Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

De Santa Caterina a Nadal, un mes cabal

Una al·lota trenca olives verdes per salar amb una maça. Pep Córcoles

Avui és santa Cecília. Verge i màrtir romana. Va viure al segle III, a Roma. El seu nom està associat a "cel" i "assutzena" -Cieli lilia-. Fins al Renaixement el seu únic atribut era una corona de flors; a partir del s. XIV se la representa amb instruments musicals, sobretot l'orgue, fet aquest que, probablement, deriva d'una errada de transcripció. La jove cristiana Cecília havia fet vot de castedat, però fou promesa al pagà Valerià. La nit de noces li revelà que un àngel defensava el seu cos ja que l'havia consagrat a Déu. Valerià demanà explicacions després de les quals es va convertir a la nova religió: l'àngel del Senyor li posà al cap una corona de roses i a Cecília una d'assutzenes. Valerià fou martiritzat i Cecília fou decapitada. La iconografia de santa Cecília no té res a veure amb la seva vida, i a partir del s. XV està vinculada a la música. La causa és una arbitrària transcripció del text de la Passió amb la triple repetició de canticus organis, que es refereix a la música de la festa de les seves noces, que Cecília no escoltava, ja que estava disposada a oferir a Déu la seva virginitat. Santa Cecília era invocada contra els embruixaments i tota casta de malures donades pel diable i les bruixes. És la patrona dels músics, poetes i cantaires.

Santa Caterina (25). D'Alexandria. Al calendari també hi ha la nostra santa mallorquina, santa Catalina Tomàs (5 d'abril al Martirologi romà; 28 de juliol a Valldemossa), i santa Catalina de Siena (29 d'abril). Fou una dona de gran bondat i saviesa i va defensar el cristianisme davant del cruel Maximià, amb tant d'encert que va convèncer tots els idòlatres que estaven amb ell. Maximià, furiós, els va fer matar a tots i a santa Caterina la va fer assotar amb garfis de ferro fins a morir. Es creu que els qui neixen avui tenen gravada al paladar la roda de santa Caterina, i tenen el do de curar; en altres llocs tenen el do d'apagar els incendis amb una bufada i curar les cremades just tocant-les. La gent de mar creu que apareix un nigul, set dies abans o després d'avui, de forma circular anomenat "roda de santa Caterina" que s'escampa pel cel i desencadena tempestes terribles. Era la protectora dels oradors, filòsofs, notaris, sastres i dides -o mares que alleten els infants- en referència a la llet que va sorgir quan fou decapitada.

Ha entrat el creixent (24). Ja s'acaben de collir les olives i se salen per al consum de tot l'any. S'eixermen les voreres i es caven les llobades per llevar les herbes i els rebrots dels arbres. Comencen les matances casolanes: una tradició que no s'hauria de perdre; una diada de companyonia, de treball en equip, de bon menjar, encara que tothom frissi d'acabar. Un temps les matances duraven dos i tres dies per festejar la perxa i convidar els amics; el dinar o sopar de matances era sagrat i els amics no hi podien faltar. Una persona es va sentir ofesa perquè no l'havien convidat, i l'amo li etzibà: "Sa truja que vaig matar/ va deixar an es testament/ que no hi hagués molta gent/ es vespre des seu sopar!"

Beat Ramon Llull (27). Doctor il·luminat. Formalment, no ha estat beatificat i, oficialment, és servent de Déu; el procés s'inicià al segle XVI; a finals del s. XX se n'ha reiniciat el procés de beatificació. Primer gran autor literari en català, filòsof i teòleg. Va morir al 1315 (o 1316), de manera que enguany -o l'any que ve- se celebra el 700è aniversari de la seva mort. El Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears han nomenat la professora Maribel Ripoll, de la Càtedra Ramon Llull de la nostra Universitat, com a coordinadora dels actes. La seva obra escrita és la més extensa produïda per un sol autor medieval, la redactà en català, occità, llatí i àrab. Fou el primer a escriure en català novel·la moral, i un dels primers a fer-hi divulgació científica i tècnica. Llull creà un sistema filosòfic que denominà l'Art, que integrava en un tot coherent la religió, la filosofia, la ciència, la moral i l'ordre social, a partir d'un sistema de verificacions mecàniques comprensibles i transmissibles que havien de demostrar la superioritat del cristianisme i facilitar així la conversió dels practicants d'altres religions. Actualment es conserven 240 obres de Ramon Llull. Avui vespre els xeremiers de Mallorca faran una cercavila des de la plaça Major -lloc on es creu que va néixer Ramon Llull- fins a la Parròquia del seu nom.

Recomanacions. El concurs de "Mestre d'arròs sec de Mallorca", organitzat per Nadal Real, del Restaurant es Pou de Lloret de Vistalegre que pretén mobilitzar tots els pobles de l'illa. Es faran eliminatòries per tal de participar en una gran final. Entre els membres del jurat hi ha destacats cuiners: Oscar Martínez, Manolo Barahona, Xisco Vidal, Martí Cotxer, Tòfol Soler, Biel Salleras, Toni Linares... i fins a vint xefs!

Compartir el artículo

stats