Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Per Sant Lluc, posa les olives en suc

´Bunyols´ del Dia de les Verges.

Avui és santa Teresa (15)

Se la representa amb l´hàbit de les carmelites: un cor inflamat, un àngel que li clava una sageta encesa al cor, un colom i un fus, i un llibre. Va viure al s. XVI, fou doctora de l´Església, reformadora de l´Orde i fundadora de les carmelites descalces. És invocada per al consol de les ànimes del purgatori i contra les malalties del cor. Fou canonitzada l´any 1622, quaranta anys després de la seva mort. És l´advocada dels somnis i per aquest motiu s´encomanaven a la santa tots aquells que es dedicaven a la interpretació dels somnis (oneiromància). Si avui sembrau julivert, no espigarà.

Sant Lluc (18)

Patró dels pintors, artistes i estudiants. És representat en el tetramorf cristià per un bou, un llibre i una ploma, mentre pinta la Verge. Potser sigui l´evangelista més "historiador" dels quatre, en el sentit que se´ns mostra molt escrupolós en presentar la veritat històrica, tot i que, naturalment, interpretada amb l´ajuda de la fe. Segurament era metge, i/o pintor: sembla que va realitzar el primer retrat de la Verge, difós als s. XV i XVI en l´art flamenc. Es conserven diversos quadres de la Verge -a l´església de Sant Agustí, de Roma-, atribuïts a l´Evangelista.

Santa Úrsula (21)

... i les Onze mil Verges. Era princesa de Bretanya, i les onze mil verges que l´acompanyaven varen morir degollades a mans dels huns, quan anaven a reunir-se amb les tropes del noble Conan per casar-se. Tenien per patrona santa Úrsula els barreters d´agulla, que feien barretines i casquets, i les puntaires. També la invocaven les fadrines velles, perquè les guardàs la puresa i les mantingués allunyades de seductors i saltamarges. La basílica de Santa Úrsula de Colònia (Alemanya) conté les relíquies que suposadament pertanyen a la santa i les seves onze mil companyes. Són a la Goldene Kammer (la Cambra Daurada), decorada al segle XVII amb una gran quantitat d'ossos arranjats amb diferents formes i dibuixos cobrint els murs i voltant els reliquiaris en forma de bust o cap. Entre les restes, n'hi ha de nins petits (i fins i tot d'animals), la qual cosa confirma la poca versemblança de la llegenda. Les relíquies procedeixen d'un cementiri que es va creure que era el lloc on havien enterrat les màrtirs. Un altre fet que indica la popularitat d´aquesta santa durant l´Edat Mitja fou que la Sorbona la va adoptar com a patrona, així com les universitats de Coimbra i Viena.

Costums al voltant de les Verges

La gent de la mar té aquest dia com a molt ventoler i és per això que diu que "avui és Santa Úrsula, la Ventosa". La tradició popular ha convertit la revetla, dia 20 d´octubre en una festa en què les al·lotes fadrines, per agrair la serenata que els dediquen els jovençans, els conviden a entrar dins ca seva i a menjar bunyols i a beure moscatell. Després de més de quinze segles, es manté encara molt viva la tradició, si bé ha sofert algunes "petites innovacions". "Demà són les Verges;/ tothom ha d'anar,/ a dins les alzines,/ bunyols a menjar". Aquest plat és un element molt característic de la gastronomia mediterrània, ja que el trobam arreu, tot i que amb noms diferents: al Marroc són anomenats "sfeudj", a Algèria i Túrquia se´ls denomina "lokma", a Grècia són coneguts com "lukumades"i a Egipte se´ls coneix com a "lokume".

"Fa un dia de port i cova!"

El nostre amic Rafel Perelló ens explica aquesta curiosa expressió. "Fa un dia de port i cova"; és, o era, una expressió marinera referida als dies de fort estropeig que trontollava barques i impedia la pesca, si bé els pescaires no estaven mans fentes i fins l'arribada del nylon tenyien les xarxes de cànyem i cotó amb escorça de pi que donava consistència a l'ormeig. O tallaven joncs, i si hi havia lluna vella, rai !, així les nanses i morenells fabricats amb els joncs es conservaven millor. O tallaven branques de magraner, car era farandola marinera que l'agulla que empraven per posar una fisca (tros de xarxa per tapar un forat) només podia ésser de magraner. Alguns portaven un escat a un fuster que l'hagués comanat, ja que la pell d'aquest peix de bastina tenia una funció semblant al paper de vidre. Per cert, vells patrons ens han dit que els ous d'escat femella són la millor medicina que existeix. Els dies de mar esvalotada feien un aguiat de tortuga marina, que sempre n'hi havia alguna de fermada al moll, cruel pràctica agreujada pel devessell dels infants que la visitaven sovint.

Recomanacions

Avui és el Dia Internacional de les Dones Rurals. Dilluns (16) és el Dia Mundial de l´Alimentació. Dimarts (17) és el Dia Mundial de l´Erradicació de la Pobresa. Dimecres (18) és el dia Mundial de la menopausa. Dijous (19) és el Dia Mundial contra el Càncer de mama. Divendres (20) és el Dia Mundial de l´Osteoporosi.

Avui és la darrera Fira de Llucmajor, i demà (16) és el Firó. Dijous (19) és la Fira de la Sobrassada a Campos.

Compartir el artículo

stats