Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Per l'advent, posa't al sol i guarda't del vent

Sant Nicolau donà origen al mite del pare Noël.

Avui és santa Bàrbara Era la filla única d´un home cruel. De petita la va tancar en una torre amb dues serventes perquè ningú no li pogués disputar el seu amor. A través d´una d´elles va conèixer el cristianisme i el va abraçar. El seu pare la va colpejar brutalment i la va denunciar. Després de rebre terribles turments, va morir degollada pel seu propi pare, el qual morí fulminat per un raig. És advocada dels arquitectes, artillers, armers, miners, picapedrers, bombers, campaners i tots aquells que viuen en perill de mort imprevista; és, a més a més, invocada contra els raigs i trons. "Només ens recordam de santa Bàrbara quan trona", és a dir, només pregam quan tenim una necessitat angoixant. És venerada i representada a partir del s. VII. Va viure al s. IV a Turquia, i no hi ha dades certes sobre ella. Se la representa com una al·lota jove amb una palma o amb plomes de paó; el seu atribut és una torre amb tres finestres; a vegades du una corona.

Sant Nicolau (6) Entre els miracles que se li atribueixen hi ha la salvació de tres donzelles que el seu pare duia a prostituir. La sabata plena de monedes d´or que el sant els va tirar des d´una finestra va evitar que les al·lotes caiguessin en el pecat. Potser el costum que hi ha en alguns llocs d´Europa de posar el dia d´avui les sabates i els calcetins a la finestra per trobar-hi l´endemà els regals que hi ha dipositat sant Nicolau deriva d´aquella sabata redemptora. Un altre miracle va ser el de ressuscitar dos nins que un malvat carnisser havia mort, esquarterat i posat a salar dins una bóta. Aquest miracle és, potser, la raó per la qual sant Nicolau és tengut com a patró dels nins. Avui, sobretot els nins que anaven a escola, feien una festa molt significada, en la qual es disfressaven -o es vestien de bisbe- simulant sant Nicolau. Es creu que sant Nicolau és el paral·lelisme cristià d´un de tants personatges mítics europeus que cap a la darreria i el començament de l´any acostumen a dur els regals de l´any nou com a signe d´abundància. Els obsequis van dirigits sobretot als nins, que són els que encarnen el començament d´una nova vida i la continuïtat de l´espècie. És el mateix Nicolau de Bari (s. III-IV), patró dels navegants, juntament amb sant Elm, sant Antoni Abat i santa Clara; per aquest motiu té una capella (del s. XIII) a Portopí, el primitiu port de Palma, on hi havia un retaule gòtic amb els tres patrons esmentats (avui és al Museu de Mallorca). A Palma encara té dedicada una de les quatre esglésies parroquials medievals, tengué capella a la Seu i a diferents esglésies. Sobre l'advocació a sant Nicolau en cas de temporal, es coneix el costum de dur un pa anomenat pa de sant Nicolau que es llançava a la mar en cas de temporal a fi d'apaivagar-lo. El sant, patró dels escolans, està relacionat amb la protecció dels infants, i d´aquí la tradició medieval del Bisbetó, elegit avui com a bisbe.

La Puríssima Concepció de Maria (8) Avui l´Església celebra la puresa de la Mare de Déu, concebuda lliure del pecat original, sense cap màcula -immaculada-. La gent també anomena aquesta festivitat dia de la Immaculada. Abans de la declaració del dogma de la puresa de la Mare de Déu -s. XIV- aquesta diada ja havia estat d´una gran solemnitat. Juntament amb sant Antoni de Pàdua, era tenguda com a patrona dels botiguers, i també dels forners, pastissers, fideuers i adroguers. Les puntaires també la tenien com a advocada i, per això guarnien l´altar amb tovalles de randa ben rica i vistosa. Avui era la primera gran festa del cicle nadalenc. Les nines que naixien aquest dia les posaven Concepció de nom, o bé afegit al primer nom. És la patrona d´Espanya i de les forces d´infanteria de l´exèrcit espanyol. L´any 1643 fou declarada Patrona de Mallorca. A Palma (Sant Magí), a Son Sardina i a Establiments hi ha la Parròquia de la Immaculada Concepció; a més de col·legis concertats que duen aquest nom. L´església del poble de Galilea està dedicada a la Immaculada Concepció (és del 1810). A la Catedral de Palma, hi trobam la capella de la Immaculada Concepció (1574).

Entra el creixent (8) La Puríssima (8) era el dia més assenyalat per començar a fer matances; no convé fer-les en lluna prima perquè els botifarrons s´esclaten; es creu que si la lluna creix o és plena, els budells són més amples i gruixats. Al llarg del mes s´han de desmamar els anyells primerencs i comencen a munyir i a formatjar. Els porcells que neixen dins el desembre no solen tenir mal i són dels que creixen aviat. Si feia bon temps, el dia de la Puríssima augmentava la ració a les bísties; es creia que era senyal de bona anyada i que l´esplet seria abundós. A l´hort es poden sembrar hortalisses i patates; fer el planter de tomàtigues, pebres i albergínies; i fer collita de col-i-flor, raves, patates, llegums, mongetes, cigrons, cols de Brussel·les, moniatos, carabasses i apis.

Recomanacions (1) Avui és la Fira de la Perdiu, a Montuïri; també és la Fira de les Matances a Sineu. Dijous (8) impartim una xerrada a la Gent Gran de Campos, a les 18 h: "Feines i tonades del camp". Divendres l´Ajuntament de Lloret ret un homenatge als llicenciats doctors del poble, "per la seva investigació i contribució al saber col·lectiu". Dilluns (5) és el Dia Internacional del voluntariat. Dimarts (6) és el Dia de la Constitució Espanyola. Dimecres (7) és el Dia de l´Aviació Civil Internacional. Divendres (9) és el Dia Mundial contra la Corrupció. Dissabte (10) és el Dia dels Drets Humans; també és la Mare de Déu de Loreto, patrona de Lloret i dels Aviadors.

Compartir el artículo

stats