Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Pel Carnaval, se´n va el cap de dalt...!

L´enterrament de la Sardina.

El Carnaval és aquí...

I avui és el dia més important del Carnaval, els Darrers Dies. Ja ha passat el dijous dels compares, els de les comares i el llarder. Aquest temps de llicència en els costums i d’amplíssima llibertat, integrat per costums i festes d’orígens molt remots i diversos, arrelats profundament en l’esperit de l’home. L’etnografia considera que són la pervivència de cerimònies i ritus de les religions més primitives de caire cinegètic, pastoril i agrari -les tres grans fases culturals de la nostra civilització abans de l’era industrial-, modificades per tal d’adaptar-se als corrents del moments, una vegada desapareguda la creença. El paper preeminent de les dones s’explica per la relació que es creia que hi havia entre la dona i la terra, entre la fecunditat femenina i la del sòl; és possible, idò, que la llicència en el xerrar i fer d’aquests dies es pensàs que podia influir en la fertilitat de la terra i fructificació de les llavors.

Dimecres 14 és sant Valentí

Tot i que se sap ben poc sobre ell: un capellà que visqué a mitjans s. III i gaudí d’una gran popularitat. Diu la tradició que sant Valentí va tornar la vista a la filla del jutge que l’havia condemnat, el qual davant del miracle va abraçar la nova fe. Tot i així, el nou cristià no va poder convèncer la multitud, que volia la mort del sant. Sant Valentí va ser assotat i tancat a una masmorra, carregat de cadenes. El seu cos fou duit al monestir de Sant Benet de Bages, on és molt venerat. Sant Valentí era reclamat tant per fer ploure com perquè ho deixàs de fer quan plovia massa. També l’invocaven perquè ajudàs els parts difícils. Les mares li demanaven que fes parlar els seus infants ben aviat. Les fadrines li resaven perquè els proporcionàs marit. Els estafadors, malpagadors i trampistes el tenien per patró. I els enamorats. Avançam cap a la primavera, els ocells comencen a niar, la natura a ressorgir... El més probable, però, és que si els centres comercials no ens ho recordassin ningú no en sabria el dia.

Entra la lluna nova (15)

El febrer és el mes més bo per esporgar, podar els ceps i les parres. Aquesta lluna és bona sobretot per esporgar les oliveres: “Per la lluna nova de febrer, esporga l’oliver”. Els podadors, per fer-se passar el fred, de bon matí feien grans fogueres amb les branques tallades; es creia que la bona marxa de la foguera era averany d’una bona feina. També és el moment de sembrar patates i, com ja vàrem dir, el cànem, per tal d’obtenir la fibra tèxtil necessària per vestir la família. Abans la gent del camp preferia el teixit de cànem o de lli que ells mateixos havien sembrat i conreat que les robes de cotó, d’importació, que consideraven insanes i poc saludables.

Comença la Quaresma

Amb el Dimecres de Cendra (14). Avui es confonen els costums austers propis del cicle que comença amb els alegres i bulliciosos del que acaba. La Quaresma és un període d’abstinència, d’una durada de quaranta dies, que precedeix la Pasqua, la joia i renovació. Quaresma deriva del llatí “quadragesima”, que fa al·lusió al nombre de dies que dura. Durant la Quaresma era prohibit menjar carn i això només es podia fer amb dispensa eclesiàstica; però això ja és una altra història.

Llevar fics

El nostre savi amic Rafel Perelló ens conta que ha estat el nostre caire foguer dels darrers anys desentrecavar la saviesa de persones empeses d’anys, qui sovint ens han parlat de remeis curatius, com són o eren les distintes formes de llevar fics. En posarem nou exemples, alguns inversemblants. 1. Dir el nombre de fics que tenim a una persona que sap l’oració adient. 2. Enterrar dues fulles de mata en forma de creu per cada fic. 3. Per cada fic enterrar cinc llimacs punxits a un bastonet. 4. Enterrar un tros de la carn d’un animal. 5. Tirar dues fulles de mata al foc de la xemeneia o del forn per cada fic. 6. Fer a un camí un caramullet de pedres per cada fic. Els fics passaran màgicament a la primera persona que tomi els caramullets. 7. Aplicar-se bava de caragol bover. 8. Acudir a un curander, que escopirà al fic o fics, aigua que ha estat varies setmanes dins un recipient amb albons. 9. El remei més impactant era el d’acudir a una casa on es vetllava un difunt. Després de donar el condol, la persona que tenia fics agafava una mà d’aquella persona morta i la passava tres vegades per damunt cada fic.

Recomanacions

Avui és el Dia del Malalt.

Dilluns (12) és santa Eulàlia, una de les santes i màrtirs més famoses; i el Dia de la Independència de Xile.

Dimarts (13) és el Dia Mundial de la Ràdio, i el Dia Mundial del Fadrí.

Dimecres (14) és el Dia Europeu de la Salut Sexual.

Dijous (15) és el Dia Internacional de la Infància amb càncer.

Avui és la Mare de Déu de Lourdes, i a Santa Eugènia se celebra missa a la cova d’alt del Puig. A Sóller missa a Sant Felip Neri.

Dimarts (13) se celebra l’Enterrament de la Sardina, a Llucmajor i a Pòrtol; se celebrà per primera vegada a Mallorca l’any 1920.

Compartir el artículo

stats