Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Dijous llarder: porquim i greixos també

És temps de Rues i Ruetes. diario de mallorca

Curiosament, el Dijous Llarder (de llard, saïm), Jarder o Gras, variants que s´utilitzen segons el lloc, dóna pas al carnestoltes que etimològicament significa carnes tollites o carns llevades, és a dir, una època d´abstinència de la carn. Res a veure amb el que s´ha transformat el carnaval en l´actualitat que es caracteritza per la disbauxa, l´alegria i les disfresses, i al qual s´arriba després d´un dijous llarder on la carn i la gastronomia en són motiu principal en detriment del component religiós, que en marca la data al calendari però ha quedat en segon terme. Els dos dijous anteriors al dijous llarder -dijous dels compares- són una preparació per viure plenament aquest darrer dijous abans d´entrar a la Quaresma. Era costum fer menjars amb el porquim, les coques de llardons i sobrassada, ja que venien quaranta dies de dejunis i abstinències.

Entram en temps de Carnaval

Comencen els darrers dies (set setmanes abans de Pasqua). És possible que la representació que es fa del Carnestoltes a molts de llocs com un personatge bisexual -vestit d´home i de dona alhora- respongui a la idea de donar vida al geni de la fertilitat. La unió dels dos sexes en la figura central de la festa constitueix, sens dubte, una simbòlica exaltació de la fecunditat. Podria ser que d´aquí derivàs el paper de protagonistes que en alguns carnavals actuals arriben a tenir els transvestits, i la tolerància amb què la societat -que ordinàriament els rebutja- accepta durant aquests dies la seva provocativa i inquietant exhibició d´hermafroditisme. Les tres grans fases culturals de la nostra civilització -la caça, els ramats i el conreu- hi conflueixen com una pervivència de cerimònies i ritus de les religions primitives i paganes. Enguany Pasqua cau molt endavant: el primer diumenge de lluna plena després de primavera és dia 16 d´abril (la lluna plena entra dia 11).

Sant Policarp (23)

Havia estat molt invocat contra el mal d´orella. La gent que patia aquesta malaltia anava a untar-se l´orella amb oli calent de la seva llàntia. Per tal que l´oli no s´acabàs, se n´hi havia d´abocar el doble de la quantitat que se´n prenia; si no es feia així, el sant s´enfadava i tornava el remei en mal. En la darrera reforma del santoral aquest sant va ser traslladat del 21 de gener al dia d´avui.

Balls de figa

La figa, per raó del gran nombre de llavors que du, ha estat considerada com un símbol de fertilitat i sovint la trobam relacionada amb ritus i costums referents a cerimònies de fecundació. Per Carnaval, el joc innocent de la figuereta prenia un caràcter ben diferent. Consistia a penjar a l´extrem d´una canya un fil amb una figa i s´havia d´agafar amb la boca i menjar-la. Qui se la menjava era premiat amb qualque moixonia de la dama que menava la canya. L´astúcia de la dama consistia a moure la canya per tal que li menjàs la figa el galant que més li agradava.

Ha entrat el minvant (18)

El mes de febrer era considerat portador de malastrugança, i per això varen trobar que vint-i-vuit dies eren més que suficients. Si algú pateix de mal averany, es diu que el pleniluni de febrer és d´allò més funest, durant aquest mes n´enterren molts. En el cas d´arbres fruiters de pinyol (pereres, pomeres...), s´han d´empeltar amb lluna nova. Si teniu magraners o ginjolers, heu de recollir les mudes en lluna vella; guardau-les dins la nevera i empeltau-los en el creixent del mes d´abril. De les vinyes podeu recollir les mudes en lluna plena, guardau-les en un lloc fresc i sec per fer-les en la lluna plena del març o en el quart creixent del mes d´abril. Es creia també que durant la lluna vella del febrer era el temps millor per sembrar alls i que, com més dies passin després de la lluna vella, més grosses sortiran les cabeces. Durant aquesta lluna, també és el moment més bo per podar els ceps, perquè faran més raïms i seran més plens i saborosos. El febrer és el millor més per esporgar. També s´esporguen les oliveres, encara que, segons la dita, és millor fer-ho per la lluna nova: "Per la lluna nova de febrer, esporga l´oliver". També és el moment de sembrar les patates primerenques i l´anglesa, i el cànem -abans se´n sembrava molt, per obtenir la fibra tèxtil necessària per vestir-se, però ara ja no se´n sembra-.

Recomanacions

Dilluns (20) és el Dia Mundial de la Justícia Social. Dimarts (21) és el Dia Internacional de les Llengües Maternes.

Divendres (24), a les Cases dels Mestres de Santa Maria, gran combat de picat amb Xurí, Servereta, Campaner i Sollerica, en homenatge als glosadors locals Pere Roca i Miquel Cabot. Ho organitza l´Ajuntament de Santa Maria.

Compartir el artículo

stats