Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Per Quaresma, els comediants, poc treballar i molt dejunar

Avui és la festivitat de Sant Valentí. B. Ramon

Avui, primer diumenge de Quaresma. Avui començaven les representacions del drama sagrat de la passió que tenien lloc cada diumenge de Quaresma. Hi havia, però, qui considerava aquest diumenge com una extensió del de Carnestoltes i es lliurava a una expansió alegre i divertida, encara que amb mesura, tot deixant les obligacions quaresmals per més endavant. El quaresmer començava les seves predicacions a totes les esglésies i els espectacles i cafès tancaven més prest. Antigament eren prohibits balls, cants profans, jocs d´atzar, fins i tot, riure; dur vestits llampants o poc decorosos, celebrar bodes i naixements; d´aquí el refrany del Costumari.

Avui és sant Valentí. Ningú sap gaire coses d´aquest sant, i sembla que s´uneixen en una sola persona els dos que es recorden: un capellà i un bisbe. El capellà fou decapitat l´any 268 per haver convertit el prefecte Asteri i la seva família després de curar la seva filla cega. El bisbe, en canvi, fou decapitat l´any 273, durant les persecucions d´Aurelià; Valentí curà el fill del filòsof Crató a condició que es convertís tota la família, per això fou empresonat, apallissat i finalment decapitat.

Es creia que avui els ocells començaven a niar, com un reviscolament de la natura i un despertar dels anhels reproductors. Advocat dels enamorats, però també dels estafadors, malpagadors, tramposos.

També era reclamat tant per fer ploure com perquè ho deixàs de fer quan plovia massa. El més probable és que si els centres comercials no ens ho recordassin ningú no en sabria el dia.

Quaranta, un número màgic. A més del que ja hem dit, l´Ascensió de Jesús al cel fou al quarantè dia de la Pasqua. Una pietosa devoció és la pràctica de les "quaranta hores" amb el Santíssim exposat en la custòdia. Segons l´antiga medicina, les malalties tenien un període de quaranta dies: d´aquí n´ha derivat el nom de les febres quartanes. La quarantena en les embarcacions per evitar el contagi de certes malalties. I la quarantena després del part, abstinència de relacions sexuals, fins a la purificació al temple. I al joc del tuti, qui té en mà rei i cavall de trumfo canta les quaranta.

Els nostres amics de la Casa Museu del Pare Ginard fan una extraordinària feina de divulgació de la cultura popular, ara amb els dossiers de festes mensual. En referència al nombre quaranta diuen: "Quaranta dies després de Nadal és el 2 de febrer, la Candelera. Aquesta és la primera data possible del Dimarts de Carnaval.

Si el Dimarts de Carnaval i la Candelera coincideixen al cap de quaranta dies s´acaba la Quaresma i arriben les festes de Pasqua. Quaranta dies més i arribam a l´Ascensió. Seguint aquest ritme i amb algunes interferències de ritmes de dotze dies arribam al solstici d´estiu, 24 de juny (Sant Joan), i se seguiria així fins a tornar a Nadal en què comença de bell nou el cicle".

Entra el creixent. Demà dilluns (15). Aquest mes és un parèntesi dins l´any agrícola: tot està sembrat, a punt de créixer -esperem que l´aigua del cel arribi a temps!-, i és temps de fer netes les voreres -abans eren els animals que s´encarregaven de dur-les netes-, de llevar herbes; a la vinya és el temps d´empeltar i de cavar, i podar els ceps, ja que no fa cap fredorada.

També és bon temps per sembrar figueres -el bon amic, i expert en el tema, Montserrat Pons, diu que se´n poden sembrar tot l´any, si es fa un bon clot-; diuen que, perquè suri bé, la figuera jove no ha de veure la figuera mare. Amb aquesta lluna es poden empeltar ametlers, melicotoners, pruneres... Si hi ha perill de gelades, heu de pensar a protegir les mudes.

Recomanacions. El llibre ´20 rutes en família per Mallorca´ de Joan Carles Palos; edició molt encertada, lleugera, amb tota la informació necessària i l´experiència d´un home que viu plenament aquest món. Enhorabona!

El recull "Glosadors i poetes carritxoners" de Maria Faustina Barceló; un recull de 30 persones, glosadors i poetes, joves i majors, d´Es Carritxó amb una pinzellada de la seva obra. Enhorabona!

Les memòries de Miquel Julià i Prohens, ´En línia recta. La follia d´una vida´, amb pròleg i introducció de Gabriel Janer Manila i Gabriel Barceló Bover; podeu estar segurs que no vos deixaran indiferents: una vida i una obra intenses i productives! Enhorabona Miquel!

Compartir el artículo

stats