Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Fer cara de Divendres Sant!

Un davallament del Divendres Sant.

Avui, Diumenge de Rams

Avui l´Església commemora l´entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, on fou victorejat i rebut amb palmes i branques de llorer i olivera; per això, es beneeixen abans de l´entrada a l´església. Es considera un mal averany que s´esquinci una branca del palmó abans de beneir-lo, ja que, segons la tradició, Judes, el deixeble traïdor, duia el palmó mig romput quan Jesús i els apòstols varen entrar a Jerusalem. És l´inici de la primavera en el calendari judeocristià; els romans, també, per la primavera, celebraven festes semblants: les Ambarvalia i les Adonies. El creixement de la vegetació i les estacions determinen les festes en la civilització ancestral agrària: els equinoccis de primavera (Pasqua) i tardor (algunes festes de la verema i al voltant de sant Mateu), i els solsticis d´hivern (Nadal) i estiu (sant Joan). Comença, també, la Setmana Santa.

Costumari

El ram beneït es col·loca darrera les portes o finestres, o bé a la façana de l´entrada: allunya els llamps i els mals esperits, i espanta les bruixes i els dimonis. Era costum, també, estrenar alguna peça de roba: "Pel Diumenge de Rams qui no estrena no té mans"; igual que per Nadal, es creu que estrenar una peça de roba perjudica molt el dimoni. Es creu que la festa de Rams pot recordar antigues cerimònies relacionades amb el culte als esperits de la vegetació, el qual havia estat molt arrelat i estès arreu d´Europa.

L´Anunciació (25)

Avui l´Església commemora l´anunciació de l´encarnació del Senyor a la Mare de Déu per l´àngel Gabriel. Aquesta és una de les quatre festes marianes més importants de l´any i popularment se la coneix com "la Mare de Déu de març". Avui es podia rompre el precepte quaresmal d´abstinència. Com que era considerat un pecat molt gros mantenir relacions carnals dins la Quaresma, quan es produïa un naixement al cap de nou mesos d´aquest període, la mare deia que l´infant havia estat concebut el dia de l´Encarnació, amb la qual cosa tot quedava arreglat. D´aquí nou mesos celebrarem Nadal.

Dijous Sant (29)

Avui s´inicia el Triduum Pasqual que culminarà en la Vigília que commemora en la nit del Dissabte Sant, la Resurrecció de Jesucrist. També es fa el lavatori de peus que realitza el sacerdot tot recordant el gest que realitzà Jesús abans de l´Últim Sopar amb els seus apòstols. L´altar és despullat de tot tipus d´ornament. Al Divendres Sant (30) es commemora la mort de Jesús crucificat; avui no se celebra l´Eucaristia i es venera la Creu; es llegeix el relat complet de la Passió segons sant Joan. La Vigília Pasqual (31) és una de les celebracions més importants de l´Església: els símbols de la llum i l´aigua agafen un paper predominant ja que en l´antiguitat era la celebració en la qual els neòfits rebien el baptisme. Comencen els oficis amb el temple a les fosques, i s´encén i es beneeix un foc; d´aquest foc s´encén el Ciri Pasqual, que simbolitza Crist ressuscitat; tot seguit els fidels encenen espelmes de la flama del Ciri, s´encenen els llums i es canta el pregó Pasqual, antic himne al·lusiu a la nit de Pasqua que proclama la glòria de la Resurrecció de Crist. També es beneeixen les aigües noves de baptisme, i se´n renoven les promeses. "Fer cara de Divendres Sant" és una expressió que significa tristesa i pena.

L´ofici de tenebres

El nostre amic Rafel Perelló ens diu que el "fas" o "ofici de tenebres" era una impactant cerimònia catòlica que tenia lloc per Setmana Santa. En aquest ofici es posaven quinze ciris a un canelobre triangular de ferro dit "tenebrari", situat devora l'altar. Es deien quinze versicles. Per cada versicle apagaven un ciri. En apagar el darrer ciri (d´aquí el nom d´ofici de tenebres), el capellà o capellans que celebraven l´acte religiós pegaven fortament amb les mans sobre els llibres sagrats, moment en que entrava dins el temple tota l´al·lotea del poble fent sonar rocs i matraques, i també copejant amb tota l´ànima els bancs de l´església amb branques de fasser. La intenció d´aquell descabdell i terrabastall eixordador era produir un renou atabalador per tal d´espantar el dimoni. Després, la matxilea d´infants continuava l´aldarull pels carrers. Aprofitam per recordar que segons l´explicat, la paraula "fas" també pot adoptar el sentit de "cosa exagerada". Així, si algú ens diu: "M´han donat un fas de menjar", significa que a aquella persona li han donat menjar en gran abundància.

Compartir el artículo

stats