Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Quan l'octubre és finit, mor la mosca i el mosquit

L'ortiga, poc estimada, té moltes i bones utilitats.

Avui entra el minvant. I ja som a les acaballes del mes. A finals d'aquest mes solia fer fred, d'aquí la dita que encapçala l'escrit, però si no ho fa així, ni la mosca ni el mosquit finirà, ni molts d'altres insectes que haurien de mancabar. La calor els dóna vida i podran seguir criant: un cultiu apropiat per les epidèmies, virosi i malures rares. Ja vàrem dir que aquest era un mes trist i pobre en costums; només cal ressaltar les dues dates clau del cicle agrari: la sembra i la verema. Aquest mes era tengut com un dels millors de l'any per trobar venes i deesses d'aigua, per descobrir fonts i obrir pous, especialment en lluna nova -que entrarà dia 30-, que és quan les aigües revénen cridades per la lluna; aquesta lluna també és la millor per tallar fusta per fer instruments musicals. D'això en sap molt el mestre saurí Miquel Munar, de Llubí.

Sant Simó i sant Judes, apòstols (28). Sant Judes Tadeo és el patró de les causes perdudes i un dels sants més populars per mor dels favors celestials que concedeix a qui resa amb fe. Té molts de devots a Alemanya, Itàlia i Amèrica. Santa Brígida conta en les seves Revelacions que el Senyor li recomanà, quan volgués aconseguir certs favors, els demanàs amb la intercessió de sant Judes. Se celebra la festa el mateix dia, sant Simó i sant Judes, perquè segons una antiga tradició anaven sempre junts predicant la Paraula de Déu. Ambdós foren cridats per Jesús per formar part del grup dels dotze apòstols; varen rebre les llengües de foc el dia de Pentacosta i presenciaren els miracles de Jesús a Galilea i Judea; el veren ressuscitat i xerraren amb Ell; també veieren la seva ascensió al cel. Vos recoman la carta de sant Judes que diu que els qui tenen fe però no fan bones obres són com niguls sense aigua, arbres sense fruit, ones sense escuma. Segons la tradició, sant Simó fou serrat per la meitat i a sant Judes, li tallaren el cap d'una destralada, i per això al primer el pinten amb una serra i al segon amb una destral en la mà. La capella de la Pietat, de la Seu, fou dedicada primitivament (1399) a santa Anna i sant Jaume i posteriorment, als sants metges Cosme i Damià, també es denominava l'any 1622 de sant Simó i sant Judes. A Manacor, sant Simó, hi té un carrer dedicat.

L'ortiga. És una planta poc estimada ja que provoca una picadura molesta, però té moltes i bones utilitats. El suc de la planta picada i espremuda, és antihemorràgic, prenent-lo per via interna en forta quantitat. Una bolleta de cotó mullat en aqueix suc, introduïda a les fosses nasals, deté les hemorràgies del nas. Copejant la pell amb ortigues tendres, es provoca l'erupció en les febres infeccioses eruptives (xarampió, roseola, etc.). L'infús de la planta seca és diürètic. També es poden fer preparats: purí d'ortiga: deixam reposar les ortigues dins aigua, fins que es dilueixin; el líquid resultant es pot emprar per polvoritzar les plantes i no hi tendreu polls ni fongs. Compost d'ortiga: mesclau les ortigues amb terra i deixau-la reposar; resulta un adob excel·lent per sembrar roses i maduixes. Provau a fer una truita d'ortigues; podeu fer un bull amb les fulles, i llavors les mesclau amb els ous; és una truita exquisida. I encara el savi metge, homeòpata, etnobotànic Carles Amengual de Selva, em va dir que per a la pròstata és com donar aigua a l'assedegat.

El rei i el carboner. El rei d'un país va trobar al mig del bosc un carboner que feia una sitja. "¿Amb aquesta mica de carbó podeu mantenir la família?" va preguntar el rei. "Sí, senyor", li contestà, "mantenc la família i encara pag deutes, deix doblers a crèdit, en tir per la finestra i fins i tot me'n roben". "Explicau-vos", digué el rei. "Mirau: els deutes els torn als meus pares, cuidant-los, perquè em varen criar; els doblers a crèdit els pos en els estudis dels fills, confiat que, un dia, seran retornats; els que tir per la finestra són els de la dot de la filla, que seran per al seu espòs; i els doblers que em roben són els que em prenen els vostres soldats i aguatzils per pagar guerres i banquets". Admirat per la intel·ligència i valentia d'aquell home, el rei el va nomenar primer ministre, i el país va prosperar en pau i amb més profit.

Recomanacions. Ara comença el temps per fer xarops, compotes i melmelades de móres, fosques i dolces; les podeu collir en moltes voreres de camins, ja que no solen eixermar-se com antany.

En aquest mes podem veure les orenetes als fils de telèfon o als cables elèctrics, com si s'agrupassin per reprendre el viatge de tornada a les terres càlides d'Àfrica. Molts de metges coincideixen que als adults els va bé prendre mitja aspirina, o un quart, cada dia, per tal de prevenir malalties del cor.

Avui, a l'Espai 36 de Sant Llorenç des Cardassar es presenta el llibre de Tomàs Martínez 'Tià de sa Real', amb un combat de picat entre Xurí, Servereta i Noto.

Dilluns (24) és el Dia de les Nacions Unides, i el Dia Mundial del Desenvolupament. Dijous (27) és el Dia Mundial de l'Audiovisual. Divendres (28) és el Dia Mundial de l'animació. Dissabte (29) és el Dia Mundial de l'ictus. Avui se celebra la Fira del Vi a Consell. A Felanitx la Fira del Pebre Bord. A Inca la Primera Fira del Dijous Bo. A Petra la Mostra Art i Empresa.

Compartir el artículo

stats