Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Els focs de Sant Elm, el mariner tem

La torre de Sant Elm, a Andratx, és un dels records de la devoció al Sant a Mallorca.

Avui és sant Elm

Els mariners gallecs i cantàbrics veneraven sota aquest nom un frare dominic que es deia Pedro González i que havia fet alguns miracles. Els mariners mediterranis, en canvi, amb el nom de sant Elm veneraven sant Erasme, bisbe, el qual en certa ocasió va passar des del nord d´Àfrica a les costes italianes caminant damunt l´aigua. La iconografia representa sant Elm amb roba de bisbe, bàcul i un vaixell a la mà. És discutible el títol de sant, ja que no ha estat formalment canonitzat -el 1254, poc després de la seva mort, fou beatificat per Innocenci IV, i el 1741, el seu culte va ser confirmat per Benet XIV. Sant Elm, el municipi mallorquí del terme d´Andratx, on les tropes del rei Jaume I fondejaren abans de desembarcar a Santa Ponça l´any 1229, es deia abans la Palomera. L´herència històrica és molt important i valuosa: el record de Jaume II de Mallorca a l´antic hospital de mariners i oratori, avui conegut com la Torre de Sant Elm; i La Trapa, on una comunitat de monjos construïren un monestir cap al 1810; i les torres de defensa de cala en Basset i la del Llebeig, a sa Dragonera, com a vestigis de les fortificacions per prevenir els atacs de corsaris.

El foc de sant Ell, o sant Telm

La gent de mar creu que quan hi ha una gran tempesta, sant Elm des del cel s´encarrega de dirigir la nau i que envia una llumeta, la qual es posa a les parts més altres del vaixell per avisar que vetlla per ells. Aquesta llumeta és el foc de sant Elm, que els meteoròlegs expliquen en funció de la gran quantitat d´electricitat que hi ha a l´atmosfera durant una tempesta. El foc de sant Elm també pot aparèixer al cim d´una muntanya, a la copa d´un arbre o al voltant del cap de bèsties o persones. Els pastors creien que resant set parenostres al sant el dia d´una gran tempesta evitaven que el foc de sant Elm els escalfàs les orelles..

El nombre 7 (i IV)

Pep Lluís Munar ens informa més sobre aquest nombre. A les Rondalles Mallorquines, la del "Rei de tres regnats", del tom X, hi trobam 7 dies i 7 nits, 7 olles, 7 fogons, 7 plats, 7 tassons, 7 culleres, 7 forquetes. Viure 7 anys d´herbes virtuoses, 7 anys rodons. Els gegants menjaven 7 cossis d´enciam, en 7 passes ja hi eren; la rondalla del cavallet de 7 colors. El conte de na Blancaneus i els 7 nanets. La pel·lícula dels 7 samurais, els 7 magnífics... Tenim una beguda 7Up. Les bèsties salvatges i temoroses solen tenir 7 caps. Els canelobres dels jueus són de 7 braços. Quan un és molt estufat deim que es pensa ser de les 7 (antigament nou) cases, o que no li basten 7 flassades per tapar-li el cul. I si són molts per fer una cosa i no agafa el dret, deim que eren 7 que l´aguantaven i encara pixava tort. De Nadal fins acabar l´any hi ha 7 dies.

Supersticions en els insectes.

Rafel Perelló ens conta aquesta feta. D'entre les supersticions cap als insectes i altres artròpodes, pot ser les més conegudes són les referides al borino ros o al borino negre com a portadors de bones o males noticies respectivament. En direm d´altres. Trobar un escarabat daurat (Protaetia cuprea) és signe de bona sort. El dia de sant Joan es senyava l'era per evitar l'aparició de formigues. Si el Dijous o el Divendres Sant algú treballava, compareixeria dins el seu domicili gran quantitat de formigues. Es creia que "la papallona de la mort" (Acherontia atropos) era l'ànima d'un difunt, ja que el seu tòrax recorda el dibuix d'un fantasmal rostre humà, per això quan entrava dins una casa, els seus habitants resaven fins que la papallona s'allunyava. Una curiosa asseveració recorda que quan a la nit no es veuen estels, el sendemà és dia de moltes mosques. S'afirmava que si algú es perdia però trobava un cavallet de serp (Mantis religiosa), la posició del cap d'aquest animal indicava el correcte camí de tornada, o que la somereta del Bon Jesús (Armadillidium vulgare) és un crustaci que no convé matar perquè porta aquest nom.

Recomanacions

Avui és el Dia internacional dels Ciclistes.

Dilluns (16) és el Dia Mundial contra l´esclavitud Infantil. Dimarts (17) és el Dia Mundial de l´Hemofília.

Dimecres (18) és el Dia Europeu dels Drets dels Pacients.

Dijous (19) és el Dia de la Llengua Xines.

Compartir el artículo

stats