Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

En el castell del cel

No és aquesta la primera vegada que recomano la lectura d´un llibre que, segur, serà un dels grans entre els dedicats a Johann S. Bach. La música en el castillo del cielo (Acantilado) de Johnn Eliot Gardiner serà, o millor és, una obra important. La figura del músic alemany ens apareix nova, així com la seva obra, sobretot la vocal. Elliot Gardiner va més enllà, ens retrata també el dia a dia de la societat protestant dels segles XVII i XVIII. Com vivien i com era la seva relació amb la religió i com aquesta utilitzava la música.

En aquest volum, en l´apartat dedicat a la Missa en si menor, el director i ara musicòleg anglès teoritza sobre una possible interpretació d´algunes parts de la partitura, el Kyrie i el Glòria, a la ciutat catòlica de Dresden . No és del tot segur però bé podria haver passat. I de ser així, l´autor inclou la possibilitat de que fos Jan Dismas Zelenka qui dirigís aquesta primícia. Imaginau l´església de Dresden plena de gom a gom, amb Bach assegut en un banc de les primeres files, amb un cor, solistes i orquestra reconeguts i amb Zelenka al front? Històric, realment històric.

I qui era Zelenka perquè Johann Sebastian li confiàs la direcció d´aquestes parts de la seva Missa? Zelenka era, aleshores, director de música de l'Església de Dresden, la ciutat en la qual havia fixat la seva residencia des de 1719, i per tant era un músic considerat i poderós.

Zelenka va apreciar Bach, les seves composicions tenien alguns punts en comú, cada un admirava l´altre. Zelenka sabia que el seu col·lega a Leipzig era un músic de talent i Bach reconeixia l´interès de les obres del seu company. Tot i així, la música de Zelenka no és molt coneguda i de veritat que la seva obra és mereixedora de més difusió. Smetana ho va tenir clar i fou un dels grans descobridors de les composicions de l´autor txec.

Si Gardiner relaciona Bach amb el Himmelsburg o Castell del cel de Weimar, anit relacionarem Zelenka amb un castell més proper, Bellver, ja que el cicle A cel obert que programa l´Ajuntament de Palma, ens proposa al pati d´armes la seva Missa dei Filii ZWV 20 (21.30h).

Les agrupacions Quinta Justa de Sòller, Musicantes de Mallorca i l´Orquestra Johannes Palaschko juntament amb els solistes vocals Abigail Sardón (soprano), Waltrad Mucher (contralt), Antoni Lliteres (tenor) i Miquel Company (baríton), tots dirigits per Llorenç Gelabert seran els encarregats d´interpretar aquesta obra musical litúrgica que bé podria haver estat escoltada i elogiada pel propi Bach. Quasi res!

Compartir el artículo

stats