Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

El març treus sa mare al sol i després l´apedrega

Abstenir-se de menjar carn, un precepte de Quaresma. Diario de Mallorca

Primer diumenge de Quaresma

Antigament, avui començaven les representacions del drama sagrat de la Passió que tenien lloc cada diumenge de Quaresma. Hi havia qui considerava aquest diumenge com una extensió del darrers dies i es lliurava a una expansió alegre i divertida, encara que amb mesura. El quaresmer començava les seves predicacions a totes les esglésies i els espectacles i cafès tancaven més prest. També eren prohibits balls, cants profans, jocs d´atzar, fins i tot, riure; dur vestits llampants o poc decorosos, celebrar bodes i naixements. Sabeu que la Quaresma s´ha representat com una vella, una jaia, de set peus, amb un bacallà sec amb set arengades penjant. Cada setmana se li n´arrencava una i al final era serrada -d´aquí el nom, també, de "Vella Serrada"-, enterrada o cremada lligada a la punta d´una canya. També en altres religions i cultures es donen períodes anyals de dejuni, abstinència sexual i purificació dels pecats: així, el Ramadà musulmà, i pràctiques semblants en pobles amerindis i oceànics.

El mes de març

Mes dedicat a Mart, déu de la guerra, com el dimarts (dies Martii); es creia que era un mes propici a fer esclatar guerres i baralles. Antigament, els soldats solien fer treva tardor i hivern i reprenien les guerres en aquest mes marcial. El 25 de març se celebra l´Anunciació de l´Àngel a Maria o Encarnació de Jesús (nou mesos abans de Nadal), l´anomenada Mare de Déu de Març, cristianització de l´equinocci de primavera: antigament aquesta data era tenguda com l´inici de l´any ja que si Déu va crear el món separant la llum de les tenebres, en aquesta data el dia i la nit tenen la mateixa durada de llum. També sant Josep cau pel març (19).

Creences al voltant de març

El canvi de la lluna de març -el pas de vella o minvant a nova i de nova a minvant- és molt dolent: la roba cosida aquests dies es descús, els animals o infants nascuts en el flament de març són malaltissos. També el sol de març és traïdor, ja que passa per la Torre de Babel i crema els conreus. És el mes dels refredats i mals de gargamella, mals de cap, mals humors. És el mes dels bocs, quan el Diable fa més mal i quan les bruixes causen més estralls. També és el mes dels vents; l´aigua de març sol ser bona -enguany ja ha plogut molt, però- per l´ordi i la civada, i per a les faves. Antigament començava el temps bo per a la navegació. En general, és un temps de repressió i purificació.

La Quaresma

És el temps penitencial de la litúrgia cristiana, de quaranta dies de dejunis i abstinències, de preparació per a la Pasqua, que commemora la Mort i Resurrecció de Jesús. Precedida per tres setmanes (Septuagèsima, Sexagèsima i Quinquagèsima), la Quaresma (Quadragèsima) conclou amb el temps de Passió i Setmana Santa. Els quaranta dies són en record dels quaranta anys de l´èxode del poble d´Israel pel desert, camí de la Terra Promesa; i dels quaranta dies i quaranta nits que Jesús passà al desert on fou temptat, abans del seu baptisme i del començament de la seva predicació.

Sant Pacià (9)

En una cerimònia pagana s´havia d´oferir en sacrifici una verge. La sort -en aquest cas la mala sort- va fer que sortís escollida una jove que l´endemà s´havia de casar amb el fill del cònsol romà. El cònsol, en veure la desesperació del seu fill, va oferir pagar a pes d´or la donzella que substituís la núvia i donar un bou a cadascun dels presents a la cerimònia perquè s´avinguessin al canvi. Aquesta proposta va dividir els assistents, uns perquè volien el bou i altres perquè ho trobaven un sacrilegi, i començaren a barallar-se. Enmig de l´avalot va aparèixer un vell que va dir que allò era una barbaritat, que no s´havia de matar ningú. Els assistents encara s´enrabiaren més i quan l´anaven a atacar va sentir-se un gran tro i va destruir el temple. Aquest sant era sant Pacià, el qual, després de batejar la jove parella i fer-los cristians, els va casar. Sobre les ruïnes del temple pagà es va aixecar una església cristiana on fou enterrat el sant.

Recomanacions

El Dimoniari i Bestiari de Mallorca, 3, de Tomeu Caragol, un entremaliat dimonió que ha arreplegat les colles de dimonis tradicionals i populars, des de les més antigues fins a les més noves; de l´antic Alicorn del segle XIV fins als nous dimonis des Pil·larí o els de Cales de Mallorca; també les 43 colles de dimonis de correfoc amb les seves respectives bèsties de foc. Enhorabona!

Dilluns (6) és sant Oleguer, advocat dels pescadors de canya. Dimecres (8) és el Dia de la Dona Treballadora. Dissabte (11) és el Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme.

Compartir el artículo

stats