Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Un Pere i un Bernat fan un ase acabat

Un Pere i un Bernat fan un ase acabat

Avui és Sant Bernat de Claravall

I avui acaba la canícula que va encendre la santa (20 de juliol). Fou un monjo i reformador francès (1090-1153) principal difusor de l´orde monàstic cistercenc. Ha estat proclamat Doctor de l´Església. Es va convertir en una personalitat respectada i influent que decidia conflictes polítics, defensava els drets de l´església contra el poder dels prínceps i aconsellava papes i reis.

Diu la llegenda que sant Bernat va fer penitència al bosc i que el seu únic refugi eren els arbusts. Per això se´l té per patró dels arbres petits i arbusts en general, especialment del boix, que era el que més li agradava. També és el patró de les abelles, les quals sembla que l´obeïen dòcilment com un ramat. Antigament la millor mel era qualificada de "mel de sant Bernat", en honor del sant i de l´orde del Císter, grans criadors d´abelles. Pensau a visitar Sant Bernat de Palma i a olorar un brotet d´alfabeguera. Enguany, al llarg de la canícula, ha fet una calor excepcional, amb dies seguits d´una xafogor extrema.

Sant Bartomeu (24)

Fan festa a Capdepera, Consell, Ferreries, Montuïri -surten els Cossiers-, Sant Antoni de Portmany, ses Salines, Sóller i Valldemossa. Segons el Nou Testament, Bartomeu (Canà, Galilea, s. I a.C.? -Armènia, s. I dC) fou un dels Dotze Apòstols de Jesús de Natzaret. És venerat com a sant a tota la cristiandat. Fill d'un cananeu anomenat Ptolemeu, el seu nom real sembla que era Natanael (en arameu Natan-el bar Tholmai). D'aquí el nom "bar-Tolmay", en català Bartomeu, que significa fill de Ptolemeu. Segons el Nou Testament, veié Jesús de Natzaret ressuscitat al Llac Tiberiades i fou testimoni de la seva ascensió al cel.

Segons Eusebi de Cesarea, Bartomeu anà a predicar a l'Índia i, juntament amb Judes Tadeu, predicaren a Armènia, per això són els patrons de l'Església Apostòlica Armènia. El seu final va ser dels més cruels entre els apòstols, ja que fou escorxat viu i, finalment, decapitat. Pel seu martiri és patró d'oficis relacionats amb el treball de la pell, com els blanquers, assaonadors i adobadors.

Sant Juníper Serra (26)

Miquel Josep Serra i Ferrer nasqué a Petra el 1713 i morí a Califòrnia el 1784. Fou canonitzat el 23 de setembre de 2015. Fou un frare franciscà mallorquí que fundà la missió de l'Alta Califòrnia. Als setze anys d'edat es canvià de nom i passà a anomenar-se Juníper en honor a sant Juníper, seguidor de sant Francesc d'Assís. El 13 d'abril de 1749 abandonà Mallorca rumb a les possessions espanyoles a Amèrica. Fundà camps de treball per a nadius, on els ensenyava a teixir i s'interessà per la llengua materna dels amerindis nadius, per tal que poder-los impartir la catequesi i l'eucaristia en una llengua que entenguessin. Fundà vint-i-una missions. Paga la pena visitar la Casa Museu de Petra per conèixer la seva vida i obra, orgull de molts de mallorquins. La Fundació Amics de Juníper Serra (1955) té cura de l´actual Museu i del Centre d´Estudis Juniperians. És el tercer sant d´aquesta terra (sant Alonso Rodríguez, santa Catalina Tomàs); esperem que ben aviat puguem celebrar la santedat oficial del nostre "Doctor Il·luminat".

L´amo en Pep ´de Can Xarret´

El nostre amic i col·laborador Rafel Perelló ens conta aquest succeït. Conversar amb l'amo en Pep Bauçà Gelabert "de Can Xarret", home amabilíssim que va néixer a Llubí enguany farà 106 any, va ser un xalar. Recorda l'amo en Pep quan encara es parlava de l´existència dels homonets de colzada, petits homes del llegendari popular qui aidaven les persones en les seves tasques. O que a Alaró, els lladres eren objecte de tota casta d'insults i flastomies en ésser obligats a seure els diumenges enmig de la plaça. O quan les dones rentaven la roba amb argila. O del masclisme ferotge imperant: "Com era infant, ets homos seien en es bancs de davant de l'iglesi i ses dones en es de darrera". També ens digué: "Som llaurat descalç amb un jou i dos bous, llavò es bous eren tots rotjos, encara no hi havia bous externs. Sa primavera de s'hivern (la tardor) era sa millor per anar descalç, sa terra és fresca". En haver acabat la conversa tenguérem la sensació d'haver fet una formidable cucavela cap a endarrera en el temps, cucavela que ens va situar a una Mallorca esvaïda, ja engolida per la boirina dels anys.

Recomanacions

Dimecres (23) combat de picat a Sant Joan; i divendres (25), en el marc de la Fira Nocturna de Maria de la Salut, Fira del Glosat, amb gloses, música i poesia i la participació de més de 20 improvisadors i artistes.

-Festes: continuen les festes de la Mare de Déu d´Agost a Sineu (demà acaben). Avui acaben les festes de Santa Maria del Mar, a Cala d´Or. Les festes de Santa Càndida, a Llucmajor (del 3 al 25 d´agost). Continua el 56è Festival de Pollença (del 5 al 30 d´agost). També hi ha festes a Capdepera, ses Salines i Montuïri (Sant Bartomeu), Felanitx (Sant Agustí) i Sant Joan (Sant Joan Degollat).

Compartir el artículo

stats