Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Quan l'octubre ha arribat, sembra el sègol, l'ordi i el blat

Ermita dedicada a la Mare de Déu del Roser, a Manacor.

Comença l'octubre. És el desè mes de l'any en el calendari gregorià i té 31 dies; el nom li ve per mor d'haver estat el vuitè mes del calendari romà. Aquest és un mes trist i pobre de costums festius. És el moment de la sembra, tal com assenyala el refrany del Costumari. També és un mal mes per a la pesca ja que acostumen a regnar els vents pitjors per a la mar (el xaloc i el mitjorn), i solen dur pluges i temporals forts: "Xaloc i mitjorn, la fi del món". Antigament, dia 1, s'encenia el braser, tant si feia fred com no; i també era el dia d'estrenar la roba de tardor. Els Àngels Custodis (2) o Àngels de la Guarda, vetllaran per tots; per això els guardaboscos i vigilants els tenien per patrons.

Avui són els Sants Àngels de la Guarda (2). De petits ens ensenyaren a valorar aquell àngel que ens protegia, que sempre estava al nostre costat, i per això li ho havíem de recordar: "Àngel de la Guarda, dolça companyia, no em desempareu ni de nit ni de dia"; segurament ens dava confiança la idea de tenir quelcom -no sabíem ben bé què- que romania devora nosaltres i ens ajudava en les situacions difícils. Tal vegada avui ja hem perdut aquesta confiança, o fe si voleu. Es creu que existeix un àngel per a cada persona -com també una estrella-; això no obstant hi ha qui creu, atenent Ex 14:19-21, que existeixen 72 noms ocults d'àngels de la guarda, i cada un té cura de la persona segons la data del seu naixement; per exemple, els qui neixen entre el 4 i el 8 d'octubre, el seu àngel protector serà Réhael. La paraula grega àngelos, significa "missatger", "enviat". Al llarg de l'any celebram deu festivitats dels àngels, però les més importants són els Àngels Custodis (avui) i Nostra Senyora dels Àngels (2 d'agost).

Sant Frances d'Assís (4). (Assís, Itàlia 1182-1226). Va fundar l'orde franciscà i un segon orde femení, conegut com el de les Germanes Clarisses. Fou canonitzat l'any 1228. Al voltant d'aquesta diada hi sol haver trastorns atmosfèrics, coneguts com "la cordonada de sant Francesc". La contarella diu que sant Francesc va enganyar el dimoni i aquest, cada any, s'enfureix en recordar-ho i la seva ira desencadena les grans tempestes. El nom Francesco ("home de França") amb el qual el seu nom baptismal va ser reemplaçat, té diverses explicacions contradictòries sobre el seu origen. Una suggereix que li va ser donat pel seu pare al poc temps d'haver nascut, quan aquest tornava a Assís d'un viatge a França. D'acord amb un altre relat es va deure al seu primerenc aprenentatge de l'idioma francès. No obstant això, tal vegada el relat més factible sigui el que el relaciona amb el seu interès per la literatura que venia de França, de la qual el fascinaven particularment els trobadors. Resulta interessant notar la similitud entre l'estil de vida dels trobadors, lliures de tota possessió (l'antítesi de la vida que el seu pare volia per a ell), i l'estil de vida que més tard seguiria pel seu compte. És el patró dels animals i del medi ambient. A Lloret, el poble, li dedicà la capella de sa Comuna, com a patró dels ecologistes.

La Mare de Déu del Roser (7). Fou a partir de la victòria a la batalla de Lepant (1571), guanyada gràcies a la intervenció de la Mare de Déu, que es varen estendre les confraries del Roser. El seu nom prové del mot 'roser', que tant fa referència a la planta rosari en català medieval. L'aparició del mot 'rosari' per diferenciar conceptes és deu a influència castellana. El mot 'rosari' (del llatí 'rosari?m', 'roser') té la mateixa etimologia que el mot 'roser' (del llatí 'rosar?u'), és a dir, la rosa. Cal dir també que els rosaris primitius s'elaboraven en cercles amb roses, com a oferiment a la Mare de Déu. De fet és una devoció anterior al cristianisme, en les creences més antigues, tant aquí com en altres cultures, la rosa i el roser ja era un dels principals símbols de l'arribada del bon temps, de la primavera i dels conceptes d'amor i de bellesa, especialment la femenina. I aquests símbols ja es trobaven vinculats a les divinitats que veneraven o invocaven i a les quals també els ofrenaven roses. Posteriorment, el cristianisme, que va recollir i recrear moltes de les antigues creences que va trobar a cada indret, també ho va fer en aquest cas, va associar la festa de la rosa i el roser amb el personatge femení que més encarna aquestes virtuts pels cristians: la Mare de Déu.

Recomanacions. Avui és la Fira d'Artesans d'Alaró; la Fira de Tardor d'Alcúdia; la Fira de la Salut a Campanet; la Fira Dolça a Esporles, la Segona Fira a Llucmajor; i a Marratxí, la Fira de la Infància i la Família. Avui és el Dia Internacional de la No Violència. Dimarts (4) és el Dia Mundial de l'Hàbitat i el Dia Europeu dels Animals. Dimecres (5) és el dia Mundial del Professorat. Divendres (7) és el Dia Mundial de l'Arquitectura. Els bons berenars que fan a la gran majoria dels nostres cafès de Mallorca; a Ca na Cantona de Santa Eugènia, fan un pop amb ceba i un frit de "madona". Boníssim.

Compartir el artículo

stats