Avui és sant Pere i sant Pau"Sant Pere és a vint-i-nou/ i sant Marçal és a trenta,/ i l´endemà ja mos entra/ el primer de juliol". Foren dos dels dotze apòstols de Jesús. Pere, després d´evangelitzar Antioquia, Galàcia i Capadòcia, hauria marxat a Roma i n´hauria esdevingut el primer bisbe; també hauria mort com a màrtir a l´emplaçament del Vaticà. És considerat un sant, entre d´altres, per l´església Catòlica, així com el seu primer papa. Segons la tradició popular, sant Pere seria el guardià de les portes del Paradís, per això se'l representa amb unes claus a la mà. En el Nou Testament, Pau és descrit com un jueu hel·lenitzat i ciutadà romà de Tars, perseguidor dels cristians abans de la seva conversió. Se'l representa amb barba, amb un llibre, amb una espasa, o caient del cavall. Sant Pere és el patró dels mariners i per això fan festa al Port d´Alcúdia, Port d´Andratx, colònia de Sant Pere, s´Estanyol, Port de Pollença -amb la Fira de la Mar- i Port de Sóller. És patró d´Esporles, Escorca i Búger.

Plou i fa sol A l´estiu, sovint es produeix el fenomen de ploure i fer sol alhora. Això crida molt l´atenció de la gent i ha donat origen a diferents creences. Una de les més esteses és que les bruixes es pentinen: "Plou i fa sol,/ les bruixes es pentinen,/ plou i fa sol,/ les bruixes duen dol". Hi ha llocs que diuen que la Mare de Déu fa bugada i la pluja són els esquitxos que li cauen.

Comença el juliol És el setè mes de l´any en el calendari gregorià, i té 31 dies. En l´antic calendari romà es deia ´quintilis´ perquè ocupava la cinquena posició, però fou canviat pel de "julius" en honor a Juli Cèsar, perquè es creia que havia nascut en aquell mes. És el mes més calorós de l´any, juntament amb l´agost, i enguany ho continuarà essent. No sol ploure gaire, però quan ho fa ho sol fer de valent: "Trons de juliol treuen el dol"; "Pluja de juliol, encén el sol". Comencen les menges d´estiu, els trempons a la fresca, les escalivades, i les fruites: melons, síndries, préssecs, albercocs, nesples, cireres, figues, tot un món de gustos i colors per gaudir: gran part de les hortalisses estan en plena producció. Un joc estiuenc ha donat lloc a una expressió curiosa: "Remenar les cireres", vol dir intervenir autoritàriament en un assumpte sense esser-ne l´amo, i s´aplica a qui dirigeix i controla una situació i la fa anar com ell vol; l´al·lotea havia d´agafar amb la boca les cireres que s´havien abocat dins un ribell ple d´aigua, i per fer la cosa més complicada sempre hi havia qualcú que les remenava i d´aquesta manera era més difícil agafar-les. Al llarg d'aquest mes, antany, es preparaven els formiguers ("Qui no fa formiguers pel juliol, no els fa quan vol"); era una manera d'abonar la terra quan els adobs químics encara no existien.

Creences al voltant del juliol Es creu que els nascuts el mes de juliol són llunàtics i ganduls; i això també ho notaven amb els animals més propers: "Poll juliolenc, malalt o famolenc". Els que varen néixer en dies parells seran afortunats en el seu matrimoni; mentre que els que ho varen fer en dies senars no tendran gaire sort. També es creu que el mes de juliol és el mes de la fúria i de la bogeria i que molts dels que es tornen bojos s´hi tornen aquest mes. Igualment és el pitjor mes per als qui pateixen de migranyes i de mals de cap; segons sembla, també han de prendre precaucions els que pateixen d´estómac: "Pel juliol i per l´agost, irritacions i mals de païdor".

Recomanacions Avui és la Fira de la Mar al Port de Pollença. Dilluns (30) és sant Marçal, festes de Marratxí amb romeria a Sant Marçal. Dimecres (2) són les festes de la Mare de Déu de la Victòria, a Alcúdia. S´Horta també celebra les seves festes.

.Dimarts (1) és el Cor de Jesús.