Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Qui neix pel juliol, el cap sempre li dol

El trempó, tot un clàssic de la gastronomia local. M. B.

Avui és sant Tomàs, apòstol (3). Segons el Nou Testament fou un dels Dotze Apòstols de Jesús; és venerat com a sant per tota la cristiandat. El seu nom era Judes i tenia un germà bessó, per això l'anomenaven Judes el Bessó. El fet més conegut el trobam a l'Evangeli segons Sant Joan (20, 24-29), on es nega a admetre la resurrecció de Jesucrist fins que no li passi els dits a les nafres produïdes per la crucifixió; quan Jesús li apareix, el convida a ficar el dit a la nafra del costat i Tomàs exclama: "Senyor meu i Déu meu!" I Ell li diu: "Venturosos aquells que creuran sense haver vist!"

Dilluns (4) és santa Isabel de Portugal. Era filla del rei Pere III i néta de Jaume I, el qual la va educar. Els representats del Consell de Casp la invocaven perquè els donàs claredat a l'hora de prendre decisions importants. Isabel o Elisabet d'Aragó o de Portugal i Isabel d'Hongria són dues reines santes a les quals s'atribueix el mateix miracle: quan són descobertes duent d'amagat una faldada de menjar als pobres, aquest menjar s'ha convertit en roses, com havien dit. Diversament la santedat de la reina Elisabet d'Aragó va ser provada: un cortesà, despitat per no haver estat correspost, acusà la reina falsament d'adulteri davant el rei de Portugal, espòs d'ella; però finalment la foguera de la Inquisició no fou per al patge acusat ni per a la Santa, sinó per a l'acusador malvat.

Les menges d'estiu. No hi ha com un trempó a la fresca: tomàtigues, pebres, cebes tendres, uns alls i un poc de tonyina, banyat amb oli mallorquí i un vi de qualsevol de les bodegues mallorquines. També els escabetxos són plats d'estiu i constitueixen un tipus de condiment i de semiconserva molt popular; aquest mes comencen les bones sardines, i tant es poden menjar torrades com amb escabetxo. La fruita esdevé la millor excusa per a un menjar sa: melons, síndries, préssecs, raïm, albercoc, nespres, cireres, figues, maduixes. Un esclat de la natura que hem de saber aprofitar.

Creences al voltant del juliol. Es creu que els nascuts el mes de juliol són llunàtics i ganduls. Els que varen néixer en dies parells seran afortunats en el seu matrimoni; mentre que els que ho varen fer en dies senars no tendran gaire sort ni en el matrimoni ni en altres coses de la vida. També es creu que el mes de juliol és el mes de la fúria i de la bogeria i que molts dels que es tornen bojos s'hi tornen aquest mes. Igualment és el pitjor mes per als qui pateixen de migranyes i de mals de cap; segons sembla, també han de prendre precaucions els que pateixen d'estómac: "Pel juliol i per l'agost, irritacions i mals de païdor". Alerta al pleniluni -el "flament de juliol"-, perquè dur malaventura: porcells i llocades que hi neixen, es moren; la bugada, en aquest dia, es crema.

L'Arc de Sant Martí. Els xàfecs d'estiu sovint fan aparèixer al cel l'Arc de Sant Martí, fet que ha originat nombroses creences. Una de les més esteses deia que aquest fenomen meteorològic era l'arc o la ballesta del sant, patró de la milícia medieval. Els vells mariners deien que era la corona de santa Eulàlia; d'altres opinaven que era el gallardet d'un vaixell que es va perdre i se'n va anar al món de les boires. Els pastors el qualificaven de la "serp del cel" i suposaven que es feia invisible quan baixava a beure aigua al riu. Hi ha la creença que l'Arc de Sant Martí ens anunciarà la fi del món deixant de sortir set anys abans que es produeixi el cataclisme. És creença estesa per bona part d'Europa que qui aconsegueix passar per davall de l'Arc canvia de sexe.

Recomanacions. Aquest cap de setmana se celebren les festes de la Mare de Déu de la Victòria, a Alcúdia; els obrers de la Victòria tiren avellanes. També és festa a s'Horta, i Pina celebra les festes d'estiu.

-El llibre "La visió d'Andratx a través dels llibres de viatges (1860-1940)", de Vicenç Amengual i Salas, Premi Pere Ferrer d'Investigació 2015 (Documenta Balear); un excel·lent recull de les visions d'unes persones (Mary Stuart, Margaret D'Este, Maria de Behen, l'arxiduc Lluís Salvador...) que quedaren meravellades en tots els sentits, tant positius com no tant, d'una illa i d'un poble sense gaires oportunitats d'obrir-se al món. Enhorabona!

-Els "Goigs a llaor a Sant Roc" i els de "Sant Llop", que es veneren a Cas Concos des Cavaller, amb lletra de Rafel Bordoy, i música de Miquel Xamena i Marc Vallbona, respectivament, editat per Josep Grimalt i Vidal a la Col·lecció Coses Nostres. Enhorabona!

Compartir el artículo

stats