Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Març, marçot, se´n du els vells, i els joves si pot

Els irlandesos celebren Sant Patrici. Diario de Mallorca

El març

Al llarg del mes, el matí es pot sembrar i l´horabaixa trasplantar. Pensau que a l´hora de podar els arbres: arbre vell, lluna nova, i arbre nou, lluna vella. És bon temps per trasplantar tota casta d´arbres, ja que la temperatura freda fa que la saba tengui poca circulació i la planta sofreix manco. També es poden plantar tota classe d´herbes remeieres o medicinals. Es poden empeltar els arbres fruiters, com pruneres, pomeres, pereres i altres fruiters de fulla caduca. Han començat les témpores de Quaresma: aquest mes, com també el juny, setembre i desembre, té quatre témpores. Aquests dies coneguts per les témpores de Quaresma, s´observaven els fenòmens atmosfèrics i se´n treia la predicció d´una tendència del temps per als tres mesos següents. Així del dia 9 de març se´n trauria la predicció del mes d´abril, del dia 10 de març la del mes de maig, i del dia 11, les prediccions per al mes de juny.

Santa Madrona (15)

Era invocada contra l´eixut. Quan feia temps que no plovia, s´organitzava una processó al seu honor. La invocaven, també, les dones, les quals li demanaven ajut en totes les situacions difícils. Diu la llegenda que els infidels de Salònica, per tal de desbaratar el culte que els cristians li retien, varen vendre el cos de la santa a uns mercaders francesos que en volien fer negoci; quan el vaixell va ser a l´altura del port de Barcelona es va veure sorprès per una terrible tempesta i el capità decidí atracar. Dugueren el cos de la santa a l´ermita de Sant Fruitós, a la muntanya de Montjuïc; quan va apaivagar la tempesta l´anaren a cercar però el mal temps feia que el vaixell no pogués partir, fins que varen comprendre que la santa volia quedar-se a la ciutat on havia nascut, i allà la varen deixar. Les relíquies foren venerades primer a l´ermita, i llavors, quan l´Orde dels monjos caputxins va traslladar el seu convent a les Rambles, també hi dugueren el cos de la santa. En el lloc primitiu, encara avui hi ha una capella dedicada a santa Madrona. Una altra llegenda diu que era barcelonina, i que quan el seu padrastre va quedar vidu, va establir-se a la ciutat de Salònica, a Grècia, on es va tornar a casar. La madrastra de la santa no l´estimava i la fermava a un banc perquè no pogués anar a missa, i l´apallissava; un àngel va baixar a deslligar-la i la dugué fins a l´església. La madrastra se´n va témer i la tornà a lligar al banc altra vegada, i la va bastonejar fins a matar-la.

Les orenetes i santa Madrona

Segons la tradició, les orenetes varen acompanyar el cos de la santa des que va embarcar a Salònica fins arribar a Barcelona. És per això que es creu que avui arriben les primeres orenetes, i es deia que era impossible veure´n cap abans d´aquest dia. Es creu que les orenetes són missatgeres de l´amor; per això les fadrines casadores creien que el seu futur espòs tendria les característiques del primer home amb què es trobaven després de veure la primera oreneta.

Sant Patrici (17)

Patró d´Irlanda i festa molt celebrada tant en aquest país com en les comunitats d´immigrants irlandesos escampats arreu del món, especialment al continent americà. Avui, tot i ser dia quaresmal, se solen saltar les restriccions alimentàries, en honor al sant. La festa està associada al color verd -tot i que en el seu origen era el blau i el shamrock o trèvol, ja que segons la llegenda era emprat per sant Patrici per explicar la Santíssima Trinitat-. Per aquest motiu és tradició dur alguna cosa de color verd, o posar-se un trèvol a la solapa. Actualment se solen fer rues i disfresses, i mostres de cultura irlandesa. Existeix l´Orde de sant Patrici, un orde de cavalleria creat pel rei Jordi III l´any 1783, equivalent de l´anglès Orde de la Lligacama i de l´escocès Orde del Card.

Sant Salvador (18)

D´Horta. Religiós franciscà i miracler popular, del s. XVI; és venerat com a sant de l'Església catòlica. Conten que una vegada, quan sant Salvador feia d´aprenent de sabater, els seus amos el varen deixar a càrrec de la tenda perquè ells se n´havien d´anar a fora. Al cap de poc temps s´hi va presentar un captaire que anava descalç, i el sant li donà les millors sabates. La veu va córrer entre els pobres, els quals varen anar tot d´una cap a la sabateria per si podien arreplegar unes sabates. El sant calçava tots els que entraven descalços. Un veí, espantat, va anar a avisar els amos de la botiga, els quals varen retornar ràpidament, però ja no quedava ni un sol parell de sabates: el caritatiu aprenent les havia regalades totes. El pobre sabater, que ja es veia en la misèria, s´estirava els cabells de desesperació. Llavors el sant, per calmar-lo, va obrir el calaix, el qual era ple de doblers com si li haguessin pagat totes les sabates que havia donat als pobres.

Recomanacions

Avui és sant Maximilià, patró dels objectors. Dimarts (14) és el Dia europeu de prevenció del risc cardiovascular. Divendres (17) és el Dia Mundial del Mar.

.Avui -va començar ahir- se celebra la VI Trobada de sonadors de pagès, a s´Alqueria Blanca.

Compartir el artículo

stats