Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

A l'octubre ametlles collides, al novembre olives marcides

Avui és sant Vicent de Paül (27). Fou un sacerdot francès, una de les figures més representatives del renaixement catòlic a la França del s. XVII

A l'octubre ametlles collides, al novembre olives marcides

Avui és sant Vicent de Paül (27). Fou un sacerdot francès, una de les figures més representatives del renaixement catòlic a la França del s. XVII. Va fundar la Congregació de la Missió, també anomenada dels Paüls (1625) i, amb Lluïsa de Marillac, la de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül (1633). El Papa Benet XIII el proclamà beat el 21 d'agost de 1729; va ser canonitzat el 16 de juny de 1737 per Climent XII. És patró de les associacions de caritat. Per tot Mallorca hi ha centres d'ensenyament i residències de Sant Vicent de Paül, així com de les Filles de la Caritat.

Dimarts (29) sants Arcàngels Miquel, Gabriel i Rafel. l'Església celebra la festa dels tres Arcàngels, esmentats en la Bíblia. La paraula prové d'"arc" (principal) i "àngel", ço és: "principal dels àngels". L'arcàngel sant Miquel, que apareix en diverses ocasions a l'Antic Testament, també el trobam lluitant amb els àngels contra el drac -dimoni- al llibre de l'Apocalipsi, de sant Joan. La devoció a aquest sant és molt antiga, ja que el seu doble paper de general dels exèrcits celestials i de mesurador d'ànimes es correspon amb gran similitud amb divinitats precristianes. Avui era una data molt important en el món de la pagesia pel desvetllament del cicle vegetal i amb la seva cloenda, amb les veremes: és l'entrada i la sortida dels treballs d'estiu. Sant Gabriel és el patró de les comunicacions i dels comunicadors. Sant Rafel és invocat per allunyar les malalties i acabar bé els viatges. Sant Miquel, a més de carrers dedicats, té una parròquia a Palma i Llucmajor, i un oratori a Campanet, a més del torrent que du el seu nom; una ermita i un puig, a Montuïri, fires a Llucmajor i Felanitx; i Calonge (Santanyí) té per patró sant Miquel.

Els Àngels de la Guarda (2). De petits ens ensenyaren a valorar aquell àngel que ens protegia, que sempre estava al nostre costat, i per això li ho havíem de recordar: "Àngel de la Guarda, dolça companyia, no em desempareu ni de nit ni de dia"; segurament ens dava confiança la idea de tenir quelcom -no sabíem ben bé què- que romania devora nosaltres i ens ajudava en les situacions difícils. Tal vegada avui ja hem perdut aquesta confiança, o fe si voleu. Es creu que existeix un àngel per a cada persona -com també una estrella-; això no obstant hi ha qui creu, atenent Ex 14:19-21, que existeixen 72 noms ocults d'àngels de la guarda, i cada un té cura de la persona segons la data del seu naixement; per exemple, els qui neixen entre el 4 i el 8 d'octubre, el seu àngel protector serà Réhael. La paraula grega àngelos, significa "missatger", "enviat". Al llarg de l'any celebram deu festivitats dels àngels, però les més importants són els Àngels Custodis (avui) i Nostra Senyora dels Àngels (2 d'agost).

Comença l'octubre. I la tardor ja és ben present. Compte amb la "cordonada de sant Francesc", ja que al voltant d'aquesta diada sol haver-hi tempestes per recordar l'engany del sant al diable. Diuen que a la tardor els estels "es muden" i per això s'aprofitava aquest temps per fer averanys i deduccions per al futur. La temperatura es refreda i això es veu amb la cuina de tardor: la caça, els bolets, la fruita seca...

Comença l'octubre. Avui, a Sant Joan (18,30), presentarem els llibres "Vi i cultura popular" i "De la figuera a la taula. Més receptes de figues", al local de la 3a Edat. I dimarts a Representacions Lluc de Palma, a les 17,30. Dissabte (3) serem al "Tast de vi" a Alaró. El llibre "Les ratapinyades de les Balears" de Jordi Serra-Cobo, Marc López-Roig i Xavier Bayer; un estudi sobre aquests quiròpters mamífers i voladors. El llibre "El paisatge de l'Arxiduc", de Nicolau s. Cañellas Serrano.

Compartir el artículo

stats