Mare de Déu de l´Esperança (18)

Avui l´Església celebra l´advocació de la Mare de Déu de l´Esperança, coneguda també com de la Dolça Espera, de l´Expectació o de la O; aquesta darrera és per mor que en la pregària de vespres de la litúrgia de les Hores es canten des del 17 de desembre fins al Nadal, set antífones, una per cada dia, dedicades a Jesús, que comencen amb l´exclamació "Oh!": "Oh saviesa, Oh Senyor, Oh rebrot de Jessè, Oh clau de David, Oh Orient, Oh Rei i Oh Emmanuel". Arriba després del tercer diumenge de l´Advent; Maria espera el futur pròxim immediat del seu part. Antigament, les antífones començaven el 18 de desembre, i com que acompanyaven el Càntic de Maria, per això aquest dia fou conegut com el dia de Maria de la O. Invoquen la Mare de Déu les dones embarassades i les que estan a punt de donar a llum, i li demanaven un part ràpid i poc dolorós.

La Mare de Déu de l´Esperança i Mallorca

És la patrona de Capdepera; els gabellins demanaren la seva protecció davant els atacs dels pirates: una boira espessa va cobrir tota la costa i els salvà de l´atac. Per això, cada dia 18 de desembre duen en processó la Mare de Déu des de la Parròquia fins al Castell: "Com poble d´arrels fondes que agermanat avança / pujam amb fe i coratge la costa del Castell./ La nostra Mare ens obri dreceres d´esperança / quan pel camí dels avís ressona un cant novell". A la basílica de Sant Francesc es venera una imatge moderna de Ntra. Senyora de l´Esperança. A l´església de Ntra. Senyora dels Desemparats es conserva l´antiga Verge de l´Esperança, venerada en el s. XV pel gremi dels Teixidors a l´església del Sant Esperit. El Bisbat té la Confraria de la Mare de Déu de l´Esperança. Té carrers dedicats a Palma, Muro, Inca...

Dies previs al Nadal

Al llarg d´aquests dies que precedeixen Nadal s´inicien unes activitats i uns costums propis d´aquesta època de l´any. La gent s´envia felicitacions -ara gairebé totes "virtuals"- amb desitjos de pau i prosperitat; es fan els betlems i es guarneix l´arbre de Nadal; les pastisseries despatxen torrons i neules; es reparteixen estrenes i paneres; els carrers s´il·luminen; es munten fires amb objectes i menjars nadalencs; es canten nadales. És la joia que acompanya les festes que commemoren l´entrada de l´hivern, el natalici de Jesús, el canvi d´any, l´adoració dels Reis... Una mostra clara de l´origen solar de les festes nadalenques és la llum i el foc. Les grans il·luminacions dels carrers formen part d´un culte inconscient al sol, en un moment de l´any en el qual acaba la seva davallada i enceta el camí del seu apogeu. Antigament s´encenien foguerons la nit de Nadal i hi tiraven objectes -sobretot agrícoles-; s´hi ha volgut veure en aquest costum la liquidació d´un cicle agrari i el començament d´un altre, i el reconeixement de la seva reació amb la fi i l´inici del cicle solar.

Sant Tomàs (21)

Tot i que ha canviat de dia de celebració, aquest dia a molts de llocs se celebra aquest sant, fins i tot se celebren "fires de sant Tomàs" per tal de proveir-se dels menjars necessaris per a les festes. Sant Tomàs fou l´apòstol que va dubtar de la resurrecció de Jesús i fins que no li va posar les mans a les ferides no va admetre el miracle. Com que abans de ser apòstol havia estat llenyataire, el tenien per patró els bosquerols i picadors de bosc. Avui és el dia més curt de l´any.

Recomanacions

Dimecres (18) és el Dia del Migrant. Dijous (19) és el Dia de la Cooperació Nord-Sud. Divendres (20) és el Dia Internacional de la Solidaritat Humana. Les fires de Nadal a pobles i a Palma.