Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

N'ha fetes més que el març?

Avui, tercer diumenge de Quaresma.

Avui havia estat el dia en què s'adquiria la butlla -document que a canvi d'una almoina, dispensava de seguir el dejuni quaresmal-. En les parròquies importants els rectors i sacristans no donaven abast a repartir-les. Evidentment, aquest costum ha desaparegut, entre moltes altres coses perquè ja no se celebra la Quaresma amb la rigidesa d'antany, i no se solen seguir els preceptes que la conformaven. Més encara: se n'ha perdut tot el sentit primigeni.

El mes de març. Dedicat a Mart, déu de la guerra, com el dimarts (dies Martii); un mes propici a fer esclatar guerres i baralles. Antigament, els soldats solien fer treva tardor i hivern i reprenien les guerres en aquest mes marcial. El canvi de la lluna de març -el pas de vella a nova i de nova a vella- és molt dolent. El sol de març és traïdor, ja que passa per la Torre de Babel i crema els conreus. És el mes dels bocs, quan el Diable fa més mal i quan les bruixes causen més estralls. També és el mes dels vents; l'aigua de març sol ser bona per l'ordi i la civada, i per a les faves. Antigament començava el temps bo per a la navegació. Temps de Quaresma, temps de repressió i purificació. Aquest mes se celebra l'Anunciació de l'Àngel a Maria o Encarnació de Jesús (25), l'anomenada Mare de Déu de Març, cristianització de l'equinocci de primavera.

Dites i refranys. "El març té trenta dies i tres-centes fesomies"; "El març marceja, i la gent bogeja"; "Març marçot mata la vella, i la jove si pot"; "Vent marçal, fort temporal"; "No hi ha març sense neu ni sense Mare de Déu"; "Diu la vinya: l'amo em planta, l'amo em poda, l'amo em lliga i el març em dóna la vida"; "Pel març, corre el Diable per totes parts"; "Quan l'oreneta no ve pel març, l'hivern és llarg"; "Pel març, treu el cap el llargardaix"; "Pel març, barques a la mar"; "Covar més que una lloca de març"; "El març marceja, i l'abril bogeja"; "Aigua de març, herba als sembrats"; "Per sant Josep verdeja el cep".

Entra la lluna vella (2). El març sol ser un mes ventós, ben variable, de tres cares: dies crus de final d'hivern, altres d'afables, i ventosos la majoria. A la muntanya era temps d'anar tallar càrritx per fer vencisos. Podeu continuar esporgant garrovers i oliveres, com també tots els cítrics: llevar-los els tanys de les soques i aquells ulls que rompen l'aire que volem donar a l'arbre. També es poden arreglar els arbres d'origen subtropical -que n'hi ha a moltes cases-: alvocaters, xirimoiers, etc, arbres que començaran aviat a remoure la saba. Hi ha alguns arbres que els agrada créixer tocant les rames per en terra, com l'alvocater o el taronger, que formen autèntiques pilotes de fulles; és necessari conèixer l'hàbit de creixement, la grandària i la forma dels arbres que cultivam i així evitarem cometre errors o continuar amb segons quins desbarats ancestrals; normalment, escapçades de l'ull principal, estidorades de rames amb hàbit de penjar són tortures innecessàries. Aquesta lluna és bona per trasbalsar el vi de l'any passat, per evitar que torni agre.

Sabíeu que...? -L'endívia va molt carregada de fibra i és ideal per a regular el trànsit intestinal. Protegeix les mucoses de l'intestí contra les inflamacions i evita els gasos i l'acidesa. -Si voleu treure les males olors que el tabac deixa a la roba, posau la roba en remull en aigua tèbia amb un bon raig de vinagre blanc. -Si voleu un cosmètic natural: la carn de l'alvocat hidrata la pell i li dóna vida; xafau-ne una mica i posau-vos-en a la cara i les mans una estona abans d'anar a dormir. -Si voleu tenir unes mans fines i impecables, fregau-vos-les amb una cullerada de sucre i el suc de mitja llimona.

Recomanacions. Avui és el Dia mundial de les malalties rares.

Dimarts (1), Dia de les Illes Balears, hi haurà gloses al Passeig del Born: deu glosadors mallorquins, glosadors menorquins i cantadors eivissencs i formenterencs; a les altres illes, simultàniament, també hi haurà combats de glosat amb la participació de glosadors de la resta de les Illes. També actuarà aquest dia l'Escola de Música i Danses de Mallorca, una meravella artística i un espectacle extraordinari!

Divendres (4), en el marc de la Fira del Llibre serem a la llibreria Jaume de Montsó en una taula rodona parlant d'Educació (18,30).

Compartir el artículo

stats