Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Per Sant Jordi espiga l´ordi, per sant Marc espiga el blat

Llibres i roses per Sant Jordi. M. Mielniezuk

Avui és el Diumenge de lÀngel

Avui se celebra la festivitat del Sant Àngel Custodi de Palma, celebració que data de l´any 1407 i fou de gran solemnitat als segles XV i XVI. Es feia una processó i es compartia el menjar amb la gent necessitada, d´aquí el nom de "pancaritat". Aquesta celebració fou interrompuda, i recuperada per la Federació d´Associacions de Veïns de Palma, l´any 1982 a l´espai del castell de Bellver.

Avui és sant Jordi, festa del Llibre

El seu nom, en grec, significa ´agricultor´. Patró d´Anglaterra, de Grècia, de Portugal, de Lituània, de Rússia, de Sèrbia, de Bòsnia, de Suècia, de Catalunya-Aragó... i gairebé dels japonesos, els quals tenen el costum, molt seu, de regalar-se roses i llibres. També és advocat dels cavallers, soldats, arquers i armers. Curiosament, Jordi no va néixer a cap d´aquestes terres sinó a la Capadòcia al s. III, envoltat de llegendes fantàstiques. Tot és excessiu, en aquest sant. La llegenda de la princesa i el drac prové d´una imatge de l´emperador Constantí, que es va fer pintar amb un drac (enemic del gènere humà) als peus traspassat per sagetes; uns altres el relacionen amb un déu egipci, Horus, representat sovint en acte de traspassar un cocodril; uns altres, encara, creuen que l´explicació es troba a Hispània, on en temps de Dioclecià un governador, de nom Dacià, era tan cruel amb els cristians que es va guanyar el sobrenom de Drac dels Abismes. Se li atribueix el miracle de la resurrecció de desset persones que havien mort... quatre cents seixanta anys abans. També són excessius els ordes sota la seva protecció: el de Calatrava, la Garrotera, el Teutònic... Paga la pena destacar el quadre de Pere Niçart (1470, Palma) amb sant Jordi dalt de cavall matant el drac.

Sant Marc Evangelista (25)

Segons la tradició fou el primer bisbe d´Alexandria, nomenat per sant Pere. Durant la llarga caminada per arribar-hi, se li varen fer malbé les sandàlies, i el Sant va guarir un sabater la ferida que es va fer tot adobant-les-hi, amb saliva i una benedicció: d´aquí que els sabaters els tenguessin per patró; també és el patró dels intèrprets. Al s. VI, amb motiu d´una plaga de llagostes que assolava els sembrats, el Papa Gregori el Gran va ordenar fer processons amb pregàries i cant de les lletanies dels sants, i la plaga va desaparèixer. Aquest ritu agrari de protecció, conjura o maledicció va popularitzar-se: són les processons "de les lletanies" o de les "lledànies", o també "de matar la cuca". Sant Marc és invocat contra les tempestes. Avui, també, hi ha el costum de menjar caragols -si no voleu ser "tocats"-. És el patró de Sineu, festa celebrada des de 1645.

Entra la lluna nova (26)

En el calendari julià, abril, és el quart mes, en el romà antic és el segon i era anomenat per Carlemany mes de Pasqua. Abans de la reforma del calendari feta per Juli Cèsar, tenia vint-i-nou dies; actualment en té trenta. Les saons del mes d´abril són les millors per als arbres. A les terres de secà, per l´abril s´aturen de moure la terra; això vol dir que durant el quart mes de l´any deixen de llaurar sembrats i parteixen a collir herba i cugula. Els cereals estan a la plena del seu creixement. Diuen que si es tonen les anyelles per primera vegada amb la lluna nova d´abril no tenen ronya mai. La posta de l´aviram continua; el indiots d´abril són de bon temps: si en posau ara, són els millors per tenir per Nadal. Aquest mes també és bo per armar porcs per engreixar i fer matances. Les saons d´abril són bones per a les abelles que eixamenen en gran activitat l´elaboració de la millor mel. És un bon temps per fer eixams nous i mudar les abelles de casera.

Santa Catalina de Sinea (29)

Va néixer a Siena l´any 1347 i morí a Roma el 1380. Fou una monja terciària dominica del Tercer Orde de sant Domènec. Fou proclamada Doctora de l´Església Catòlica. Va aconseguir que els papes tornassin a Roma i deixassin la seu d´Avinyó per tal de mantenir la unitat de l´Església i pacificar Itàlia. És la fundadora de les missioneres de Maria Immaculada i de santa Catalina de Siena. És la patrona d´Itàlia (1940) i copatrona d´Europa (1999), a més de protectora de les infermeres i contra el foc. L´església de la Nativitat del Senyor de Palma (c/ Sant Miquel) fou el Monestir de les Dominiques de Palma, dedicada a santa Catalina de Siena.

Màgia, fe, supersticions... del camp

Rafel Perelló Bosch, trescant pels sabers de la nostra gent major, ha recollit testimonis de persones amb poders curatius: els qui tenen sis dits a la mà o al peu; els setmesons; les dones que han parit bessons; els bessons; els setens (el germà o germana que fa set); les persones que han nascut amb una creu sota la llengua o el paladar; els qui han fet el dejuni de Sant Llorenç; els nascuts el dia de Sant Joan; els nascuts el dia de Sant Ramon Nonat... tot un món que ben aviat recopilarà en un volum.

Recomenacions

Dimarts (25) és el Dia Mundial contra el Paludisme. Dimecres (26) és el Dia Mundial de la propietat intel·lectual. Dijous (27) és el Dia Internacional del disseny gràfic. Divendres (28) és sant Pere Chanel, patró dels que fan la neteja als carrers.

Compartir el artículo

stats