Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Per Sant Josep, verdeja el cep

Per Sant Josep, verdeja el cep

Avui és sant Salvador (18)

Conten que una vegada, quan sant Salvador feia d´aprenent de sabater, els seus amos el varen deixar a càrrec de la tenda perquè ells se n´havien d´anar a fora. Al cap de poc temps s´hi va presentar un captaire que anava descalç, i el sant li donà les millors sabates. La veu va córrer entre els pobres, els quals varen anar tot d´una cap a la sabateria per si podien arreplegar unes sabates. El sant calçava tots els que entraven descalços. Un veí, espantat, va anar a avisar els amos de la botiga, els quals varen retornar ràpidament, però ja no quedava ni un sol parell de sabates: el caritatiu aprenent les havia regalades totes. El pobre sabater, que ja es veia en la misèria, s´estirava els cabells de desesperació. Llavors el sant, per calmar-lo, va obrir el calaix, el qual era ple de doblers com si li haguessin pagat totes les sabates que havia donat als pobres.

Dilluns és sant Josep (19)

Un sant oblidat de la devoció cristiana fins que al s. XIII l´orde del Carmel va estendre´n el culte arreu d´Europa. La festivitat fou declarada oficial i solemne en el concili de Constança; i al s. XVII el papa Gregori XV la va fer obligatòria. Avui és el dia del pare. És el patró dels fusters i per aquest motiu es feien fogueres de les restes de fusta; la tradició de les falles de València pot tenir aquest origen, a la qual s´hi ha afegit un aire carnavalesc amb la crema del "ninot" i el to satíric que tenen les falles. El llançament de petards i trons pot respondre a la idea d´allunyar els dimonis i mals esperits, a les portes d´un nou cicle.

Equinocci de primavera

Es produeix al voltant del 21 de març, quan el Sol creua l´equador celeste, passant de l´hemisferi sud al nord. La declinació solar és zero i passa de negativa a positiva. A l´hemisferi nord marca l´inici de primavera. A partir d´ara la claror anirà guanyant temps a la nit, i popularment se sol dir: "Els dies es faran més llargs" o "el dia s´ha estirat", referint-se al temps de claror, ja que la durada del dia, evidentment, no varia. Avui, el dia i la nit tenen la mateixa durada en tot el món, excepte en els pols. La paraula equinocci ve del llatí i significa "nit igual". Diuen que el món va ser creat un 21 de març, ja que si Déu va separar la llum de les tenebres, és aquest dia que tenen la mateixa durada; de fet, al voltant d´aquestes dates (dia 25), celebram l´Anunciació de l´àngel a la Mare Déu, una de les quatre celebracions marianes més importants de l´any; nou mesos després celebrarem el Naixement de Jesús.

Pescadors de tro

El nostre amic Rafel Perelló ens conta aquesta curiosa feta. La coneguda popularment com a ´pesca de tro´ era una pràctica furtiva que consistia a situar-se sobre una tenassa a vorera de mar amb l´objectiu de llançar un cartutx de dinamita a una mola de peix que s´acostàs a la planera per després, encara que fos l´hivern, tirar-se a la mar amb un fred que trepanava, per arreplegar el peix mort que surava, que n´hi havia a talabaixons. Mentrestant, altres cercaven llenya i ramutxalla per compondre una foguera o refaifai on anirien a escalfar-se els capbussaries. Altres vigilaven la possible aparició dels carabiners o de la Guàrdia Civil que casualment capllevàs pels voltants i que en sentir l´estebeig de la detonació acudia manades fetes al punt de la refinada pesca. Tota aquesta trescalamena en ocasions esdevenia tragèdia en oblidar el peculiar pescaire, embadalit per l´arribada del peix, que tenia un explosiu amb la metxa encesa, distracció que comportava la pèrdua d´una mà o fins i tot de la pròpia vida.

Recomanacions

L´excel·lent publicació de l´Associació de Persones Majors de Búger, sota la direcció de Miquel Canta; una revista d´informació i d´articles ben interessant. Enhorabona!

La publicació núm. 5 dels "Plecs de Ca s´Artiller", amb un resum ben interessant de les activitats dutes a terme a "l´espai de diàleg" murer, dirigit pel glosador Jordi Artiller.

Dissabte (24), a les 18 h., la Coral Polifònica de Bunyola farà el tradicional concert Sacre de Setmana Santa, i la lectura del pregó Pasqual, a càrrec de Manel Miró Lladó, catedràtic de Química Analítica de la UIB, sota el títol "Crist, el Mestre Científic".

Avui és el V Diumenge de Quaresma. Dimarts (20) és el Dia Mundial de la Felicitat. Dimecres (21) és el Dia Mundial de la Poesia; també el Dia de l´Eliminació de la Discriminació Racial; el Dia Forestal Mundial; el Dia de les Titelles; i també de la síndrome de Down. Dijous (22) és el Dia Mundial de l´Aigua. Divendres (23) és el Dia Meteorològic Mundial. Dissabte (24) és el Dia Mundial de la Tuberculosi.

Compartir el artículo

stats