Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Per l'abril, no et treguis ni un fil

Sant Elm protegeix els pescadors de les tempestes.

Un sant poc conegut: sant Juli (12).

Sant Juli I, papa. Fou qui fixà per a l'Església d'Occident la solemnitat de Nadal el 25 de desembre en lloc del 6 de gener, que va passar a ser la Festa de l'Epifania. Va convocar el Concili de Sàrdica (342) i se'l considera el fundador de l'Arxiu de la Santa Seu. Va morir el 12 d'abril de l'any 352. Diu la llegenda que era fill d'una família noble i vivia enmig de grans luxes i comoditats. Home molt orgullós, conten que era dur i cruel amb els seus servents i que un bon dia, tocat de la gràcia de Déu, es va tornar humil i modest. Llavors es va avergonyir del seu comportament anterior i, per tal de redimir-se, es va dedicar a anar per les cases a comprar femta de les comunes, la qual regalava als pagesos perquè adobassin la terra. Sant Juli va ser el primer a descobrir les propietats dels excrements com a adob de la terra i per aquesta raó el tenien com a patró tots aquells que es dedicaven a aquests negocis.

Entra el creixent (14). Mallorca sembla una catifa de colors, d'olors, d'aromes, de sensacions per als sentits, tot i que la manca de pluja hagi fet malbé molts de cultius. El camp és verd i la naturalesa és agraïda amb la humitat, maldament sigui escassa. Llàstima que hi hagi tant de marró, tant d'asfalt que ennegreix un paisatge que esdevindria l'enveja d'arreu del món. Ara és bon temps per empeltar els magraners, i per sembrar mudes de morer i empeltar d'escutet melicotoners i presseguers. Els pagesos, en aquest mes, s'aturaven de moure la terra; això volia dir que durant el quart mes de l'any deixaven de llaurar sembrat i partien a collir herba i cugula abans que no escampàs la llavor. A l'horta, ara en creixent, es pot sembrar l'hortalissa: melons, síndries, porros, lletugues, tapareres, albergínies, etc.

Sant Elm (15). Hi ha molta confusió al voltant d'aquest sant; sembla, però, que no va existir. Els mariners gallecs i cantàbrics veneraven sota aquest nom un frare dominic que es deia Pedro González i que havia fet alguns miracles relacionats amb la mar. Els mariners mediterranis, en canvi, amb el nom de sant Elm veneraven sant Erasme, bisbe, el qual va passar des del nord d'Àfrica a les coses italianes caminant sobre l'aigua. La iconografia popular ha representat sant Elm amb roba de bisbe, bàcul i un vaixell a la mà.

El foc de Sant Elm. La gent de mar creu que quan hi ha una gran tempesta, sant Elm des del cel s'encarrega de dirigir la nau i que envia una llumeta, la qual es posa a les parts més altres del vaixell per avisar que vetlla per ells.

Aquesta llumeta és el foc de sant Elm, que els meteoròlegs expliquen en funció de la gran quantitat d'electricitat que hi ha a l'atmosfera durant una tempesta. El foc de sant Elm també pot aparèixer al cim d'una muntanya, a la copa d'un arbre o al voltant del cap de bèsties o persones. Els pastors creien que resant set parenostres al sant el dia d'una gran tempesta evitaven que el foc de sant Elm els escalfàs les orelles.

Animals que simbolitzen altres coses. Abella: diligència i organització. Bou: bondat, calma, força apacible. Caragol: regeneració periòdica, el perpetu retorn. Cavall: la impetuositat de la joventut. Colom: la pau i l'harmonia, ocell sagrat d'Afrodita i representació de l'ànima del just per al cristianisme. Dofí: l'alegria de viure. Drac: encarnació del mal. Escarabat: en la mitologia egípcia, símbol cíclic del sol. Formiga: activitat industriosa, previsió, vida organitzada en societat. Gall: la claror naixent. Mussol: tristesa, foscor, malenconia. Oca: fidelitat conjugal. Òliba: símbol d'Atena, la deessa de la intel·ligència i patrona d'Atenes. Oronella: la primavera. Paó: ocell sagrat d'Hera, esposa de Zeus, és un símbol solar. Porc: brutícia, voracitat. Xot: dolcesa, simplicitat, innocència, obediència, animal de sacrifici per excel·lència.

Recomanacions. Dilluns (11) és el Dia Mundial del Parkinson. Dimecres (13) és el Dia Internacional de la Besada. Dijous (14) és el Dia de les Amèriques. Dissabte (16) és el Dia Mundial contra l'esclavitud infantil.

El llibre 'El model turístic menorquí: mite o realitat (1960-105)', de Carolina Beltrán; una anàlisi acurada d'un model, d'antuvi, sostenible, amb les mancances i les possibilitats que ofereix. Enhorabona!

Compartir el artículo

stats