Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

"L´abril carda la llana i el maig se´n du la fama"

Les saons d´abril són bones per a les abelles.

Entra la lluna vella

En el calendari julià, abril, és el quart mes, en el romà antic és el segon i era anomenat per Carlemany mes de Pasqua. Abans de la reforma del calendari feta per Juli Cèsar, tenia vint-i-nou dies; actualment en té trenta. Les saons del mes d’abril són les millors per als arbres. A les terres de secà, per l’abril s’aturen de moure la terra; això vol dir que durant el quart mes de l’any deixen de llaurar sembrats i parteixen a collir herba i cugula. Els cereals estan a la plena del seu creixement. Ara hi ha molt i bon menjar per a les ovelles, per això es diu que la llet que produeixen és la millor de l’any, i els brossats i formatges tendres són deliciosos. La posta de l’aviram continua; el indiots d’abril són de bon temps: si en posau ara, són els millors per tenir per Nadal. Aquest mes també és bo per armar porcs per engreixar i fer matances. Les saons d’abril són bones per a les abelles que eixamenen en gran activitat l’elaboració de la millor mel. És un bon temps per fer eixams nous i mudar les abelles de casera. El refrany del Costumari ens assenyala la paüra i la poca fiabilitat que es tenia a un mes al qual no podien prendre formatat.

Avui és el Diumenge de l’Àngel

Se celebra la festivitat de l’Àngel Custodi, el primer diumenge després de Pasqua. A molts de pobles es fa el pancaritat a un lloc emblemàtic; a Palma es fa al Castell de Bellver i començà el 1407 i fou de gran solemnitat als segles XV i XVI. Durant molts d’anys no es va celebrar, fins que l’any 1982 la Federació d’Associacions de Veïns de Palma la va recuperar i s’ha convertit en una de les més emblemàtiques i populars de Palma. A la Catedral hi ha una capella dedicada a l’Àngel Custodi del Regne. L’any 1652, sant Sebastià substituí l’Àngel com a patró de la ciutat. Aquest Àngel està a la torre més alta de l’Almudaina, la Torre de l’Àngel; la figura fou encarregada pel rei Jaume II, i vigila i protegeix la ciutat.

Un sant poc conegut: sant Juli (12)

Juli I va néixer a Roma i va ser escollit Papa el 6 de febrer de l’any 337. Va fixar per a l'Església d'Occident la solemnitat del Nadal el 25 de desembre en lloc del 6 de gener, que va passar a ser la Festa de l'Epifania. Va convocar el concili de Sàrdica el 342, presidit per Osi de Còrdova, per posar fi a les tensions entre l'església de l'Imperi Romà d'Occident i l'Imperi Romà d’Orient. Se’l considera el fundador de l’Arxiu de la Santa Seu, ja que va manar-ne la conservació dels documents. Va morir el 12 d'abril de 352. Està enterrat a Santa Maria in Trastevere (Roma).

Els manaments de la república

Rafel Perelló ha pellucat aquesta curiosa i simptomàtica pregària pel Llevant mallorquí, que demostra la propaganda barroera que es feia de la República, com si sorgís de les capes populars i del terrer. Anàrem per pobles i foranes per fer una garbada d’oblidades cançons populars referides a la Guerra Civil a Mallorca. Algunes parlen del desembarcament de la milícia republicana a sa Coma, a l’agost de 1936. Vet aquí: “A ses cases de sa Coma / allà plantaren es corter / i de rotjos molts n’hi hagué / de Mavó i Barcelona / i d’animals de pèl i ploma / no se’n feren de malbé”. Altres glosadors s’avanaren de la victòria del bàndol nacional com a pròpia: “Vengueren es rotjos i mos volien matar / i amb una sempenta els férem recular”. “Els cinc manaments de la república”, irreverent cançó que feia befa de la segona República, deia així: “El primer manament: Aixecar-se de bona hora / i berenar es dematí / i pegar fort an es vi / i llavò tupar sa dona. El segon: Coques menjar / i també bones taiades / i pegar bones butzades / i sa dona mir d’allà. El tercer: Robar diners / xulla, sobrassada i pa / i anar-se'n a confessar / i no dir res an es confés. El quart: En es confessar / cada catorze anys un pic / i jugar tota sa nit / i també flastomar. El quint: En ésser a sa taverna / allà plegar molts de gats / i fer molts de desbarats / davant sa gent externa. Aquests manaments / s’encloven en tres: / menjar, jeure i no fer res / i cultivar es mals pensaments.”

Recomanacions

-Avui és el Dia Mundial del poble Gitano. Dimarts (10) és el Dia Mundial de l’Homeopatia. Dimecres (11) és el Dia Mundial del Parkinson. Divendres (13) és el Dia Internacional de la Besada. Dissabte (14) és el Dia de les Amèriques.

-Avui és la Fira Agrícola d’Andratx. A Muro és la Fira de Sant Francesc.

-El llibre “Quòdlibets del català. Divulgacions de la llengua catalana”, escrit pel professor Pere Juli Serra Pujol, ara que ben aviat veurà la vida des d’un merescut jubileu; un recull fet amb un to divulgador, amè i humorístic, però alhora amb unes consideracions lingüístiques ben interessants; són 365 capítols, per llegir-ne un cada dia. Enhorabona!

Compartir el artículo

stats