Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Aigües de juny, mal solen dur

Pel juny comença la sega del blat. B. Ramon

Avui és l´Ascensió del Senyor

Se celebra al diumenge setè de Pasqua, una vegada complits els quaranta dies després de la resurrecció, amb el simbolisme de la quarantena. Després que Jesús s´aparegué als deixebles pujà al cel: aquest esdeveniment assenyala la transició entre la glòria de Crist ressuscitat i la de Crist exaltat a la dreta del Pare. Se celebra, també, la possibilitat que la humanitat entri al Regne de Déu, com tantes vegades ho anuncià Jesús. D´aquesta manera, l´ascensió del Senyor s´integra en el Misteri de l´Encarnació, i els cristians esperen "el seu retorn, Senyor Jesús", com es diu després de la consagració en la missa.

Festa de la Visitació de Maria (31)

A l´Evangeli de sant Lluc se´ns conta la visita de Maria a la seva cosina Isabel: quan l´àngel anuncià a Maria el misteri de l´Encarnació, li digué també que Isabel havia concebut un fill en la seva vellesa, i ja estava de sis mesos. Avui (dimecres) es commemora, idò, la vista que féu la Verge Maria, embarassada de Jesús, a santa Isabel, embarassada de sant Joan Baptista. Quan Isabel la va veure li digué: "Beneïda sigues entre totes les dones perquè has complit allò que el Senyor et va manar. Qui som jo perquè la Mare del meu Salvador em visiti? Per als cristians representa un exemple de servei i lliurament cap als altres, ja que prenen com a model la Verge Maria. És una de les festes marianes importants, ja que es considera el misteri de la Visitació com un preludi de la missió del Salvador.

Comença el juny

El nom d´aquest mes deriva de la deessa romana Juno. En el món rural mediterrani, basat en els cultius cerealistes, aquest mes marca un dels moments més importants de l´any, ja que és el temps de la sega del blat, el temps de les messes. La collita del blat era la més important de totes, ja que sobre ella girava la vida econòmica de la comunitat. Per això, el blat era considerada una planta sagrada, que havia estat beneïda per Déu i que per això dóna tant d´aliment. Es creia que les primeres espigues tenien el do de guarir de certes malures; ja hem comentat altres vegades la relació ancestral i atàvica dels elements vegetals amb el cos humà, i la creença que quan es posa en contacte un vegetal amb qualsevol part afectada del cos aquesta passa al vegetal i la persona es cura. Així, amb un gra de blat de la primera garba es feia el senyal de la creu sobre la part del cos afectada pel mal, es dipositava el gra a la garba i aquesta agafava el mal i el malalt quedava guarit. "Maig ventós i juny calent, fan bon vi i bon forment". Som als darrers dies de primavera -el 21 entra l´estiu- i tot mostra la joia i l´alegria per la proximitat d´una bonança que, si es produeix, serà un bon senyat. "Juny brillant, any abundant". La ginesta floreix, els bladars són rossos i les roselles ben vermelles. És el mes de les cireres, prunes, albercocs, préssecs, peres de sant Joan, i d´empeltar els fruiters. "D´empelts de juny, fruita com el puny". Juny és el mes de sant Joan Baptista (24), i acaba amb sant Pere i sant Pau (29), quan ja enrevolten la figuera. Maig i juny són l´"estació de l´amor".

Néixer vestit

Rafel Perelló ens conta aquesta expressió tan curiosa: "Ha nascut vestit !" És o era l'expressió popular referida al naixement d'un infant que encara es troba dins el sac amniòtic o membrana de la placenta, fet que augurava al nouvingut una vida reblida de satisfaccions, ja que era atribuït gran poder màgic a dit embolcall matern. Un altre indici de vida venturosa era néixer amb el llombrígol, o guixa, dirigit cap amunt. Sembla que d'aquesta creença deriva la locució "aquest ha nascut amb la guixa per amunt". Néixer amb dues coronetes al cap també era signe de vida exitosa. Ben al contrari, néixer amb una llepada de bou (o reganyol als cabells) era interpretat com a mal averany. "Quan neix un infant, neix el seu estel" és una de les supersticions més poètiques. I si parlem de tradició, un brot de llorer penjat a la rebranca d'un portal anunciava que en aquella casa havia nascut un nin. I en cas de naixença d'una nina, es penjava un brot de murta. Però ja ho sabeu: "Val més néixer amb estrella que no estrellat!"

Recomanacions

Dilluns (29) és el Dia Mundial dels Cascos Blaus de l´ONU. Dimarts (30) és sant Ferran, patró dels governants. Dimecres (31) és el Dia Mundial sense Tabac. Dijous (1) és el Dia Mundial Antinuclear. Dissabte (3) és el Dia dels Donants d´Òrgans.

Avui és la Fira d´Artesania d´Algaida; també és la Fira de la Pedra de Binissalem; i la Fira Motor Retro de Marratxí; i la Fira Ecològica de Puigpunyent; a Manacor és la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial.

El llibre "Vinyòvol. Vocabulari pagès de la vinya i el vi", de Pere Calafat, amb il·lustracions de Joana Cabot i pròleg de Mateu Morro; una petita joia que paga la pena llegir. Enhorabona!

Compartir el artículo

stats