Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

A l'octubre, ametlles collides; i al novembre olives marcides

Comença la setmana del Dijous Bo d'Inca. g. bosch

Avui és sant Albert Magne i demà (16) santa Gertrudis. Dominic i filòsof, va viure al s. XIII Va conèixer sant Tomàs d'Aquino, del qual fou mestre i amic. És un dels més grans pensadors medievals. Fou nomenat Doctor Universalis i Doctor Expertus. Intel·ligent i profund, va ensenyar a diferents universitats europees. No se sap per quina raó, a partir del s. XV se'l comença a invocar contra els terratrèmols, juntament amb santa Àgata. És venerat com a sant per l'Església Catòlica, l'anglicana i la luterana i ha estat proclamat sant patró de les ciències i els científics. Santa Gertrudis va morir rosegada per les rates després de vint anys de suportar-les pacientment. Per aquesta raó se la invocava contra aquests rosegadors i d'altres bestioles del bosc que destrueixen els conreus. Hi havia indrets on, per espantar-les, el dia d'avui encenien una foguera de rostolls verds al camp i en cremaven una de viva; creien que el fum de la foguera amb l'olor de rata socarrimada arribava als caus de les seves germanes i fugien esparverades.

Entre la lluna nova (11) i el creixent (19). El dia ja s'ha escurçat molt -"no fa horabaixa!", i més amb aquesta hora que ens han llevat-, i això feia que fessin llargues vetllades al voltant de la xemeneia, passaven el rosari i contaven rondalles; llavors torraven porquim -llonganissa, botifarró, xulla, panxeta, etc.- i un tassó de vi novell, i a jeure, que l'endemà s'havien d'aixecar de bon matí per aprofitar al màxim la claror. És temps d'eixermar i fer voreres netes; temps d'exsecallar els ametllers i els garrofers i collir les darreres figues per al porc matancer que ja està a punt. És l'hora d'exsecallar els ametlers, garrofers i tota casta d'arbres, fins al gener. La tasca per excel·lència es feia a la muntanya: collir oliva. A la vinya és hora de sembrar ceps, i de trascolar el vi del cup a la bóta; s'havia de triar un dia clar, ja que si estava ennigulat el vi sortia embullat; la diada acabava amb una gran festa. A l'horta se sembren raves i pastenagó, espinacs i bledes; es cullen els llegums secs: mongetes, cigrons i llenties; i cols de Brussel·les, col-i-flors, moniatos, melons hivernencs i apis, i de proveir el rebost de fruites de temporada: atzeroles, serves, codonys, magranes, enfilalls de pomes. És bo que plogui durant aquest mes, sense fer desastres, i faci sol, ja que comportarà que les llavors arrelin i brostin amb força.

Dijous Bo d'Inca (19). Han precedit aquest Dijous, tres fires anteriors plantejades de forma temàtica: Fira de la Terra (25 d'octubre), Fira de l'Oci (1 de novembre) i Fira de l'Art (8 de novembre). La primera fira se celebra el diumenge següent a la festa de sant Lluc (18 d'octubre), tot seguint una tradició que es remunta a l'Edat Mitjana. El dimecres (18) ha agafat tanta embranzida i és tan visitada que se li ha atorgat el nom de Dimecres Bo. Enhorabona a l'Ajuntament i a la ciutat d'Inca!

Presentació de santa Maria Verge (21). En el Protoevangeli de Jaume es narra la presentació de la Mare de Déu al temple, oferta pels seus pares, sant Joaquim i santa Anna, al Temple de Jerusalem, on anys després, Maria i Josep hi durien Jesús nounat per presentar-lo al Senyor (Lc 2, 22-38). Avui, a la basílica de Santa Maria Nova, construïda l'any 543 a prop del temple de Jerusalem en temps de l'emperador Justinià en record de la Presentació, celebren juntament amb els cristians orientals, la "dedicació" que la Verge Maria va fer de si mateixa a Déu, moguda per l'Esperit Sant. Al segle XIV, la festa va passar a Occident, on la seva commemoració litúrgica es va fixar el 21 de novembre.

Recomanacions. Divendres (20) a les Bodegues Jaume de Puntiró de Santa Maria del Camí, presentarem el volum 'Vi i cultura popular. Veremar a Mallorca'; un lloc ben adient per fer una presentació! I dissabte (21) el presentarem a Alaró.

El magnífic treball de Miquela Lladó: 'Tècnica Mixta. Poemes i cançons'; posa veu i música a poemes de Damià Pons, Andreu Vidal, Marià Aguiló, Jaume Santandreu, Maria A. Salvà, Miquel Bauçà, Sebastià Alzamora, Maria Mercè Marçal, Miquel À. Riera, Josep Lluís Aguiló, Guillem d'Efak... Enhorabona!

Els 'Itineraris pel Pla de Mallorca: Algaida, Costitx, Lloret, Llubí, Sencelles, Sineu', editat pel GOB a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, amb dibuixos de Carles Artigues, mapes de Vicenç Sastre i textos de Miquel À. Lobo, Manolo Suàrez i Cécile Parra; un treball on natura, cultura i oci s'equilibren de manera esplèndida. Enhorabona!

Compartir el artículo

stats