Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Que el dos mil devuit vengui amb un bon fruit

Una ovella nascuda per sant Pau allunya bestioles.

Sant Silvestre i Santa Coloma (31)

Avui és el darrer dia de l´any. Hi ha nombroses creences i costums que el trànsit d´un any a l´altre ha originat. Santa Coloma fou decapitada per un germà seu davant les acusacions d´un pretendent que no va poder aconseguir els seus propòsits. "Na Coloma du la doma /pes carrers i pes veïnats,/ i té més enamorats/que patenes no hi ha a Roma." Sant Silvestre era romà i va ser Papa al s. IV, en succeir sant Melquíades. Els nostres avantpassats, en començar una feina llarga, deien un parenostre a sant Silvestre per tal de poder-la veure acabada. Es creu que aquesta nit les bruixes que han perdut el poder el recuperen tot ensenyant les anques a la lluna. "Per sant Silvestre, entren les bruixes per la finestra"; "Per sant Silvestre, per la porta o per la finestra"; per aquesta raó la gent prenia mesures per evitar la seva visita. Posaven la branqueta d´olivera o llorer beneït el diumenge de Rams al portal; també dibuixaven tres creus damunt la cendra del foc de la llar; en anar a dormir senyaven el coixí tres vegades amb aigua beneïda i posaven a sota fulles de llorer o olivera beneïts. També es posava una ferradura darrera la porta.

Ninou o Cap d´Any (1)

Avui és el primer dia de l´any, el Cap d´Any o Ninou. Aquesta és una manera familiar d´anomenar-lo i deriva del terme llatí "Annum Novum"; a l´actualitat gairebé no s´utilitza, però abans havia estat molt corrent. Aquest dia la gent fa balanç del que ha estat l´any anterior i diposita les seves esperances en el que acaba de començar. "Any nou, vida nova". Es creia que l´ociositat absoluta era un mal auguri i la gent solia començar l´any treballant una estona en el seu ofici. Demà (2) és el primer dia laboral de l´any, i havia estat costum mirar d´enllestir totes les feines començades abans d´acabar l´any per tal de poder encetar l´any amb una feina nova. Es tenia per mal averany començar l´any treballant en una feina que s´arrossegava de l´any anterior. També era costum acompanyar la feina cantant, sobretot aquells oficis que havien de picar i fer renou, com ferrers, fusters, picapedrers, sabaters, etc.

Ha entrat gener

Agafa el nom del déu romà Janus, representat amb dues cares que miraven en direccions oposades: l´una cap al passat i l´altra cap al futur. Aquest és un mes "dormidor", perquè la natura reposa, sembla adormida. No arrela res i no creix cap vegetal. La xemeneia de moltes cuines de les cases del camp arribaven fins a la meitat, i moltes tenien els bancs i les cadires dins la xemeneia; en les llargues i fredes nits d´hivern, al voltant del foc i l´escalfor, es contaven rondalles, i històries, i es passava el rosari, i sabers que passaven d´una generació a una altra per la via de l´oralitat. Avui, tot aquest món, sembla com si mai no hagués existit, però tots els qui el vàrem viure recordam amb fruïció i estima aquelles vetllades que mai no tornaran.

L´estel de Nadal

Dia 6 de gener es fon l´estel de Nadal. Va sortir en néixer Jesús i va servir de guia als tres Reis fins a Betlem. És per això que si hi ha nit estrellada augura un bon any. Aquest estel, o estrella, enllaça amb la creença que diu que quan neix un infant surt al cel un estel seu, el qual viu amb ell, i mor quan mor la persona que representa. Per això, també, "val més néixer amb estrella que estrellat"; o també, quan una persona du bona sort se li diu que "té bona estrella".

´Ovelles paues´

El nostre col·laborador Rafel Perelló, ens diu que introduir llet de somera dins la naturalesa d´una egua abans de ser lliurada al cavall, garantia l´embaràs. Si una persona es volia llevar pigues del cos havia de mamar llet d´una cussa. Menjar formatge fregit provoca la pèrdua de la llet a les ovelles. Són ´lletoses´ supersticions. Quan una serp o un calàpet succionava llet del braguer d´una ovella, aquesta prenia el nom d´´ovella minva´ o ´ovella afollada de braguer´. Aleshores el pastor introduïa a la guarda una ´ovella paua´ (nascuda el dia de sant Pau), que té la virtut d´allunyar dites bestioles xucladores. Diuen que l´enganyapastors té aquest nom perquè és au afectada d´absorbir llet de cabres i ovelles d´amagat del pastor. Per guarir el mal d´orella a un home s´abocava dins l´orella un petit roll de llet de dona que alletàs una nina. Si el mal el patia una dona, s´introduïa llet d´una mare que alletàs un nin. Els infants ´granduls´ que encara mamaven eren denominats ´mama-ruques´. Alguns infants mamaven llet d´una cabra, talment xotinats, tot aclarint que ´xotinar´ significa avesar un anyell a mamar d´una ovella que no és la seva mare.

Recomanacions

Dilluns, cap d´Any, a Lluc el bisbe de Mallorca oficia la missa, amb el cant de l´Escolania. Dilluns (1) és el dia Mundial de la Pau. Dijous (4) és sant Titus, patró dels que no creixen. Dissabte (6) és la diada dels Reis; divendres (5) se´n fa l´arribada a tots els pobles.

Compartir el artículo

stats