que resumeixen els deu anys de fer música per tot arreu. Deu temes d'autors com Serrat, Raimon, Sabina, Sisa, Llach... al costat de temes propis sobre textos de poetes illencs.

Avui vespre al Teatre Xesc Forteza (20h), Entreveus presenta a Palma aquest enregistrament. I ho farà en un concert que, a més de totes les versions que apareixen en el disc recordarà altres cançons de la seva trajectòria.

Gratant Bach.- Els dos enregistraments que feu Glenn Gould al piano de les Variacions Goldberg de Bach estan considerats entre les versions de referència. Gould converteix les Goldberg en les Gouldberg.

Filant prim, Gould traí Bach ja que proposà adaptar al piano una obra pensada pel clavicèmbal. El gran pianista canadenc (que ahir hauria complit vuitanta tres anys) transforma i recrea. Bach ho permet, és clar.

Demà diumenge el Claustre de Sant Domingo de Pollença (19h) serà l'escenari sobre el qual el pianista mallorquí Tomeu Moll-Mas anirà encara més lluny que Gould pel que fa a transgressions: agafarà les Goldberg i les interpretarà en un piano manipulat, això és un piano sobre el qual hi intervendrà amb globus, baquetes, escuma de polietilè... la qual cosa permetrà extreure'n de l'instrument sons inesperats.

Segons Moll l'espectacle, que ha titulat Scratching Goldberg, més que una versió és una "per-versio? de les Variacions, una peça de teatre pianístic i art sonor", de tal manera que les veus creades en el Barroc s'entrellacen i semblen noves.

Compartir el artículo

stats