Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

De prop o de lluny, Corpus pel juny

De prop o de lluny, Corpus pel juny

Avui, Diumenge del Corpus. Recordau aquella cançó popular que diu: "Tres dijous hi ha a l'any/ que il·luminen més que el sol"...? Avui era una d'aquestes diades i se celebrava el dijous amb festa solemne, que coincidia amb el segon dijous després de la Pasqua de Pentecosta. S'honora amb joia i alegria el Santíssim Cos de Crist, present en l'Eucaristia.

La festa fou instituïda l'any 1246 pel bisbe de Lieja; va ser estesa a tota l'Església pel papa Urbà IV, l'any 1264. Les processons del Corpus foren molt celebrades a partir de mitjan segle XIV. La cerimònia de la festa de Corpus consisteix a passejar solemnement la custòdia amb el Santíssim pels carrers. Aquest havia estat l'acte ciutadà de més ressò i representativitat. Formaven el seguici tots els estaments ciutadans: les autoritats municipals, governamentals i eclesiàstiques, els ordes religiosos, els gremis, les confraries i les agrupacions amb els seus uniformes i estendards; també desfilaven elements de caràcter religiós i d'altres d'origen profà que es varen afegir a la celebració. La processó del Corpus va constituir la integració de tota una sèrie d'elements dispersos, cristians o no, per tal de donar un fastuós espectacle de carrer.

Enramades i catifes de flors. El costums de guarnir les cases amb enramades ve de l'època romana i és un ritu d'exaltació de l'element vegetal propi del cicle de maig. Amb brancatges, fulles i flors s'exalta el caràcter immortal de la vegetació i es manifesta el desig que les seves virtuts s'encarnin en la comunitat. Al llarg de la processó es representaven quadres de la Història Sagrada i d'altres de la simbologia popular, com el clàssic enfrontament entre el Bé i el Mal.

A Ciutat treuen la lledània, un rosetó de flors en forma de creu que apareix davant el clergat de la Seu, acompanyada d'una campaneta; abans, totes les parròquies de Ciutat duien les seves lledànies; també sortien els gegants. A Pollença no vos perdeu el ball de les Àguiles i la dansa ritual de Sant Joan Pelós. A Manacor sortien els "santets"; a Santanyí l'Arca de l'Aliança i el rei David; a s'Alqueria Blanca, les reines, plenes de joies: nines vestides de santes; a Artà sortia un estol de nins vestit de sants; a Biniaraix, la processó fa les cinc visites. El Corpus és la darrera festa de primavera.

Entra el juny. El nom d'aquest mes sembla que deriva de la deessa romana Juno. És el sisè mes en el calendari actual, quart per als antics romans. Durant aquest mes el sol passa de Gèminis a Cranc, començant l'estiu a l'hemisferi boreal i l'hivern a l'hemisferi austral.

És el solstici d'estiu, quan la llum del sol té més durada sobre la terra, que fins aquest dia haurà anat augmentant. Té trenta dies. En el món mediterrani, basat en els cultius cerealistes, el juny marca un dels moments més importants de l'any, ja que és el temps de la sega del blat, el temps de les messes. Són també els darrers dies de la primavera -el 21 d'aquest mes entra l'estiu- i tot mostra la joia i l'alegria per la proximitat d'una bonança que, si es produeix, serà un bon senyal: "Juny brillant, any abundant". La verdor del camp ja ha tornat grogor, or de les espigues de blat esponerós, que serveix per alimentar i sustentar el "menjar sagrat", d'allò que ve des del fons de la terra, des de la mort per donar vida, com una semblança màgica del que s'esdevé amb la nostra vida; per això hi havia una creença que el blat de les primeres espigues tenia virtut i es guardava per utilitzar-lo com a remei.

Arriba l'estiu i el setanta d'abril, això vol dir que es poden llevar tots els fils de damunt i anar a la fresca. Aquest mes serà la plena dels albercocs, prunes i cireres, les fruites més saboroses de l'estiu, i les peres de sant Joan, i les primeres figues -les flors-, i si ve bé els melicotons i les maduixes. Tot un món d'exquisits gusts per al paladar i per la vista!

Recomanacions. -Divendres (3) a Valldemossa, a les 19,30 a l'Ajuntament presentarem els llibres "Vi i cultura popular" i "Els glosadors de picat a Mallorca".

-Dilluns (30) és sant Ferran, patró dels governants. Dimarts (31) és el Dia Mundial sense Tabac. Dimecres (1) és el Dia Mundial Antinuclear. Divendres (3) és el Dia dels Donants d'Òrgan. Dissabte (4) és el Dia Internacional dels Nins Víctimes de l'Agressió.

-Avui és la Fira de la Pedra a Binissalem. A Puigpunyent se celebra la Fira Ecològica, Pagesa i Artesana. Divendres (3) i dissabte (4) se celebra la Fira de la Patata a sa Pobla.

-Dia 6 d'aquest mes comença el Ramadà, i acaba el 6 de juliol; és el novè mes en el calendari lunar islàmic. Al llarg d'aquest mes els musulmans realitzen un dejuni diari des de l'alba fins que es pont el sol; mengen per primera vegada després de la pregària del vespre. L'objectiu del dejuni és ensenyar la paciència i la humilitat, també posar l'accent en l'ajuda al necessitat.

Compartir el artículo

stats