Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Passat Sant Miquel, torna a baixar calor del cel

Avui és la Festa de la Vermada. I Binissalem concentra la capitalitat de la festa mediterrània per excel·lència. Antigament, una vegada abocat el raïm al cup es procedia a trepitjar-lo. Els raïms es trepitjaven amb els peus nus, perquè el vi agafàs el tuf i la força del veremador i sortís més fort i aromàtic. Hi havia, però, qui creia que el contacte amb els peus perjudicava el vi i que era necessari trepitjar-lo amb espardenyes. Les dones no el podien trepitjar, ja que creien que el most s "trencava" i el vi sortia dessaborit i insuls, o avinagrat. Quan el raïm estava prou aixafat s'afegia la "brisa" -mescla de la rapa, les pells i els pinyols- al most -el suc del raïm- de dins el cup, el qual es tapava hermèticament i es produïa la fermentació del most, que es convertia en vi.

Demà és sant Cosme i sant Damià (26). Són els dos sant metges, patrons de Pina. Són venerats com a sants en totes les confessions cristianes. La tradició diu que varen néixer a Aràbia, al si d'una família rica. Durant la persecució dels cristians foren detinguts i, com que no volgueren abjurar del cristianisme, foren martiritzats, però les pedres que els tiraven retornaven els botxins, com també les sagetes; els tiraren dins la mar amb una pedra al coll i tanmateix suraven... fins que els varen cremar dins un forn.

El seu miracle més conegut el varen fer quan un malalt, que tenia la cama gangrenada, la hi varen tallar i la hi varen substituir miraculosament per la d'un home negre que havia mort poc abans; el pacient va quedar totalment curat.

Sants Arcàngels Miquel, Gabriel i Rafael (29). La festa de sant Miquel se celebrava el 8 de maig i el 29 de setembre: són dues dates cabdals en el calendari pagès, l'inici i el final dels treballs de l´estiu; era costum que tal dia com avui entrassin els nous amos, majorals i amitgers a les possessions per tal de començar la tasca de la sembra. Avui es commemora l'aparició de l'Arcàngel al s. VIII a Mont-Saint-Michel (Normandia), vencedor del diable. Aquesta data és molt propera a l'equinocci de tardor, moment important per la pagesia (les veremes, el començament de la sembra...). La milícia medieval tenia sant Miquel per patró, per això, el dia d'avui havia estat dia de pau i treva, si hi havia guerra. En al·lusió a la condició de pesador d'ànimes, sovint és representat amb dues balances a la mà; per aquesta raó el tenien per patró els balancers i romanillers. És representat vestit amb cuirassa i armat d'espasa i escut; per aquest motiu el veneraven els mestres cuirassers, llancers, ferrers de talls i altres oficis relacionats amb les armes i les armadures. És el patró de Calonge, Campanet, Llucmajor, Sant Miquel de Balançat, i a Son Carrió és festa grossa. Sant Gabriel, l'arcàngel de l'Anunciació, és el patró de la radiodifusió, de les telecomunicacions, dels carters, dels diplomàtics i dels ambaixadors. Aquesta festivitat, abans de la reforma del santoral, se celebrava el 24 de març. Sant Rafel, és l'arcàngel que acompanya els homes.

És el patró dels emigrants i, tal volta per això, aquest dia se celebra el Dia de les Migracions. Abans de la reforma del santoral, sant Rafel se celebrava el 24 d'octubre. Els arcàngels, segons la tradició, estan situats en la Segona Esfera de l'esquema jeràrquic i influeixen en els grans esdeveniments humans.

Es considera que els arcàngels són set, però difereixen en nom entre les diferents religions. Els tres acceptats per totes són Miquel ("Qui com Déu?)", cap de la milícia celestial; Gabriel ("el meu poder és Déu"), el missatger celestial; i Rafael ("Déu guareix"), protector dels viatgers. Existeixen moltes oracions per demanar la protecció dels Arcàngels, com si reforçassin l'acompanyament dels àngels de la guarda.

Sant Vicent de Paül (27). Fou un sacerdot francès, una de les figures més representatives del renaixement catòlic a la França del segle XVII. Va fundar la Congregació de la Missió, també anomenada dels Paüls (1625) i, amb Lluïsa de Marillac, la de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül (1633). El Papa Benet XIII el proclamà beat el 21 d'agost de 1729; va ser canonitzat el 16 de juny de 1737 per Climent XII.

És patró de les associacions de caritat. Per tot Mallorca hi ha centres d'ensenyament i residències de Sant Vicent de Paül, així com de les Filles de la Caritat.

Recomanacions.

- Avui és el Mercat d'Ocasió a Maria; i la Fira de Sant Miquel de Felanitx.

-Dilluns (26) és el Dia Europeu de les Llengües.

-Dimarts (27) és el Dia Mundial del Turisme.

-Dimecres (28) és el Dia Mundial de la Ràbia.

-Divendres (30) és el Dia Marítim Mundial.

-Temps d'assecar figues: quatre dies assolellades -sense que la serena les toqui-, damunt canyissos; enfornades uns minuts i escaldades, i posades dins pots, amb un poc d'anís, fulles de llorer i tronquets de fonollera. Les figues seques desprenen una aroma delicada; antany se'n posava una dins les gerres per aromatitzar l'aigua. Ideals per posar als farciments, als pans i pastissos. Són riques en magnesi i calci; si voleu un xarop contra la tossina i els mocs: bulliu sis figues seques en aigua o llet, preneu-vos el líquid amb una mica de mel.

Compartir el artículo

stats