Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinión

La diplomàcia musical de Serra i Sancho

Fray Juníper Serra.

Segons el diplomàtic i professor de Harvard Joseph S. Nye, la millor estratègia per assegurar la influència política en un país és la diplomàcia cultural i, més concretament, l'ús del que ell anomena el soft power ("poder suau"). La idea és que exportant cultura, art, educació, investigació i els valors liberals que les solen acompanyar (democràcia, estat de dret, tribunals independents, etc.) es poden obtenir més beneficis que a través de la força, l'ocupació militar i qualsevol altra forma de coerció.

Els franciscans mallorquins que es varen establir a Califòrnia també coneixien els increïbles i misteriosos avantatges del soft power: des de les primeres fundacions de les missions, la música va ser un element imprescindible en els seus objectius cristianitzadors i espanyolitzadors. Juníper Serra, com segles abans Luter a Alemanya, va ser un discret i pragmàtic compositor de música religiosa. Els seus escrits (diaris i cartes, sobretot) remarquen amb assiduïtat la importància de la música en la vida de les missions.

No hi havia celebració sense música, càntics i acompanyaments de guitarra. Serra anomena en diverses ocasions el repertori més freqüent que s'interpretava: la melodia gregoriana Veni Creator Espiritus, la Salve, el Te Deum i un gènere especial de les Amèriques, l'Alabado (lloança).

El compositor J.B. Sancho (circa 1772-1830), per una altra part , va néixer a Artà i se va formar a Sant Francesc, a Palma. El 1804 va arribar a Califòrnia amb un quadern de música que havia copiat a Mallorca. D'aquest quadern se'n conserven unes 160 pàgines plenes de solfa amb la música més diversa: hi ha composicions pròpies, fragments d'òperes, gregorià i tot tipus de gèneres musicals religiosos. La funció d'aquesta música provinent de Mallorca era ésser interpretada en les celebracions religioses i cíviques de les missions de Califòrnia, així com també ésser ensenyades als nadius i neòfits.

Si algú té curiositat per saber com sonava aquesta música pot escoltar el CD que es va incloure en el llibre J.B. Sancho: compositor pioner de Califòrnia (UIB, 2007). Destaquen entre les seves obres la Missa en sol i la Missa dels Àngels, obres sacres, com anuncien els seus títols, però d'esperit operístic i de gran bellesa vocal. Sancho, a més de solidificar la interpretació del cant gregorià i altres gèneres planers de música religiosa, va ser el primer compositor en introduir la composició "moderna" (o sigui de finals dels XVIII i principis del XIX) amb basso continuo. (Cal advertir que les composicions incloses en aquest i altres CDs de Sancho són restauracions aproximades: és a dir que la partitura s'ha hagut de restaurar amb les parts que faltaven. Els intèrprets són en el fons co-creadors.)

Sancho va ser, a més a més, un erudit d'insaciable curiositat que va estudiar la botànica i les llengües autòctones de Califòrnia. L'artanec considerava que un dels problemes dels nadius era la luxúria i els recriminava el costum de "en cuanto la muger estaba preñada, o parida, se mudaban de sitio sin despedirse, y se casavan con otra...", però se n'alegrava que gràcies als missioners, certs hàbits havien millorat com per exemple que ara "cuydan de cobrir sus carnes".

En un altre escrit, Sancho fa un informe sobre la música dels nadius, descriu els seus instruments (un flabiol i una mena de guitarra d'una corda) i les seves cançons que segons ells no tenen fil narratiu, sinó que són enumeracions de noms d'animals i coses sense connexió argumental.

De tot això es desprèn que la música va ser de primera importància en l'empenta colonial d'Espanya; no hi cap dubte ni un. D'haver estat d'una altra manera, ni Serra ni Sancho haguessin dedicat tantes hores a recopilar, ensenyar, compondre i fins i tot a fer estudis etnogràfics musical. Sense música, sense aquest soft power de què parla el professor Nye, sense aquesta diplomàcia musical, no hi ha dubte que la colonització no hagués estat tan efectiva.

Compartir el artículo

stats