Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

"De l´aigua d´octubre i del sol de maig en neix el blat"

Avui és sant Lluc (18). El nom, d´origen llatí (lucius), significa "lluminós". Va viure al s. I, a Antioquia. És el protector de cirurgians, metges, vidriers, miniaturistes, notaris, escriptors i pintors. Se´l representa mentre escriu l´Evangeli o pinta la Verge; entre els seus atributs: el llibre i el bou alat, símbol que li varen dedicar els exegetes -estudiosos de la Bíblia- del s. III, ja que el seu Evangeli comença amb el sacrifici de Zacaries. És l´autor del tercer Evangeli, escrit devers l´any 70, i dels Fets dels Apòstols. Fou deixeble i col·laborador de sant Pau a qui acompanyà en alguns viatges. Segurament era metge, i/o pintor: sembla que va realitzar el primer retrat de la Verge, difós als s. XV i XVI en l´art flamenc. Es conserven diversos quadres de la Verge -a l´església de Sant Agustí, de Roma-, atribuïts a l´Evangelista.

Les Verges. Dimecres (21) és santa Úrsula, i dimarts és la revetla de les Verges. L´any 1106 varen trobar les relíquies d´onze mil verges que foren martiritzades pels huns devers l´any 453, quan tornaven d´un pelegrinatge a Roma; encara que segurament només eren onze. Els joves solen sortir a cantar, menjar bunyols i beure vi dolç; solien deixar un brot de murtra penjat a la baula de la porta de l´estimada (la murtra, en les cultures tradicionals, era símbol d´amor encès). A Búger i Pina hi havia la tradició d´anar a cercar cossiols de les cases i dur-les enmig de la plaça; també a segons quins pobles es posaven canyes verdes i flors als portals de les cases on hi havia jovençanes; a d´altres es demanava "es penjoi", un grup de fruits, flors o raïms que pengen. Però són els bunyols que se´n duen la palma: 250 g de farina, 500 g de patata i moniato bullit fet puré, dos ous amb el blanc pujat, llevat de pa; amb tots els ingredients feis la pasta i deixau-la tova una hora. Agafar la pasta, fer el forat i tirar-la dins la paella amb oli bullent, ja és una altra cosa, gairebé un art.

La lluna d´octubre. Es creu que la lluna d´octubre és la més brillant de tot l´any, per l´estil de la de gener, i que té el domini damunt les set llunes següents, és a dir, que durant les set que segueixen hi haurà les mateixes característiques climàtiques que hi hagi en el seu curs. Si la lluna surt rodejada de niguls blanquinosos i prims, la sembra serà profitosa i les collites ben bones; si està entelada, és senyal de raons i bregues entre els homes; si surt lleganyosa i molt mesclada, s´interpreta com que les collites seran dolents, es morirà el bestiar i serà un any de fam i pesta.

Altres creences. La gent solia jurar per la lluna d´octubre -o la de gener-. Si no es complia el jurament, la lluna castigava la persona que l´havia posada en fals testimoni i se l´enduia i l´exposava a la vergonya de tothom. Per això molta gent creia veure en el relleu de la lluna la figura d´un home amb l´objecte o circumstància motiu del seu perjuri. O fins i tot es creu que és na "Maria Enganxa" -dona d´aigua de la cultura popular- que està penjada allà dalt. Rafel Perelló investigador i cercador enfollit de cultura tradicional, ens conta que pel Llevant, quan davallaven el poal o la gerra a la cisterna i el poal tocava l'aigua, quan s'omplia, que feia aquell "glec glec", deien: "Ara sa dona d'aigo singlota". Es creia que mirar la lluna feia tornar leprós -excepte durant el mes d´octubre-; i molts de pastors sempre duien una gorra quan sortien al vespre ja que la lluna els podia entrar dins el cap i tornar llunàtics. Tanmateix sempre s´ha temut la lluna: té un poder malèfic -surt els vespres- i és traïdora: no se´n poden fiar. Al llarg d´aquest mes, les bruixes tenen molta més força i presència.

Recomanacions

-Dimecres (21) a les 19 h, a la Sala de Plenaris del Consell de Mallorca, l´Associació Cultural Glosadors de Mallorca rebrà la distinció de la DO Oli de Mallorca per la seva tasca envers la poesia oral improvisada.

-Dijous (22), a les 17,30 h, al Centre Sociocultural d´Inca, presentarem el llibre de Gabriel Ferrer, "Paraules i expressions de les Rondalles mallorquines".

-Divendres (23) a l´Auditori d´Algaida, presentarem el llibre "Vi i cultura popular. Veremar a Mallorca", i després sopar i maridatge de vins al Cafè4 (cal reservar).

-Dissabte (25), a la Torre de ses Puntes de Manacor, a les 19,30 h, inauguració de l´exposició de Joan Bennàssar "L´esplendor del desig", amb parlaments de Gabriel Janer Manila, Carme Castells, nosaltres i Joan Bennàssar.

Compartir el artículo

stats