Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Sant Nicolau obre les festes en clau

Els primers ´carros de foc´ feien por.

Santa Bàrbara (4)

“Només se’n recorden de santa Bàrbara quan trona!” Verge i màrtir del s. III, l’existència de la qual no és del tot segura; per això no apareix al calendari litúrgic postvaticà. Se la representa com una al·lota jove amb una palma o amb plomes de paó; el seu atribut és una torre amb tres finestres; a vegades du una corona. És la patrona de les professions que manipulen explosius, a causa de la llegenda del raig que va caure damunt el pare que la va tancar i matar al seu castell; i del cos d’artilleria de l’exèrcit; dels bombers; també la tenien per patrona els miners i els electricistes; i advocada dels qui morien de mort sobtada. Patrona de Bunyola, poble especialment protegit dels llamps gràcies al patronatge: tenien en un lloc ben visible l’estampa de la santa, que es regalava aquest dia, i se li encenia un ciri. Festa patronal a Vilafranca, amb foguerons, torrada, ball i bunyolada després de l’ofici solemne en honor a la santa.

Sant Nicolau (6)

Va salvar tres donzelles el pare de les quals duia a prostituir: els va tirar des d’una finestra una sabata plena de monedes d’or. Per això, en alguns llocs d’Europa es posaven les sabates a la finestra per trobar-hi l’endemà els regals que hi havia dipositat un suposat sant Nicolau. Sembla, però que aquest sant és el paral·lelisme cristià d’un de tants personatges mítics europeus que cap a la darreria i el començament de l’any acostumaven a dur els dons de l’any nou com a signe d’abundància. Els obsequis van dirigits sobretot als nins, ja que són els que encarnen el començament d’una nova vida i la continuïtat de l’espècie. Avui, sobretot els nins que anaven a escola, feien una festa molt significada, en la qual es disfressaven -o es vestien de bisbe- simulant sant Nicolau.

La Purísisma Concepció de Maria (8)

Avui l’Església celebra la puresa de la Mare de Déu, concebuda lliure del pecat original, sense cap màcula -immaculada-. La gent també anomena aquesta festivitat dia de la Immaculada. Abans de la declaració del dogma de la puresa de la Mare de Déu -s. XIV- aquesta diada ja havia estat d’una gran solemnitat. Juntament amb sant Antoni de Pàdua, era tenguda com a patrona dels botiguers, i també dels forners, pastissers, fideuers i adroguers. Les puntaires també la tenien com a advocada i, per això guarnien l’altar amb tovalles de randa ben rica i vistosa. Avui era la primera gran festa del cicle nadalenc. La Mare de Déu és figurada i representada a mig aire, entre el Cel i la Terra, duent una corona de dotze estrelles, damunt els corns de la Lluna i trepitjant la serp que causà el pecat original, com la dona que trobam descrita a l’Apocalipsi (12.1).

Virginitat

Maria, la mare de Jesús, és la Verge per antonomàsia, el model exemplar de puresa virginal; concebuda immaculada, sense pecat, va fer ofrena a Déu de la seva virginitat i esdevingué Mare de Déu sense deixar de ser verge abans, durant ni després del part.

Amb el cristianisme, la virginitat esdevé una virtut entesa com a ofrena a Déu, com un vot. La castedat -confosa sovint amb la virginitat- és un dels tres vots religiosos, al costat dels de pobresa i obediència; popularment, es considera les monges com a dones verges “casades amb Déu”. El color blanc és tengut com a símbol de virginitat; d’aquí el sentit de casar-se “de blanc”. Així també, la neu, blanca, intacta, immaculada, expressa la puresa i el candor femení.

Carros de foc

Rafel Perelló, pellucador incansable i enderiat, ens conta aquesta feta. Per embastar aquestes lletres posarem mà al rebost de la memòria oral amb la intenció de recordar la forta impressió que causà l’aparició dels cotxes i dels avions. Joan Paloni, de Maria de la Salut, ens contà que el seu padrí treballava al conró de Son Real quan va veure una galera que avançava sense cap tronc de bísties que l’estiràs. Tot erugat s’espitxà a les cases on es va assabentar que aquell enginy era en realitat el cotxe del senyor, cotxe denominat popularment carro de foc i que causava pànic a les bísties, que s'arronsaven en veure un vehicle. Més impactant fou el viscut per en Mateu Escolà (Sant Llorenç des Cardassar, 1919) qui recorda que estant a Son Carrió va sobrevolar el poble un avió, objecte aleshores desconegut per molts. L’avistament va causar tal retgiró que alguns es posaren a resar agenollats al bell mig del carrer. I tot això passava en un temps en què molts no tenien bicicleta. Per cert, si el vespre s’anava en bicicleta sense llum era costum cantar contínuament per evitar l’impacte amb altres possibles ciclistes.

Recomanacions

Avui és sant Francesc Xavier, protector de les missions; també avui és el Dia Mundial de les Persones Discapacitades. Dimarts (5) és el Dia Internacional del voluntariat. Dijous (7) és el Dia de l’Aviació Internacional. Dissabte (9) és el Dia Mundial contra la Corrucció.

Dissabte (9) se celebren les II Jornades d’Estudis Locals de Lloret de Vistalegre, organitzades per l’Ajuntament. Enhorabona!

Avui és la Fira de la Perdiu de Montuïri.

Compartir el artículo

stats