Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Pels Reis, el dia creix i el fred neix

Tradició, llegenda, fe... els Reis! La discussió teològica sobre quan es demostrà la divinitat de Jesús, si en el seu naixement o en el baptisme, acabà amb la celebració del Nadal el 25 de desembre perquè coincidia amb la gran festa pagana dedicada al foc i a la llum. El profeta Malaquies havia indicat que Jesús seria "el Sol de justícia". I l´exemple de l´origen pagà d´algunes tradicions el trobam en el fet de donar i rebre regals en la festa del sosltici d´hivern, que es cristianitzà en forma de Reis Mags que dugueren regals a l´infant Jesús. Fins al segle VII el nombre de reis oscil·lava entre 2 i 15. No se sap qui eren, ni d´on eren, ni tampoc d´on venien, encara que s´afirma que eren més mags (entesos com a savis, astròlegs...) que reis. L´església de l´Edat Mitjana va dotar-los de connotacions polítiques en convertir-los en reis (el poder terrenal sotmès al religiós). Els seus noms són ficticis, fruit de l´afany medieval que els va atorgar les tres races conegudes a l´època: Melcior, l´europeu; Gaspar, l´asiàtic; i Baltasar, l´africà. I es va centrar en aquest nombre en relació amb els presents que duien: or (la genealogia cristiana emparenta Jesús amb el rei David), mirra (per la seva naturalesa divina) i encens (naturalesa humana).

La cavalcada (5). A tots els pobles se celebra l´arribada dels Reis, amb regals, alegria i presagis de ventura. Segons l´Evangeli eren mags, i l´Església, en el seu combat contra la màgia i les supersticions va presentar-los com a reis, i l´estrella no com un astre natural sobre la qual exercissin endevinacions astrològiques, sinó com un estel miraculós enviat per Déu com a senyal. Essent mags, no varen conèixer el naixement del Messies per les Escriptures, sinó pel moviment dels astres: un lluminós estel amb cua els va atreure a Betlem, i ells, humils, adoraren l´Infant nascut en una estable i li oferiren or, encens i mirra. Segons la tradició eren tres: Melcior -el rei blanc-, Gaspar -el ros- i Baltasar -el negre-, significant les races del món. La tradició popular els veu com uns dels genis generosos de Nadal, que cada any vénen d´Orient -d´on surt el sol, per mar- la nit del 6 de gener i duen juguetes als nins que s´han portat bé.

Els Reis i l´Epifania (6). Per arribar a l´estable on havia nat el Nin, els tres Reis varen haver de fer un llarg camí, ple de perills. Per això se´ls havia tengut com a advocats dels caminants i viatgers, els quals els invocaven perquè els guardassin de lladres i malfactors. També els tenien per patrons els naipers, els quals deien que els reis de bastos, de copes i d´ors del joc de cartes figuraven els tres Reis de l´Orient amb els presents que dugueren a Jesús -l´encens, la mirra i l´or-. El rei d´espases deien que figurava el cruel Herodes. Avui l´Església celebra la manifestació de la divinitat de Crist i commemora tres moments de la seva vida: l´Adoració dels tres Reis d´Orient -presentació de Crist als gentils-; el bateig de Crist -presentació de Crist als jueus-; i el miracle de les bodes de Canà -Crist es manifesta als seus deixebles-.

L´estel de Nadal. Avui (6) al migdia es fon l´estel de Nadal, que va sortir en néixer Jesús. Es creu que l´aparició d´aquest estel anuncia un bon any; per això, si la nit de Nadal el cel està ennuvolat i l´estel no es veu, es creu que és un signe de mal averany. L´aparició de l´estel de Nadal enllaça amb la creença que diu que quan un nin neix surt al cel un estel que és seu, el qual viu amb ell, i mor quan mor la persona que representa. Hi ha la dita que hi fa referència: "Val més néixer amb estrella que néixer estrellat!"

Sant Ramon de Penyafort (7). Confessor del rei Jaume I i del papa Gregori IX, va contribuir a la fundació de l´Orde de la Mercè. Per mor d´un viatge miraculós que va fer de Mallorca a Barcelona, el varen tenir per patró els pescadors i la gent de mar: la llegenda diu que féu aquesta travessia damunt un tauló i amb un mantell com a vela, per això es va aixecar una capella allà on el sant va abordar. Diuen que ha estat el primer windsurfista reconegut, i per això el tenen per patró.

Recomanacions.

-El vinagre té més de mil usos per a guarir o prevenir certes afeccions. És el germà "que no va a missa". Per exemple, és un repel·lent de formigues, de moixos i de puces; és bo també si voleu netejar d´òxid qualsevol ormeig; si teniu caspa, rentau-vos els cabells amb aigua i vinagre; també desembossa canonades; elimina les berrugues...

-El llibre de Bàrbara Duran Bordoy "Voleu sales? Pervivència i recuperació del cant de salers i quintos al Llevant, Migjorn i Pla de Mallorca", que és una introducció de la seva tesi doctoral que està realitzant sobre un tema molt poc estudiat. Enhorabona Bàrbara!

-El llibre "Parlem de vi", d´Antoni Puig, Sebastià Sansó, Antoni Gomila i Albert Carvajal, editat per la Confraria de Tastavins de Manacor; una excel·lent excusa per conèixer l´origen i la fastuositat que ha envoltat aquesta beguda a les Illes Balears i, sobretot, a Manacor. Enhorabona!

Compartir el artículo

stats