Avui és Pasqua!. El mot prové del llatí ´pascae´, i aquest prové del grec ´paskha´ format de l´hebreu ´pesakh´, que significa "pas". Pasqua de Resurrecció, o diumenge de Pasqua, és la commemoració de la resurrecció de Jesucrist, tres dies després de morir a la creu. És la festa més important del cristianisme, tot i que popularment se celebra amb molta més intensitat el Nadal. Avui culmina la Setmana Santa: una setmana farcida de celebracions relacionades amb els darrers dies de la vida de Jesucrist. Avui se celebra el pas de la mort a la vida, en consonància amb el reviscolament de la natura que es viu en aquestes dates. Es creu que la Pasqua és la reminiscència d´una antiga celebració agrària destinada a commemorar l´arribada de la primavera i el reviscolament dels vegetals. Les captes que es fan -els "Salers", "les Caramelles"- amb la finalitat de recollir queviures per després menjar-los col·lectivament pot ser considerada com la fase preparatòria d´un àpat de comunió. "Fer cara de Pasco!" vol dir fer cara alegre, ja que venim de quaranta dies on era mal vist fer una rialla en públic, o fer gresca. I per això es fa, al convent de Santbonaventura de Llucmajor, el sermó de "s´Enganaia", que té els orígens en el "risus paschalis", aquella rialla catàrquica que l´Església permetia fer en la cerimònia del dia de Pasqua.

El be, me, xot, anyell, xai, cabrit...i els ous. Per Pasqua és costum menjar be: el tradicional anyell pasqual de què ens parlen les Sagrades Escriptures; i també es fan les panades farcides amb aquesta carn. I els ous són una de les notes típiques de Pasqua: menjar-los durant la Quaresma era considerat com un pecat, per això la gent els guardava i en arribar la Pasqua se´ls menjava; això sí, abans però, l´Església els beneïa, amb la qual cosa adquirien unes virtuts especials. A molts de llocs hi ha el costum de pintar-los i decorar-los per tal de donar-los un caràcter distintiu dels de la resta de l´any. Aquests dies la gent s´obsequiava amb ous; d´altres els rifaven o se´ls jugaven, ja que eren tenguts per un bé estimable. L´ou de Pasqua és un símbol pagà que significa renaixement, adoptat pel cristianisme per celebrar aquesta festa, com a icona de la resurrecció de Jesús. La mona ("regal") de Pasqua pot adoptar la forma d´un ou de xocolata en record d´aquesta tradició.

Setmana de pancaritats. Gairebé tots els pobles de Mallorca celebren aquesta trobada fora de la vila, en una ermita, una muntanya, i s´hi consumeixen els darrers productes típics de Pasqua (panades, rubiols, crespells, formatjades...). Procedeixen de la medieval diada de la Caritat, celebrada el dia de Pentecosta o Cincogema, que tenia relació amb el cicle agrari i en la qual s´efectuava la benedicció de les collites, modernament traslladada a Mallorca al tercer diumenge de Pasqua. A l´Edat Mitjana, aquest dia els Jurats de la Ciutat i Regne de Mallorca duien a terme, a l´església del Temple de Palma, un repartiment de pa als pobres, d´on prové el nom de pancaritat (pa amb caritat). Aquest pa se solia anar a menjar col·lectivament a la vorera de la Riera. Pollença (Puig de Maria), Muro (Ermita de Sant Vicenç), Petra (Ermita de Bonany), sa Pobla (Crestatx), Algaida (Església de Castellitx), Alcúdia (Ermita de la Victòria), Campanet (Ermita de Sant Miquel), Lloseta (Ermita del Coco), Montuïri (Puig de Sant Miquel), etc. són alguns dels pobles que duen a terme aquesta romeria.

Sant Jordi (23). Festa de la rosa i del llibre. El cavaller Sant Jordi va ser adoptat a l´Edat Mitjana com a patró de l´orde de cavalleria i de la noblesa a: Catalunya, Anglaterra, Portugal, Grècia, Rússia... i es repeteix per tot arreu la mateixa llegenda. És una bona excusa per regalar un llibre, la manera més econòmica i fantasiosa de viure aventures i viatjar a través de la història i de les cultures.

Des de mitjans segle XV se celebra aquesta festivitat; l´any 1929, any de l´Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters varen sortir al carrer amb molt d´èxit. El dia 23 era una data primaveral, coincidia amb l´enterrament de Cervantes, la mort del dramaturg William Shakespeare, i Josep Pla va morir aquest mateix dia de l´any 1981.