Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Pel desembre i pel gener, no siguis matiner!

Escultura de Ramon Llull en la Avenida Antoni Maura. B. Ramon

Avui és la Festa del beat Ramon Llull Enhorabona per un any farcit d´actes al voltant de la figura del nostre filòsof i escriptor més il·lustre; Joan-Santanach i Maribel Llull tenen bona part de responsabilitat en aquest èxit ja que han aconseguit apropar el gran mestre a tots els públics interessats, sense demagògia, amb criteris científics i contrastats. Per evitar mals entesos i actes perversos de gent poc informada, heu de saber que Ramon Llull utilitzà a les seves obres quatre llengües amb una finalitat instrumental: català per arribar al seu poble, el llatí per convèncer els intel·lectuals, l'àrab per arribar als infidels i el provençal a la seva joventut per fer poesia trobadoresca. Va ser la primera vegada que es va fer servir la prosa en català de forma extensa i de creació pròpia, ja que les manifestacions anteriors en català eren escrits específics i sovint traduïts del llatí. Llull creà un model de llengua culte i unificat i elevà el català a la perfecció i a la modernitat.

Sant Andreu (30) Fou deixeble Joan Baptista, posteriorment un dels Dotze -el primer a qui va cridar- i es convertí en el primer Cap del Cristianisme Ortodox de l'Est. És venerat com a sant a tota la cristiandat. Va néixer a Galilea i era germà de Simó -Pere- i, com ell, pescador. Va morir clavat en una creu en forma d´aspa. És el patró d´Escòcia, Rússia, Grècia, Ucraïna, Malta, Sicília, Romania. Aquí és festa a Santanyí, Cala Figuera i Cala d´Or. Sant Andreu s´escau sempre molt a prop del temps d´advent, que comença quatre diumenges abans de Nadal -l´entrada de l´hivern-, i les seves festes participen ja de l´ambient típicament hivernal d´aquest període litúrgic preparatori de Nadal. És el patró dels venedors de peix.

Les primeres festes d´hivern Sant Andreu s´escau sempre molt a prop del temps d´Advent -la Quaresma de Nadal-, que comença quatre diumenges abans de Nadal -avui-, i les seves festes participen ja de l´ambient típicament hivernal d´aquest període litúrgic preparatori de Nadal ("Per l´Advent, posat´t al sol i guarda´t del vent"). Potser per això, tot i ser encara a la tardor, com que és el darrer dia de novembre -"Tots Sants l´entra i sant Andreu el treu"- i llavors ja entra el darrer mes de l´any, ja es viu un ambient de festa major d´hivern. Comença el cicle nadalenc; és l´Advent, el mes de Nadal: el cicle nadalenc comença amb sant Nicolau (6) i la Puríssima (8); i continua amb santa Llúcia (13) i sant Tomàs (21). Després de Nadal (25) ve sant Esteve (26) i sant Joan Apòstol i Evangelista (27), els Sants Innocents (28) i Cap d´Any.

Comença el mes de desembre És tengut com el mes més fred de l´any, juntament amb el gener. Quan el calendari estava dividit en deu mesos era el desè -d´aquí el seu nom-. En aquest mes viurem la festa més important de l´any: Nadal. Aquest és un mes de repòs; es creu que la terra s´adorm i no desperta fins al febrer, per això no s´hi fa gaire feina. Els pescadors també disminueixen la seva activitat per efecte del fred i les tempestes. Es demamen els anyells primerencs i comencen a munyir i a formatjar. Els porcells que neixen dins el desembre no solen tenir mal i són dels que creixen aviat. Diuen que si plou per santa Bibiana (2, protectora dels animals) plourà durant quaranta dies i una setmana. Comencen els temps de fer matances, de tastar els botifarrons devora el foc, el vi novell, de menjar dues tomàtigues de ramellet torrades damunt els calius, amb unes arengades, un parell de grells i alls tallats petits: no hi ha menjua més sana i exquisida! Temps de guardar-se del fred i de passar les vetllades contant rondalles als més petits.

Un sant poc conegut: sant Eloi (1) El tenien per patró els qui treballaven el metall al foc i els que feien armes: llancers, espasers, cuirassers, daguers, escopeters; també el veneraven els argenters, joiers -de nin va treballar en una orfebreria de Limoges-., moneders i pintors de vidrieres. Els traginers també el tenien per patró, ja que segons una tradició, sant Eloi havia fet de traginer. Tenia una ànima gran i misericordiosa per als pobres; de fet, tot quant guanyava ho repartia i fins i tot arribava a passar fam. Quan va morir el bisbe ell va ocupar els destins de la diòcesi per aclamació popular. Va morir l´any 660.

Recomanacions Avui es la Fira de l´Esclata-sang de Mancor; també és fira a sa Pobla; i a Bunyola, la Fira de la Muntanya. Divendres (2) és el Dia Internacional per a l´Abolició de l´Esclavitud. Dissabte és sant Francesc Xavier; és el Dia Mundial de les Persones Discapacitades. Divendres (2) a l´Espai 36 de Sant Llorenç des Cardassar, presentarem el llibre "Vi i cultura popular a Mallorca".

Compartir el artículo

stats